Γεια σε όλους! Θα ήθελα να πω λίγα σχετικά με το Navionics και την αξιοπιστία του. Το Navionics για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα online πρόγραμμα βυθομετρικών χαρτών και πολλοί είναι οι ψαράδες που το εμπιστεύονται στο ψάρεμα τους.
Τυγχάνει να είμαι κάτοχος βάρκας εφοδιασμένης με βυθόμετρο και επειδή πολλές ήταν οι φορές που εμπιστεύτηκα το navionics για να ενημερωθώ για το επικείμενο ψάρεμα μου διαπίστωνα συνεχώς ότι οι χάρτες του δεν ήταν και τόσο "αξιόπιστοι" και πολλές φορές, τελείως άσχετοι! Δεν θα έθιγα αυτό το θέμα μέχρι να ήμουν σίγουρος για αυτό. Έτσι λοιπόν, στο τελευταίο ψάρεμα μου, ενημερώθηκα από το Navionics σχετικά με τον τόπο που θα ψάρευα και δυστυχώς, γι ακόμη μια φορά, τα αποτελέσματα ήταν "άλλα ντ' άλλων" . Για παράδειγμα, το Navionics με ενημέρωνε για 19μ βάθος σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή και η πραγματικότητα.... 75μ το βάθος!
Βέβαια δεν περιμένουμε από ένα τέτοιο πρόγραμμα να είναι και αξιόπιστο αλλά μην το εμπιστεύεστε, ειδικά στην τεχνική του Heavy Casting, προσπαθώντας να "πιάσετε" τη ρίβα στα 300 μέτρα όταν αυτή, τελικά, είναι σχετικά κοντά σας και πολλές φορές στα 50 μέτρα από την ακτή. Προσπαθήστε να αποκωδικοποιήτε την γύρω περιοχή και αυτή, πολλές φορές, θα σας "δείξει" και τον βυθό!
Ψαρεύω για να ζω.... ζω για να ψαρεύω!!
Βασίλη έχουμε ξανασυζητήσει για το θέμα αυτό νομίζω. Εσύ υποθέτω τη πάτησες γιατί έβαλες την αναγωγή του σόναρ, που είναι σίγουρα λάθος. Τα στατικά σημεία, που γράφει μέτρηση, είναι γενικά σωστά. Ωστόσο δε σημαίνει πως είναι σωστή η αναγωγή που κάνει. Γράφει, για παράδειγμα, πως στα 300μ από την ακτή είναι 50μ. Στα 50μ από την ακτή με την αναγωγή, μπορεί να λέει πως είναι 10μ βάθος. Η αναγωγή όμως, του σόναρ, δεν υπολογίζει πως μπορεί ο βυθός να κάνει ένα απότομο σκαλοπάτι και τα 50μέτρα βάθος να ξεκινάνε λίγα μέτρα από την ακτή. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό σε όλη την ακτογραμμή της Κρήτης. Ωστόσο, και πάλι προσοχή, έχει και λάθη, για παράδειγμα αναφέρει ξέρες που δεν υπάρχουν, ενώ είναι βαθειά πολύ νερά. Για να βγάζουμε ένα σωστότερο συμπέρασμα, πρέπει να συνυπολογίζουμε, τις συγκεκριμένες μετρήσεις βάθους που δείχνει το navionics, το google maps & tripinview (για φωτογραφίες) και βάσει της εξωτερικής διαμόρφωσης του εδάφους να συμπεράνουμε στο περίπου για το τι βάθος να περιμένουμε στα σημεία που πάμε.
Καλημέρα συνάδελφοι. Ξέρει κανείς κανένα άλλο πρόγραμμα που μπορεί να είναι πιο αξιόπιστο?
Το Garmin.
Σελιδοδείκτες