Το χρώμα του τεχνητού είναι σημαντικό ώστε να το κάνει να δειχνει ελκυστικό στα μάτια των αλιευμάτων. Αλλά υπάρχουν μπόλικοι παράγοντες που το επηρεάζουν! Όπως τα κύματα , τα σύνεφα , η θέση του ήλιου/φεγγαριού, και φυσικά το βάθος μετρώντας από την επιφάνεια. Έτσι μην γελιόμαστε ακούγωντας : Αυτό το χρώμα δουλεύει...έτσι γενικά και αόριστα! Στην πραγματικότητα είναι φορές που το ψάρι βλέπει οπτικά μόνο μια σκιά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για πετονιά/νήμα/αγκίστρι κτλπ εκεί όμως αντίθετα με τα τεχνητά ΔΕΝ θέλουμε να φαίνονται ώστε να μην υποψιάζεται το ψάρι τον κίνδυνο/δόλο.
Βρήκα ένα διαγραμματάκι που δείχνει τα βασικά χρώματα σε τέλειες και σε κανονικές συνθήκες και σε ποιό βάθος είναι ορατά.Έτσι μπορούμε να δούμε τον παράγοντα βάθος και να έχουμε ένα μπούσουλα ειδικά για όποιον επιλέγει τεχνητά Jigging/spinning αλλά και ότι άλλο.
Κάθε ψάρι έχει το δικό του δόλωμα οπότε πάει και πιο μακρυά το θέμα με το χρώμα ,όποιος θέλει παρακαλώ να προσθέσει στο πόστ..σχόλια δεκτά
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη DINOSGR : 30-01-2013 στις 17:22
Πραγματικα εθιξες ενα πολυ μεγαλο θεμα που ισως μερικοι απο εμας να μη γνωριζαμε . Περιμενω με αγωνια και αλλους γνωστες του θεματος να το εμπλουτισουν με περαιτερω στοιχεια.
πολυ καλο το σχεδιαγραμμα αλλα πιστευω οτι την ημερα και σε καθαρα νερα τα ψαρια βλεπουν ολα τα χρωματα μιας και τις περισσοτερες φορες ψαρευουμε απο 10 μετρα και πανω.
Είναι μεγάλο θέμα όντως η ορατότητα-χρώμα-βάθος. Να προσθέσω κάποια ακόμη στοιχεία για την ορατότητα.Το ασπρο χρωμα τα περιέχει όλα τα χρώματα και το μαυρο ειναι η παντελής απουσια χρώματος.Άρα ένα άσπρο τεχνητό μου κάνει για μεγάλο βάθος πχ. ενα μαύρο/ασημί μου κάνει για νύχτα με φεγγάρι.
Εκεί που είναι εύκολο να μπερδευτεί κάποιος όμως ειναι η παραλαγή του θηράματος..τι ενοώ: Ένας στρατιώτης φοράει χακί παραλαγή στο δάσος και άσπρη στα χιόνια για να γίνει ένα με το περιβάλον.Λογικό, το ίδιο κάνει και το θήραμα για να επιβιώσει. Γιατί να ρίξω τεχνητό π.χ. ημέρα - μπουνάτσα με τσιρκολί χρώμα, θα απορίσει ο θηρευτής με κάτι ''ασυνήθιστο''.
Αυτό που μου βγαίνει προσωπικά πιο λογικό είναι το θέμα φόντο.Δηλαδή με φόντο πράσινα νερα ,γκρί άμμο ρίχνω ένα πορτοκαλοκόκκινο που μου πούλισαν ώς ''σίγουρο''? χαχαχα Δεν θές πάντα απλά να φαίνεται μόνο, αλλά να είναι και δελεαστικό.
Eνα πολυ καλο αρθρο εχει το πρωτο τευχος του περιοδιοκου BOAT& FISHING που εδωσε ο Αντωνης Δροσος στο κοπη τη πιτα,τον οποιο και ευχαριστουμε.Ο Χριστοφορος Θεοδοσοπουλος γραφει αλλα και δειχνει με φωτο ιδιαιτερα χρησιμα πραγματα και για το spinning αλλα και για το shore.Στην φωτο φαινονται τα χρωματα ολα ,στα 10μετρα χανεται το κοκκινο,στα 20 το κιτρινο-πορτοκαλι ,στα 30 το πρασινο,40 το μπλε.Το μωβ χανεται τελευταιο και ειναι το μονο χρωμα που φενεται σε πολυ βαθεια νερα!
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη jk : 05-02-2013 στις 14:43
Εγώ θα διαφωνήσω λίγο με τα παραπάνω σχεδιαγράμματα και τα όσα αναφέρονται, επειδή πριν ασχοληθώ με το σπίνινγκ έκανα πάρα πολλά χρόνια υποβρύχιο ψάρεμα θα σας πω ότι το πιο ανθεκτικό χρώμα είναι το κίτρινο μέχρι τα 10 μέτρα περίπου (μάλιστα είχα και μαχαίρι με κίτρινη λαβή της cresi σε περίπτωση που το χάσεις στην θάλασσα) . Το κόκκινο μέχρι 2 μέτρα το πολύ μπορεί και λιγότερο, και το μπλέ μετατρέπεται σε τόνους του γκρι λιγότερο από το ένα μέτρο. Μιλάμε πάντα για το πως φαίνονται τα πράγματα όταν είσαι μέσα στο νερό. Όμως μιλάμε πάντα για το ηλιακό φως γιατί το βράδυ αλλάζουν τα πράγματα όταν το φως προέρχεται από λάμπες λιμανιού για παράδειγμα αλλά και το είδος της λάμπας (φθορισμού, απλές κ.λπ.) όπου μπορεί να υπάρχουν χρώματα αλλά να είναι παραμορφωμένα, όπως για παράδειγμα το πράσινο να δείχνει μπλε και το πορτοκαλί να φαίνεται κίτρινο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρώματα των ψαριών που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα αν τα δεις κάτω από το νερό ακόμα και σε μικρό βάθος, οι συναγρίδες μπλεδίζουν τόσο έντονα που αν τις δει κάποιος που δεν έχει ξαναβουτήξει μπορεί να μην τις αναγνωρίσει, το ίδιο και τα μπαρμπούνια που είναι καφέ, οι κυνηγοί είναι όλοι ασημί (το πράσινο θα έλεγα δεν υπάρχει κάτω από το νερό καθόλου) και το μόνο παράδοξο που μου έχει συμβεί είναι με τους αστακούς οι οποίοι για κάποιο λόγο είναι τόσο έντονα πορτοκαλί που νομίζεις ότι είναι ψεύτικοι, σε βάθος που δεν δικαιολογείται η ύπαρξη του συγκεκριμένου χρώματος (θυμάμαι που τους συνέκρινα με τις λεπίδες από τα πέδιλα μου που φαινόντουσαν γκρι ενώ ήταν ανοιχτό κόκκινο προς πορτοκαλί). Τώρα που το σκέφτομαι ίσως το υλικό να παίζει κάποιο ρόλο.
Και που κολλάει στο παρόν θέμα; Γράφει μέσα στο άρθρο: Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι τα ψάρια αυτής της ζώνης παρά το γεγονός ότι ζουν σε μεγάλο βάθος που δεν υπάρχει φως δεν ακολουθούν χρωματικά τα είδη που ζουν σε μεγάλα βάθη τα οποία είναι κατά βάση μονόχρωμα και σκουρόχρωμα. Τα ψάρια της ραριφωτικής ζώνης διατηρούν την ποικιλία αλλά και την ένταση των χρωμάτων που έχουν τα ψάρια που ζουν στα κοράλια.
Άρα κάτι σημαίνει αυτό, αφού και για τους επιστήμονες αυτό είναι αξιοσημείωτο. Ίσως δεν έχουμε διαλευκάνει πλήρως τον τρόπο που τελικά τα ψάρια αντιλαμβάνονται τα χρώματα.
Σελιδοδείκτες