Καλησπέρα.
Μήπως θα μπορούσε να μου πει κάποιος φίλος ποια και που είναι η σωστή σειρά τοποθέτησης των βαριδιων?
Δηλαδή , παίζει ρόλο που βάζουμε τα πιο μεγάλα γραμμάρια και που τα μικρά ?
Ευχαριστώ πολύ.
Συνηθως ξεκιναμε το ερματισμα απο κατω προς τα πανω,δηλαδη τα μικροτερα μπαινουν προς το παραμαλο.Υπαρχουν και περιπτωσεις που το ερματισμα γινετε και αναποδα με τα βαρυτερα προς τα κατω σε συνθηκες εντονων ρευματων για να μην παρασυρετε ο φελλος.Επισης κατι πολυ συμαντικο ειναι να αφηνεις δυο μηκη φελλου απο τελευταιο σου μολυβακι για να μην εχεις μπερδεματα της αρματωσιας οπως δειχνει στο σκιτσο.
Εαν ο φελλός λέει π.χ 6 +3 πρέπει να βάλω οπωσδήποτε 3 gr. ή μπορώ και λιγότερα?
Είναι καλύτερα να βάλω πολλά μολύβια σε μικρά νούμερα ή λιγότερα και μεγάλα νούμερα?
Π.χ 3×1gr ή 10 × 0.3 gr ?
Για αρχη να μην μπερδευεσαι με πολλα,παρε μολυβακια των 0,10 και 0,20 γρ. ωστε να συνηθησεις λιγο με την τεχνικη και αργοτερα πειραματιζεσαι οπως θες.Αν πχ εισαι +2 θα βαλεις 7 μολυβακια των 0,10 και 4 μολυβακια 0,20.
Συνηθως τους φελλους τους ερματιζουμε κατα 0,5 γρ λιγοτερο απο αυτο που δινει ο κατασκευαστης,αλλα αυτο εχει πολλους παραγοντες,αν θες ας πουμε να ψαρεψεις με κυματισμο ερματιζεις λιγοτερο ωστε να μην καλυπτει την κεραια του φελλου σου το κυμα,αν ψαρευεις σε λαδια μπορεις να ερματισεις περισσοτερο ωστε να εχεις μεγαλυτερη ευαισθησια στις τσιμπιες,αλλα παντα κατι λιγοτερο απο αυτο που δινει ο κατασκευαστης.Αυτος ειναι ενας γενικος κανονας που υπαρχει στο εγγλεζικο.Επισης παιζει ρολο αν ψαρευεις με σταθερη ή συρωμενη αρματωσια.στην συρωμενη τα μολυβακια πανε ανα 10 εκατοστα περιπου και στη σταθερη ολα μαζι κατω απο τον φελλο
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη Nick13 : 17-10-2015 στις 19:33
Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ καθόλου ερμάτισμα στο παράμαλλο, για δύο κυρίως λόγους:
Επειδή κατά συντριπτικό ποσοστό χρησιμοποιώ fluorocarbon στα παράμαλλά μου, υλικό που γλιστράνε πολύ εύκολα τα μαλακά μολυβάκια, θα πρέπει είτε να τα σφίγγω υπερβολικά (ανεπιτυχώς πολλές φορές), με αποτέλεσμα να πληγώνω την λεπτή και εύθραυστη πετονιά ή να αποφεύγω τις μακρινές βολές. Ένας ακόμη βραχνάς στο κεφάλι μου, που στο ψάρεμα που κάνουμε δεν είναι και λίγοι οπότε προτιμώ να αποφεύγω.
Κυριότερα όμως με την τοποθέτηση μολυβιών στο παράμαλλο, πιστεύω πως χάνω το πλεονέκτημα της όμορφης - ελεύθερης παρουσίασης που μου προσφέρει το όποιο μήκος έχω επιλέξει να χρησιμοποιήσω στην κάθε περίπτωση. Αν χρειάζεται λόγω ρευμάτων κλπ οπωσδήποτε να προσθέσω βάρος χαμηλότερα, προτιμώ να περιορίσω ανάλογα το μήκος του παράμαλλού μου και να εξακολουθήσω να ερματίζω μόνο στη μάνα.
Στην περίπτωση της σταθερής αρματωσιάς, μια μικρή παραλλαγή των παραπάνω σχεδιαγραμμάτων και που πιστεύω πως αξίζει να μοιραστώ, είναι η εξής:
Αν για παράδειγμα χρειάζομαι 1gr βάρους στο σημείο του φελλού, προτιμώ να τοποθετήσω 10 μολυβάκια των .1gr (αντί τέσσερα των .25gr ή δύο των .5gr πχ) τα μισά μπροστά από το φελλό και τα υπόλοιπα μισά πίσω . Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα άκαμπτο σημείο εκεί που είναι η στριφταροπαραμάνα και που αποτρέπει την πετονιά από το να μπλέκει σε αυτή (ιδιαίτερα αν η μάνα είναι μαλακή που προτιμώ).
Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα (σε σχέση με το μπλέξιμο) με λιγότερο μπελά και μεγαλύτερη ευκολία στην τοποθέτηση (μετακίνηση), είχα από τότε που ανακάλυψα τον παρακάτω σύνδεσμο της cralusso.
τελικα ειναι τι βολευει τον καθενα, παραδειγμα με αυτη τη στριφτοπαραμανα μονο δυσκολειες ειχα σε πολυωρα ψαρεματα, υστερα απο αρκετες ριψεις αρκετες φορες κοαγε πανω στην μανα και δεν αφηνε το αγκιστρι να κατεβει στο επιλεγμενο βαθος.
τα βαριδια πριν και μετα τον φελλο μπαινουν μονο σε σταθερη αρματωσια την οποια δεν μπορουμε να δουλεψουμε αν το βαθος που θελουμε να ψαρεψουμε ειναι ισο ή μεγαλυτερο απο το μηκος του καλαμιου μας.
τα βαριδακια στην fluorocarbon ειναι 1 ή 2 με βαρος 0,07 ή και ελαφρυτερα και μπαινουν σε μακρια παραμαλλα τα οποια οταν εχει ρευμα δεν εχουν το καταλληλο βαρος για να βυθιστουν, για να μην γλυστρανε τεντωνεις πρωτα την πετονια και μετα τα σφιγγεις απαλα, ετσι ουτε το παραμαλλο πληγωνουν ουτε γλυστρανε.
καλησπερα σας, εχω ενα θεματακι, τα μολυβια ενω τα σφιγγω ειτε με πενσα ειτε με το χερι σφιχτα, αυτα με το που τεντωσει λιγο η πετονια παιζουν πανω κατω, και μαζευονται ολα μαζι . πως διορθωνεται γνωριζει κανεις?
Εξαρτάται από τα μολύβια που χρησιμοποιείς, μάρκα, σκληρά, μαλακά, μέτρια. Σε γενικές γραμμές δεν σφίγγουμε πολύ τα μολύβια, είτε με πένσα, είτε με το χέρι, αν τα σφίξεις πολύ χαλάει το σχήμα και χαλαρώνουν. Σε πολλές περιπτώσεις φταίει και η μάνα, μου έχει τύχει μάρκα που δε μπορώ να τα σταθεροποιήσω με τίποτα, γλιστράνε από την πρώτη βολή...
Βασίλη έχω δοκιμάσει και εγώ αρκετές μάρκες μολυβάκια, αυτά που δεν γλιστράνε και είμαι ευχαριστημένος είναι της colmic, πρόσεξε λίγο την πίεση με το πενσάκι για να τα σταθεροποιήσεις , μάλλον αυτά που έχεις είναι μαλακά ή ακατάλληλα, αυτά που γλιστράνε βάλτα στην ένωση στον κόμπο της σύνδεσης μάνας και παράμαλλου αν θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις
Σελιδοδείκτες