Ψαρεύοντας Σουπιές
Οι σουπιές είναι οι αμαζόνες της θάλασσας. Το ψάρεμα τους είναι εύκολο και διασκεδαστικό και στις καλές μέρες πολύ αποδοτικό.
With green blood, three hearts, and able to change colour in a flash, it sounds like a ‘weird aliens’ movie creature ~ Paula Weston
Ανήκουν στην τάξη των κεφαλόποδων και είναι οπλισμένες από τη φύση με το μελάνι τους, ένα μεγάλο δόντι και απίστευτες δυνατότητες παραλλαγής.
![]()
Οι σουπιές έχουν τρεις καρδιές, όχι για την καψούρα, αλλά μια για κάθε βράγχιο και μια για το υπόλοιπο σώμα. Τα τεράστια μάτια της, της δίνουν τη δυνατότητα να βλέπει και προς τα πίσω ενώ κινείται φυσώντας με δύναμη το νερό που ρουφάει.
Συνήθως επιτίθεται από τα πλάγια στα υποψήφια θύματα της. Λιμπίζεται κατά κύριο λόγω τα μικρόψαρα, τα καβούρια και τις γαρίδες.
Τις σουπιές τις βρίσκουμε παντού. Σε παραλίες, στην εξωτερική πλευρά των λιμανιών αλλά και μέσα σε αυτά. Προσωπικά στους μικτούς βυθούς θεωρώ ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες μας για επιτυχία.
Για να τις ψαρέψουμε χρειαζόμαστε σχετικά ήρεμη θάλασσα χωρίς κυματισμό και διαυγή νερά. Μπορούμε να τις ψαρέψουμε όλες τις εποχές του χρόνου με καλύτερα αποτελέσματα το Φεβρουάριο και το Μάρτη όπου γυαλώνουν για να γεννήσουν. Το ψάρεμα τους μπορεί να γίνει τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Οι παρατηρήσεις μου είναι ότι τη μέρα τις ψάχνουμε πιο ανοιχτά ενώ το βράδυ στα ρηχά. Οι ώρες αιχμής είναι φυσικά λίγο μετά το χάραμα και το σούρουπο.
Ο βασικός μας εξοπλισμός είναι ένα σπινοκάλαμο με ένα μικρό μηχανάκι, ψιλό νήμα με αόρατο παράμαλλο ή πετονιά, παραμάνα τύπου Θ και καλαμαριέρες σε απομίμηση γαρίδας.
Οι τεχνικές ανάκτησης που χρησιμοποιούμε είναι η παραδοσιακή ελληνική και οι παραλλαγές του eging ψαρεύοντας πάντα πατωτά.
Στην παραδοσιακή ελληνική τεχνική (αυτή που έκαναν οι παλιοί με τις καρούλες) και δουλεύει πολύ καλά στα νερά μας μετά το πέταγμα της καλαμαριέρας, την αφήνουμε να πατώσει και τη φέρνουμε κοντά μας με πάρα πολύ αργό μάζεμα και λίγα τιναγματάκια που και που.
Στην βασική γιαπωνέζικη τεχνική του eging που ακολουθούμε μετά τη βολή και αφού πατώσει η καλαμαριέρα, εκτελούμε ένα κάθετο τίναγμα και δίνουμε αρκετό χρόνο στη σουπιά να επιτεθεί. Δεκαπέντε, είκοσι ακόμη και τριάντα δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος που χρειάζεται συνήθως για να κάνει την επίθεση της, μαζεύουμε τα μπόσικα αμέσως μετά το τίναγμα και περιμένουμε να περάσει ο χρόνος. Συνήθως το χτύπημα σε αυτή την τεχνική έρχεται κάπου ανάμεσα στο τρίτο και το πέμπτο χτύπημα όταν ψαρεύουμε ανοιχτά, ενώ στα ρηχά μπορεί να χτυπήσει ακόμη και στο τελευταίο μέτρο. Το πιο βασικό είναι να της δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να αφήσει την καχυποψία της και να επιτεθεί.
(Στα παραπάνω gifακια η κίνηση είναι πολύ γρήγορη, αλλά δείχνει την βασική πορεία της καλαμαριέρας...)
Το πράσινο και το πορτοκαλί χρώμα στις καλαμαριέρες είναι δυο χρώματα που δουλεύουν πολύ καλά, ο κανόνας λέει ότι επιλέγουμε φωτεινά χρώματα τις φωτεινές ημέρες ή κοντά σε φώτα και σκοτεινά χρώματα όταν ο καιρός έχει τις μαύρες του. Βέβαια στην πράξη οι σουπιές χτυπάνε σε όλα τα χρώματα χωρίς να σκέφτονται τους κανόνες και τις ακριβές ή τις οικονομικές καλαμαριέρες.
Προσωπικά επειδή αποφεύγω τα λιμάνια γιατί μου αρέσει το ψάρεμα από τους βράχους χρησιμοποιώ κυρίως την δεύτερη τεχνική και ευχαριστώ το Δήμο που μου τη μετέφερε σε μια από τις συναντήσεις του φόρουμ.
Όταν δεν τρώνε με τίποτα στην μικρή και ταπεινή καλαμαριέρα μας τότε δοκιμάστε την αρματωσιά με τις δυο καλαμαριέρες που είναι πολύ αποδοτική στο ψάρεμα της σουπιάς: http://www.paraktiopsarema.gr/forum2...EC%DC%F1%E9%E1
Προσοχή στα φρένα μας να μην είναι πολύ σφιχτά για να μην κόβονται τα πλοκάμια από την υπερβολική πίεση που θα ασκήσουμε πάνω τους. Μην περιμένετε μια δύσκολη μάχη με κεφάλια και φρένα αλλά μια αργή ανάσυρση από το βυθό που θα τη φέρει κοντά μας σιγά σιγά με σταθερό αργό μάζεμα. Κάποιοι συνηθίζουν να κάνουν κάποιο κάρφωμα αλλά μάλλον είναι περιττό αφού τις περισσότερες φορές έχει μπουκώσει την καλαμαριέρα για τα καλά. Τις μικρές θα τις ξεγελάσετε εύκολα αλλά για τις μεγάλες θα πρέπει να κοπιάσετε περισσότερο.
Όπως πάντα θα πρέπει να έχετε μαζί σας το καλύτερο φίλο του σπινερ την απόχη σας δηλαδή γιατί πάρα πολλές φορές ξεκαρφώνονται στο τελευταίο μέτρο στο σήκωμα του καλαμιού μας για να τη φέρουμε κοντά.
Και όπως σε κάθε παρακλάδι του σπινινιγκ χωρίς περπάτημα και αλλαγή σημείου δεν κάνεις τίποτα...
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη jimmys : 14-03-2013 στις 21:44
Τραβέρσο ανάποδα - πορεία προς το Βοριά...
Δημήτρη είσαι κατατοπιστικότατος πολύ πλήρες το άρθρο σου!
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι κάτι που και εγώ ανακάλυψα προχθές σε ψάρεμα Σουπιάς.
Επειδή τα ποσοστά χαμένων Σουπιών μετά το κάρφωμα είναι μεγάλα παρατήρησα το εξής:
Αφού καρφώσουμε την Σουπιά την φέρνουμε αργά προς το μέρος και προσπαθούμε να μην ξενερίσει γιατί τρομάζει. Σε περίπτωση που ξεαγκιστρωθεί αν ξαναρίξουμε στο ίδιο περίπου σημείο η Σουπιά θα επιτεθεί ξανά στην καλαμαριέρα μας και θα την πάρουμε!
Στο τελευταίο ψάρεμα μια Σουπιά ξέφυγε 3 φορές στα πόδια μου πριν καταλήξει οριστικά στην ακτή.
Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο φτύσει μελάνι που σημαίνει οτι τρόμαξε φυσικά την ξεχνάμε.
"A bad day of fishing is better than a good day of work.."
Πολυ ωραιο αρθρο μπράβο. Εμένα είχε επιτεθει μία σε ψαράκι και μόλις βγήκαν τα πλοκάμια τις εξω απο το νερο την έκανε με ελαφρια πηδηματάκια δοκίμασα μετα και με καλαμαριέρα αλλα τίποτα τις έφερνα ως ένα σημείο αλλα μου φεύγανε άλλη φορα θα δοκιμάσω να έχω την αποχη μέσα στο νερό και να τις πηγαίνω εκεί
Καλημέρα.
Στα τελευταία 4 ψαρέματα έβγαλα 4 σουπιές και κανένα καλαμάρι!
Πράγματι η σουπιά ξαγκιστρώνεται εύκολα αλλά συνήθως ξανά κτυπάει. Σε μένα η μία που ήταν 510γρ έφυγε 2 φορές και την έπιασα την 3η φορά (σε διάστημα μισής ώρας περίπου).
Την άλλη μέρα έπιασα μία 490γρ η οποία στην ίδια ανάκτηση έφυγε και ξανά πιάστηκε 3 φορές γιατί μόλις έφευγε δεν έκανα τίποτα και περίμενα. Την 3η φορά που πιάστηκε πάλι, είχε πιαστεί από το ένα "πιπίλι" και ενώ το σώμα ήταν βυθισμένο μόνο το πιπίλι έβγαινε απο το νερό, έτσι την έπιασα προσεκτικά με το χέρι από το πιπίλι και την έβγαλα έξω. Το προσεκτικά κολλάει στο γεγονός ότι αφ'ενός φοβόμουν μην κοπεί και αφ ετέρου οι σουπιές δαγκώνουν άσχημα!
Δυστυχώς φοβάμαι ότι καλαμάρια τέλος για φέτος και μένουν μόνο οι σουπιές που το καλό είναι ότι μπορούν να ψαρευτούν και μέρα και σε μεγαλύτερη ποικιλία τόπων (ρηχά).
Καμιά συνταγή για σουπιές (εκτός σπανάκι) υπάρχει;
Στην Αττική κρατέι ακόμα καλαμάρια πάντως.
Όταν λέω κρατάει ακόμα, αυτό που λες εννοώ.
Γεια σας!
Επειδή αναφέρατε ότι οι σουπιές ψαρεύονται όλο το χρόνο έχετε δει , πιάσει κάποια αυτήν την εποχή?
Σελιδοδείκτες