1 Year 3 Months 2 Weeks 6 Days 17 Hours 36 Minutes 12 Seconds
Avg. Time Online
34 Minutes 54 Seconds
Ισχύς Φήμης
10
Υπάρχουν πολλοί κόμποι για ένωση νήματος με πετονιά.
Ενδεικτικά αναφέρω τους πιο γνωστούς : Allbright , Tony Pena , Sebile , FG , Jigging , Popping , Seamless.
Όλοι πρέπει να συνδυάζουν αντοχή αλλά και κατά την γνώμη μου ευκολία στην κατασκευή, γιατί πολλές είναι οι φορές που πρέπει σε δύσκολες συνθήκες να τους κατασκευάσουμε.
Προσωπικά έχω δοκιμάσει όπως και όλοι μας διάφορους κόμπους και στο ψάρεμα μου και σε "δοκιμές αντοχής" στο σπίτι μου.
Οι τρεις κόμποι που έχω χρησιμοποιήσει είναι οι Allbright , Tony Pena και FG.
Έχω καταλήξει στην χρήση του Tony Pena για τα ψαρέματα μου για τους παρακάτω λόγους.
1)Ο κόμπος Allbright είναι εύκολος μεν στην κατασκευή, αλλά υστερεί σε αντοχή σε σχέση με τους άλλους δύο. Ειδικά όταν δουλεύουμε με μεγάλα παράμαλα (όπως στο shore jigging) και περνάει πολλές φορές από τους οδηγούς, φθείρεται εύκολα. Προσωπικά τον χρησιμοποιώ μόνο κατά την ένωση νήμα πετονιάς στο ψάρεμα του καλαμαριού που οι απαιτήσεις είναι πολύ λιγότερες και θέλω κάτι γρήγορο και αξιόπιστο.
2)Ο κόμπος FG είναι μακράν ο καλύτερος από άποψη αντοχής αλλά και δυσκολίας στην κατασκευή, πράγμα που τον καθιστά απαγορευτικό για μένα.
3)Ο Tony Pena κατά την άποψη μου συγκεντρώνει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δυο. Πολύ καλή αντοχή σε σημείο που 8 στις 10 δοκιμές, η πετονιά σπάει σε άλλο σημείο από τον κόμπο! Είναι σχετικά εύκολος στην κατασκευή. Η αντοχή του όμως δεν ξεπερνάει την αντοχή του FG.
Σημαντικό είναι και ο κόμπος που θα χρησιμοποιήσουμε να κατασκευαστεί σωστά.Ένας σωστά κατασκευασμένος Allbright, έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από ένα κακό FG.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον ίδιο κόμπο σε 2 ψαρέματα! Έχω πολύ πρόσφατη κακή προσωπική εμπειρία, με χαμένο ψάρι τρόπαιο πολλών κιλών, επειδή πήγα για ένα γρήγορο ψάρεμα και δεν έκανα τον κόπο να αλλάξω ένα πολυψαρεμένο κόμπο..
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη Dimos Kapogiannis : 17-03-2012 στις 10:19
δημο κατι διαβασα οτι κατα την ενωση νηματος - πετονιας, τυλιγουμε την πετονια πανω στο νημα και οχι το αναποδο γιατι αλιως υπαρχει περιπτωση να κοψει το νημα την πετονια σε ενα δυνατο η αποτομο τραβηγμα. Ισχυει κατι τετοιο? Εγω εδεσα το νημα στην πετονια σε εναν κομπο allbright και ειδα οτι εχει πολυ μεγαλη αντοχη σε σημειο να σπασει η πετονια σε αλλο σημειο εκτος του κομπου....
1 Year 3 Months 2 Weeks 6 Days 17 Hours 36 Minutes 12 Seconds
Avg. Time Online
34 Minutes 54 Seconds
Ισχύς Φήμης
10
Αρχική ανάρτηση από kapo
δημο κατι διαβασα οτι κατα την ενωση νηματος - πετονιας, τυλιγουμε την πετονια πανω στο νημα και οχι το αναποδο γιατι αλιως υπαρχει περιπτωση να κοψει το νημα την πετονια σε ενα δυνατο η αποτομο τραβηγμα. Ισχυει κατι τετοιο? Εγω εδεσα το νημα στην πετονια σε εναν κομπο allbright και ειδα οτι εχει πολυ μεγαλη αντοχη σε σημειο να σπασει η πετονια σε αλλο σημειο εκτος του κομπου....
Γιάννη τυλίγουμε ΠΑΝΤΑ το νήμα πάνω στην πετονιά και ΠΟΤΕ το αντίθετο αλλιώς ο κόμπος είναι σχεδόν άχρηστος και μπορεί να κοπεί ακόμα και σε βολή.
Σελιδοδείκτες