μεχρι ποσα λεφτα μπορεις να διαθεσεις για εξοπλισμο?Σαν γενικο συνολο βαλε και αλλα που χρειαζεσαι π.χ αγγιστρια,σφεντονα ,φελλους,πετονιες.
Γεια σας και από μένα .
Είμαι καινούργιος στην τεχνική του εγγλέζικου , οπότε θα ήθελα τα φώτα σας για το τι εξοπλισμό να πάρω.
Δεν ξέρω γιατί αλλά μου άρεσε πάρα πολύ , και με την πρώτη φορά που το έπιασα το tubertini xenia 4.20 με c.w 6-20.
Θα με βολέψει ως αρχάριος?
Από μηχανισμό θα ήθελα να βάλω ένα cormoran Corcast 8PiF Super Jet Match 2500.
Ξέρει κανείς τίποτα για αυτό το μηχανάκι?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Βασίλης.
![]()
μεχρι ποσα λεφτα μπορεις να διαθεσεις για εξοπλισμο?Σαν γενικο συνολο βαλε και αλλα που χρειαζεσαι π.χ αγγιστρια,σφεντονα ,φελλους,πετονιες.
Καλημέρα πιστεύω ότι το tubertini είναι μια από της καλύτερες επιλογές.... Όσο για το μηχανάκι μη τρελαίνεσαι μέχρι και 2500 οποιαδήποτε εταιρία σε καλύπτει δε χρειάζεται δυνατά φρένα το εγγλέζικο αλλά να ξέρεις να τα δουλεύεις!! ότι χρειαστείς στείλε μου και μήνυμα καλή αρχή!!!
Φιλε μου εχω στην κατοχη μου το tubertini xenia light με μηχανισμο shimano exage 1000,κατα την γνωμη μου μη βαλεις μηχανισμο πανω απο 1500 στο εγγλεζικο.
Ειμαι υπερ ευχαριστημενος με αυτο το σετ και εχουν φερθει ανταξια στη συλληψη μεγαλων θυραματων.Στο συστηνω ανεπιφυλακτα !!
απλα υπολογισε στα εξοδα σου και ολα τα περιφερειακα της τεχνικης οπως σου λεει ο φιλος πιο πανω.
Βαση για το καλαμι ή καποιο καρεκλακι με βαση,φελους,βυθομετρητες,σφεντονα για μπικατινι κτλ κτλ..
Με περιπου 250 ευρω τα εχεις παρει ολα
Σας ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας .
σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα έξοδα για διάφορα υλικά.
Σαν 1ο βήμα είπα να πάρω αυτά που αναφέρω πιο πάνω.
Όσο για τον μηχανισμό σκέφτηκα να πάρω 2500αρι για να μπορέσω να τον δουλέψω και σε άλλα ψαρέματα αν δεν μου " κάτσει " το εγγλέζικο.
το καλάμι που βλέπω είναι action 6-20 MEDIUM. Τι εννοεί με αυτό ? θα με βοηθήσει σαν αρχάριο το medium ή είναι κάτι για πιο έμπειρους ??????
καλημερα Βασιλη ,οσο πιο παραβολικο ειναι ενα καλαμι τοσο πιο πολλα λαθη συγχωρει απο εναν αρχαριο μιας και τα κεφαλια του ψαριου απορροφουνται και απο το λυγισμα του καλαμιου.Για μηχανισμο κατα τη γνωμη μου επελεξε εναν 1000 ή 2500 με μπροστα φρενα αλλα παρε εναν επωνυμο να εχεις ησυχο το κεφαλι σου.Ας πουμε και εναν κατανα να παρεις με 45-50 ευρω μια χαρα ειναι.
Απο αναλωσιμα υπολογιζε απαγκιστρωτες,πετονιες,βαρυδακια,παραμαλλα,βαση για καλαμι ή ενα πρασινο καρεκλακι που εχει μια υποτυπωδης βαση απο κατω,διαφορα γραμμαρια φελλων,,βυθομετρητες,σφεντονες ,φακους και πολυ υπομονη.Οτι χρειαστεις μην διστασεις να ρωτησεις
Φίλε Θανάση τι είναι παραβολικό ?
Δηλαδή το medium που λέει το καλάμι δεν κάνει για αρχάριο ?
Παραβολικός: Έχοντας ένα τηλεσκοπικό καλάμι υπό φόρτωση, αυτό θα λυγίζει από το κοντάρι μέχρι στη κορυφή σαν ένα παραβολικό τόξο. Στην πραγματικότητα αυτός ο όρος αναφέρεται στη χρήση καλαμιών με δράση πολύ χαμηλή (low) τα οποία λυγίζουν σε όλο το μήκος του καλαμιού.
Οπότε φίλε Βασίλης όταν λέμε ένα καλάμι είναι παραβολικό σημαίνει ότι είναι μαλακό και συνήθως λυγίζει σε όλο το μήκος του.
Ψαρεύω για να ζω.... ζω για να ψαρεύω!!
Βασιλη επειδη οπως λες εισαι αρχαριος το παραβολικο καλαμι επιτρεπει καποια λαθη που μπορει να κανεις λογω απειριας δηλ οταν σου κανει αποτομο κεφαλι ενα ψαρι μπορει εκει να κρατησειςκοντρα με το καλαμι και εκει να στα κοψει.Σε αυτο το σημειο ας πουμε θα λυγισει το καλαμι πιο πολυ απο ενα σκληρο και μπορει να γλιτωσεις το κοψιμο.Το ημιπαραβολικο δεν λυγιζει τοσο πολυ χωρις να λεω οτι δεν κανει σε αρχαριο.Διαλαεξε κατα τη γνωμη μου ενα απο τις 2 κατηγοριες για αρχη και μετα αν σου αρεσει πας και πιο ψηλα.
ΟΚ για το καλάμι , με βοηθήσατε πολύ , για τον μηχανισμό τώρα θα ήθελα να ρωτήσω.
Μπορώ σε κάθε καλάμι να βάλω όποιο μηχανισμό θέλω ? δηλαδή ένα καλάμι 4.20 " πρέπει " να του βάλω ένα μηχανάκι π.χ 2500 ή μπορώ να βάλω ότι θέλω ( να είναι στα κατάλληλα νούμερα )?
Από πόσα έως πόσα ρουλεμάν είναι κάλο να έχει ?
Αν έχει ο μηχανισμός baitrunner η μοχλό ταχείας λειτουργίας των φρένων θα με μπερδέψει αυτό ?
Δεν ξέρω τι θα πρέπει να προσέξω για ένα τέτοιο μηχανισμό!!!!
Προτάσεις και συμβουλές παρακαλώ!!!!!!!!!
μην μπαινεις σε δυσκολα νερα παρε εναν απλο μπροστοφρενο και θα εισαι οκ.Σου ειπα και μια προταση catana ή nexave και θα εισαι οκ για πολυ καιρο.
Υπαρχουν μηχανισμοι με μπομπινα ρηχη που ειναι και 5000 αλλα κατα κυριο λογο προτιμησε μεχρι 2500.Αν το καλαμι σου ειναι μαλακο και πεταει μικρο βαρος (5-15) ας πουμε θα βαλεις μανα 0,16 και 0,18 στην αλλη μπομπινα.Αν εχει μεγαλυτερο παιζεις μεχρι και 0,20.Μεχρι τι ποσο υπολογιζεις για καλαμι και μηχανισμο?
Αγαπητε Βασιλη, σου απαντησαν καποιοι φιλοι, πολυ αναλυτικα. Ακομα εισαι αρχαριος, και πελαγωμενος, οποτε, εχεις δικαιολογιες..
Η προταση του φιλου Θαναση, για μηχανισμο, σε καλυπτει απολυτα. Το catana 2500 ειναι καταπληκτικος μηχανισμος. Και παμφθηνος..
Εχω δυο τετοιους μηχανισμους, και μου βγηκαν αστερια. Δες λοιπον μια αποψη, ενος φτηνου σετ εγγλεζικου, αλλα εξαιρετικη τελικα επιλογη μου.
Εδω και τρια χρονια, ψαρευω καθημερινα, με το daiwa sensor match 3,90 4-16 γρ.
Με τον catana 2500 FB επανω. (Παντα σε μπροστοφρενους, η επιλογη μου)
Μανα 18αρα, παραμμαλο 0,14.
Τι ψαρια θελεις, και δεν μου εδωσε το σετ αυτο. Απο μελανουρια-σαργους 500γρ και πανω, μπαφες, τσιπουρες του κιλου, λιτσομελανουρα, κλπ ψαρια.
Το συνολικο κοστος, δεν ξεπερασε τα 100 ευρω το σετ. Για αρχη, εισαι καλυμενος. Αργοτερα, βλεπεις.
Πολυ καλος επισης, ο shimano exage 1000 FD, αλλα ξεφευγεις λιγο οικονομικα. (90ευρω)
Δεν ξερω τι θα αποφασισεις τελικα, αλλα δες και την επιλογη αυτη.
Να σου ευχηθω, καλη διασκεδαση στο ψαρεμα σου.
Θα συμφωνησω με το φιλο Δημητρη για την προταση του καλαμιου.Καλα λογια χωρις να το εχω δοκιμασει ομως εχω διαβασει και για το oceanic passion .
Σας ευχαριστώ όλους τους φίλους για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας, ήταν πολύ μεγάλη βοήθεια για μένα.
Η αλήθεια είναι πως έχω όντως πελαγώσει με αυτά.
Απο οικονομική πλευρά δεν θα ήθελα να ξεπεράσουν τα 100-110 € το καλάμι και ο μηχανισμός.
Ευχαριστώ και πάλι.
Λοιπόν το πακέτο ήρθε.....
Καλάμι tubertini xenia 4.20 με action 6 - 20 gr. και μηχανάκι okuma ceymar 2500.
Πάμε τώρα για το 2ο βήμα. ...
Πετονιά , φελλό , αγκίστρια , κτλ...
Παρακαλώ για γνώμες και απόψεις!!!!
Καλοψαρευτα φιλε Βασιλη.
Τον μηχανισμο σου, τον εβαλα στο ματι, και παραγγειλα ηδη τον 3000.
Τωρα, απο τα περιφεριακα που θελεις, ακου μερικες καλες προτασεις μου.
Για μανα, 18 αρα, falcon και gralusso. Παραμμαλο, 0,14 fc paradic. Παντα αορατο.
Εχει απειρες πετονιες η αγορα. Αυτες που σου προτινω, ειναι ενδεικτικες λυσεις, και οχι υποδειξεις.
Αγκιστρακια, owner 50044, και 50045 No 12 Εδω χανεις την μπαλα. Κανω πολλες δοκιμες ακομα, με πολλες μαρκες, και σε διαφορα νουμερα.
Φελλους, gralusso. Εχει διαφορους τυπους φελλων αυτη η εταιρια, για ολες σου τις ψαρευτικες προτιμησεις.
Για αρχη, dart 6 gr, και match control. Με πολυ καλες βολες, και ποιοτητα κατασκευης.
Νηματακι για στοπερ, η οδοντικο νημα.
Μολυβακια, σε διαφορα γραμαρια, οτι βρεις στην αγορα, αρκει να ειναι καπως μαλακα. Προσεξε το σφιξιμο τους στην μανα. Οχι υπερβολες.
Θελεις ενα βυθομετρητη, μια σφεντονα, εναν ξαγκιστρωτη, και εισαι ετοιμος.
Απο σφεντονα, εχω φτιαξει μια ιδιοκατασκευη μου, και σωθηκα.
Απο δικη μου προσωπικη εμπειρια, η ενωση μανας παραμμαλου, γινεται παντα θηλια με θηλια. Προσφερει ελαστικοτητα στο συνολο, με λιγοτερα κοψιματα στα ζορια.
Αυτα αρχικα, και καλη διασκεδαση.
(Επαναλαμβανω φιλε, σου εδωσα εναν αρχικο μπουσουλα, και οχι υποδειξεις αγορας προιοντων.)
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου και της πληροφορίες που μου έδωσες, ήταν μια μεγάλη βοήθεια για μένα .
Πάω να αγοράσω τα παρελκόμενα και άντε να δούμε τι ‘’ ψάρια θα πιάσουμε ‘’……
Μπορεί να προτείνει κάποιος έναν μηχανισμό, για να το ταιράξω με το TUBERTINI XENIA LIGHT MT. 4.20 GR.4/15. Κόστος μηχανισμού 60-80 ευρώ.
Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!
Ρίξε μια ματιά στο shimano nexave 1000FD ή exage 1000FD είναι και τα δύο πολύ αξιόπιστα για τα χρήματά τους.
Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ρωτήσω για τον παρακάτω εξοπλισμό : http://thalassashop.com/products/719...atch-360m.aspx ή http://thalassashop.com/products/828...ron-match.aspx καιhttp://kalaitzis.gr/dam-original-1250.html . Όσον αφορά τα αγκίστρια θα ήθελα να μάθω αν αυτά του casting κάνουν, τα παρελκόμενα δηλ. παραμάνες, σφεντόνα, βυθόμετρο, κτλ εννοείται πως θα τα αγοράσω και αυτά.
Καλησπέρα,
Από αυτά που κοίταξες, κατά την άποψή μου δεν κάνουν για να ξεκινήσεις την τεχνική. Το πρώτο καλάμι έχει μήκος 3,60μ. Είναι κοντό και αναγκαστικά θα περιοριστεί το βάθος που θα μπορείς να ψαρεύεις με σταθερή αρματωσιά, τέτοιου μήκους καλάμια χρησιμοποιούμε σε ειδικές περιπτώσεις, από βάρκα ή όταν δεν υπάρχει χώρος πίσω μας γιαβολή. Έχει και σε 4,20μ. που είναι ένα καλό μήκος, αλλά είναι βαρύ. Το δεύτερο καλάμι στην εικόνα δείχνει τρίσπαστο, αλλά στα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι τηλεσκοπικό, οπότε δεν βγάζεις άκρη. Ο μηχανισμός είναι μεγάλος για εγγλέζικο, απ' ότι βλέπω στην χωρητικότητα πρέπει να είναι 4000 και 5000. Μεγάλος και βαρύς, επίσης για να διαλέξω πισόφρενο μηχανισμό στο εγγλέζικο θα το κάνω μόνο αν έχει το πλεονέκτημα του level drag.
Το σύνολό σου θα είναι βαρύ και δεδομένου ότι πολλές φορές ψαρεύουμε σε βράχια και με το καλάμι στο χέρι θα είναι κουραστικό.
Τα αγκίστρια του casting είναι μεγάλα για το εγγλέζικο, συνήθως χρησιμοποιούμε 12 ή 14 αγκίστρι.
Με εκτίμηση
Θοδωρής
Καλησπέρα,
Απ' ότι κατάλαβα ψάχνεις κάτι οικονομικό για να ξεκινήσεις την τεχνική. Το θέμα είναι να βρεις κάτι που θα σου κρατήσει στη διάρκεια του χρόνου, δεν θα σου φέρει προβλήματα στο χειρισμό και θα καλύψει τις ανάγκες σου σαν νεοεισερχόμενου. Παρακάτω σου δίνω μερικές κατευθυντήριες γραμμές στο τι να ψάξεις για τον εξοπλισμό σου.
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Καλάμι τρίσπαστο στα 4,20 μέτρα με c.w. 5-25 ή 4-18 ή 5-20 κάτι σε αυτό γιατί κυκλοφορούν διάφορα. Αυτά είναι all round καλάμια που θα σε καλύψουν στις περισσότερες συνθήκες ψαρέματος. Συνήθως είναι ημιπαραβολικά προς παραβολικά και συγχωρούν τυχόν λάθη. Κοστίζουν από 50 έως 70 ευρώ.
Μηχανάκι 2500 μπροστόφρενο. Υπάρχουν πάρα πολλά στην αγορά, γύρω στα 40-50 ευρώ.
Πετονιά για μάνα διαμέτρου 0,18 αν έχει και δεύτερη μπομπίνα το μηχανάκι βάλε και 0,20. Υπάρχουν πολλές μάρκες ειδικές για το εγγλέζικο, γράφουν match fishing επάνω.
Πετονιές για παράμαλλα fluorocarbon διαμέτρου 0,14 και 0,16. Αν βάλεις και μάνα στα 0,20 πάρε και διάμετρο 0,18.
Φελλούς εγγλέζικου straight, 3+1, 4+1, 5+1, 4+2, 6+2, 6+3 πάρε teriko είναι βουλγάρικοι, αξιοπρεπέστατοι και φτηνοί.
Αγκίστρια 14άρια, 12άρια και 10άρια.
Στριφταροπαραμάνες για να μπαίνει ο φελλός στη μάνα, το βαρελάκι που περνάει στη μάνα να είναι μεταλλικό και όχι πλαστικό.
Οδοντικό νήμα, ή ειδικό νήμα για να φτιάχνεις το στόπερ.
Βαριδάκια στα 0,10 0,20 0,30 του γραμμαρίου, σχιστά.
Απαγκιστρωτή, μυτοτσίμπιδο, ψαλιδάκι, βυθομετρητές, μια θήκη πλαστική να βάζεις τους φελλούς.
Σφεντόνα για μπικατίνι.
Απόχη και κοντάρι απόχης. Μια 4άμετρη σε καλύπτει σε όλες τις συνθήκες.
Βάση για εγγλέζικο για να μην έχεις το καλάμι στο χέρι συνέχεια στο χέρι.
Αν θέλεις και πτυσσόμενη καρέκλα ή σκαμνί για να κάθεσαι.
Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι, αλλά εδώ είμαστε.
Θοδωρής Νταμάτης
Βρήκα ένα τηλεσκοπικό με τιμή γύρω στα 40€ το οποίο παραθέτω: https://www.sea-mountain.gr/kalami-shimatsu-ayaka.html
Καλυτερα να να δωσεις κατι ακομα και να παρεις τρισπαστο.αξιζει πιστεψε με.η μερα με τη νυχτα.εγω προσωπικα απο τοτε που ασχοληθηκα με σπαστα ουτε να ακουω για τηλεσκοπικα.δεν αξιζει για τοσο μικρη διαφορα σε τιμη να μην ευχαριστηθεις ενα τρισπαστο.
Ψάχνοντας βρήκα το παρακάτω καλάμι : http://www.katsenosfishing.com/psare...5-700-cw-10-30 και μηχανισμό : http://www.katsenosfishing.com/psare...w-330-spinning
Τα pregio δεν τα γνωριζω. Ριξε και μια ματια σε mitcell ή daiwa ή grauvell.αν σε περνει να δωσεις 70 ευρω παρε το okuma solitron το οποιο ειναι πιστευω ο,τι καλυτερο μπορεις να παρεις σε αυτα τα λεφτα.για μηχανακι κοιτα σε mitcell daiwa και shimano.πρεπει να προσεξεις να εχουν φρενα προοδευτικα,να μην κοκκαλωνουνε αμεσως.τετοια φρενα πρεπει να εχει ενα μηχανακι για εγγλεζικο.
Με ποιόν από τους παρακάτω μηχανισμούς θα συνδυάζατε το παραπάνω καλάμι ο οποίος να είναι οικονομικός και από άποψη τιμής?
http://www.katsenosfishing.com/psare...ismoi-spinning
Σελιδοδείκτες