Υποβάλετε εδώ την προσφορά σας. Στόχος προσφορών: 30 EUR, Προσφέρθηκαν: 0 EUR (0%)
Υποστηρίξτε την λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Σας ευχαριστούμε!

+ Απάντηση στο Θέμα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων: 1 έως 10 από σύνολο 10

Θέμα: Οδηγος συντηρησης ζωντανης σουπιας (ζητώ να μου χαρισουν)

Super Moderator
    Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη
    Dryhten's Avatar
    Περιοχή
    Λιβαδεια
    Αναρτ.
    142
    ..Like!!
    121
    Όνομα:
    Δημήτρης Στάντζος
    Time Online
    3 Days 21 Hours 36 Minutes 38 Seconds
    Avg. Time Online
    17 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    52

Οδηγος συντηρησης ζωντανης σουπιας (ζητώ να μου χαρισουν)

Οκ, απελπιστηκα και θελω την εμπειρια σας στο heavy casting. Μεχρι τωρα μετα απο 10 ψαρεματα ηλιο με ηλιο (ξημερωμα ως σουρουπο) εχω δολωσει 40-45 σουπιες συνολικα εκ των οποιων ζωντανες και ζωηρες θυμαμαι να ηταν 3 η 4 απο τις 20 που εχω αγορασει (οι υπολοιπες αγοραστηκαν νωπες).

Υπαρχει προβλημα στην συντηρηση. Εχουμε λοιπον......... Συνηθες ωραριο:
    Τριτη μεσημερι 4 η 5 σουπιες αγοραζονται ζωντανες και μπαινουν στον παρακατω κουβα
    http://www.sea-mountain.gr/koybas-pl...xygonoth-.html με αυτον τον οξυγονωτη http://www.sea-mountain.gr/oxygonoths-12v.html
    Ταξιδευουν για την βαση μου (Λιβαδεια) 2 ωρες (120χλμ) και με την αφιξη τους κατα τις 5 το απογευμα εχοντας καβα θαλασσινο νερο τους βαζω φρεσκο (ο οξυγονωτης δεν σταματα ποτε).
    Κατα τις 12 το βραδυ πριν παω για υπνο τους ριχνω μια ματια. Σε αυτο το σημειο συνηθως μια εχει ανεβει στην επιφανεια και εχει βγαλει τα μεγαλα πλοκαμια της, δειγμα οτι ειναι στα τελευταια της και αφαιρειτε για καταψυξη.
    Στις 7 το πρωι της Τεταρτης (ρεπο σχεδον παντα Τεταρτη) κι ενω φορτωνω για να φυγω για ψαρεμα το νερο ειναι συνηθως καταμαυρο και μια ακομα εχει παρει το δρομο απο την επιφανεια του κουβα προς την καταψυξη.
    Αλλαγη νερου και βουρ για θαλασσα. Μετα απο 1 ωρα και κατι συνηθως φτανουμε στην παραλια (50χλμ ασφαλτο + 5χλμ χωματοδρομο). Εχει συνηθως 1 η και 2 σουπιες φαινονται αρρωστες και δολωνονται πρωτες χωρις να εχουν πολλες αντοχες.
    Οποτε απο τις 4-5 που αγοραστηκαν μια αντε δυο ψαρεψαν ζωηροτατες καθε φορα. Αυτο πανω κατω μου εχει συμβει καρμπον τις 5 φορες που αγορασα ζωντανες.
    Τα τελευταια ψαρεματα παω απκλειστηκα με νωπες μιας και με κουρασε η ολη προσπαθεια να διατηρω ζωντανο το 20-30% απο το δολωμα μου.

Ακουω ιστοριες για σουπιες που ξεκινανε απο την Αθηνα, ταξιδευουν και ψαρευουν στην βορεια ευβοια, επιστρεφουν στην αθηνα και συντηρουνται για επομενο ψαρεμα 3-4 μερες μετα!!!!!!!
    Μια Πεμπτη πριν κανα μηνα αγορασα το πρωι 5 σουπιες να τεσταρω ποσο μπορω να τις συντηρησω. Πεμπτη βραδυ ψοφησε η μια, Παρασκευη μεσημερι η 2η, Παρασκευη βραδυ η 3η και σαββατοβραδο οι τελευταιες! Με αλλαγη του νερου 1 φορα την μερα και ασταματητη χρηση του παραπανω οξυγονωτη.

Τι συμβαινει? λιγο το οξυγονο? μικρος ο 10λιτρος κουβας? ειναι (οι μικρες) σουπιες ευαισθητες? Θελουν δικο τους συγκεκριμενων προδιαγραφων περιβαλλον και οχι κουβαδες κλπ? Μου εχουν ριξει καταρα ξερωγω?

Σωστε με γιατι ταιζω νωπη σουπια ενα κοπαδι συναγριδες καιρο τωρα και καποιος εστειλε στο μερος μου διασημους ψαραδες με 15 ζωντανες σουπιες εκαστος και μου τις πιανουν!

2. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Dryhten για αυτό το post.:

Administrator
    Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη
    Vasilis.Vasilaropoulos's Avatar
    Περιοχή
    Χαλκίδα
    Αναρτ.
    1.856
    ..Like!!
    2.057
    Thanked 5.180 Times in 981 Posts
    Όνομα:
    Βασίλης Βασιλαρόπουλος
    Time Online
    2 Months 3 Days 22 Hours 21 Minutes 31 Seconds
    Avg. Time Online
    4 Minutes 41 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    10

Η συντήρηση της ζωντανής σουπιάς είναι πολύ πιο απλή από όλα αυτή τη διαδικασία που αναφέρεις.
    Τη μεγαλύτερη σημασία στην συντήρηση της ζωντανής σουπιάς, εκτός από τον οξυγονωτή, παίζει η θερμοκρασία του νερού και οι απότομες διακύμανσης του κατά την αλλαγές του.
    Καταρχήν δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να κάνουμε αλλαγές του νερού επειδή αυτό μαύρισε από τα μελάνια τους! Οι σουπιές έχουν αναπτυχθεί για να ζουν μέσα στο μελάνι τους!
    Δεν αλλάζουμε το νερό αναγκαστικά μετά από 5, 6 ή 8 ώρες.
    Και τώρα το πιο σημαντικό......... το νερό στο οποίο έχουμε τις ζωντανές σουπιές μας δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 13 βαθμούς και ποτέ μα ποτέ να ξεπερνά τους 20 βαθμούς! Όταν το νερό είναι πάνω από 21 -23 βαθμούς τότε οι σουπιές μας δραστηριοποιούνται και αλληλοτραυματίζονται. Όταν πάλι είναι παγωμένο τότε είναι πολύ ευάλωτες και πεθαίνουν. Στους 18 βαθμούς βρίσκονται σε μια κατάσταση λήθαργου έτσι μαζί με τον οξυγονωτή μπορούμε να τις μεταφέρουμε όσο μακριά θέλουμε χωρίς, σχεδόν ποτέ, απώλειες!
    Επίσης διάβασα παραπάνω για τον κουβά συντηρητή..... υπερβολές και πεταμένα λεφτά!
    Για παράδειγμα θα σου πω ότι στο τελευταίο ψάρεμα μαζί με τον φίλο Νίκο, είχα τις 7 σουπιές μέσα σε ένα πλαστικό κουβά από χρώμα με μια τρύπα στο καπάκι για τον οξυγονωτή, τι είχα ζωντανές από την Πέμπτη και τις ψάρεψα ολοζώντανες την Κυριακή το πρωί, και στα καλάμια που δεν χτύπησε κάτι, τις βγάλαμε μετά από 8 ώρες στη θάλασσα, ζωντανές!
    Έχω ένα μικρό οικιακό ψυγείο και έχω ρυθμίσει την θερμοκρασία στους 18 βαθμούς, όταν παραλαμβάνω ή ψαρεύω της ζωντανές σουπιές, τις βάζω όλες στον πλαστικό κουβά που προανέφερα (μέχρι 10 τεμ) και τον βάζω στο ψυγείο. Παράλληλα βάζω άλλον ένα κουβά ή δοχείο με καθαρό νερό έτσι ώστε το νερό αυτό να έχει την ίδια θερμοκρασία με το νερό όπου βρίσκονται οι σουπιές. Μετά από 24 ώρες το νερό και στο δοχείο με τις σουπιές αλλά και σε αυτό με το καθαρό νερό έχουν την ίδια θερμοκρασία (φυσικά ο οξυγονωτής λειτουργεί συνεχώς).
    Έτσι βγάζω και τα δύο δοχεία από το ψυγείο, αδειάζω το 50% περίπου του νερού με τις σουπιές και το γεμίζω με φρέσκο. Κατόπιν όμως δεν ξεχνάω να γεμίσω το καθαρό δοχείο με νερό έτσι ώστε να το έχω για την επόμενη αλλαγή.
    Οι σουπιές με αυτόν τον τρόπο δεν πεθαίνουν διότι δεν αισθάνονται καμία αλλαγή θερμοκρασίας στο νερό τους και δεν αφαιρώ τελείως το μαύρο νερό διότι στρεσάρονται και πεθαίνουν. Επίσης στην διαδικασία αυτής της αλλαγής δεν χρειάζονται πολλά φώτα και φακούς απευθείας στις σουπιές, όσο πιο σκοτεινά τόσο το καλύτερο!
    Ας πάμε στη μεταφορά τους τώρα.... βγάζουμε τον κουβά από το ψυγείο μας και αφού τους αλλάξουμε το νερό κατά 50% με το καθαρό που είχαμε στο ψυγείο μας,
    ή βάζουμε το δοχείο τους μέσα σε ένα άλλο ψυγείο σαν αυτά που έχουμε στο ψάρεμα μας έτσι ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία τους,
    ή τυλίγουμε το δοχείο τους με λίγο μονωτικό σαν θερμό,
    ή αδειάζουμε το δοχείο μέσα στο ψυγείο, αλλά εδώ υπάρχει κύνδινος να χυθεί το νερό μέσα στο αυτοκίνητο μας κατά την διαδρομή μας.
    ή τέλος, τους χειμωνιάτικους μήνες, τις μεταφέρουμε μέσα στο δοχείο τους μέσα στο πορτμπαγκάζ χωρίς κίνδυνο λόγο κρύου.

Και ξαναλέω... μην αλλάζετε το νερό συνεχώς!
    Ψαρεύω για να ζω.... ζω για να ψαρεύω!!

4. Τα παρακάτω μέλη 8 έκαναν Like!! στον Vasilis.Vasilaropoulos για αυτό το post.:

Super Moderator
    Dryhten's Avatar
    Περιοχή
    Λιβαδεια
    Αναρτ.
    142
    ..Like!!
    121
    Όνομα:
    Δημήτρης Στάντζος
    Time Online
    Avg. Time Online
    17 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    52
    Το καταστημα που αγοραζω σουπιες μου επεσημανε οτι ισως ο οξυγονωτης δεν ειναι αρκετος για τοσο νερο, τι οξυγονωτη προτεινεις Βασιλη?
    Σκεφτομαι να μετατρεψω ενα ψυγειο παγου σε ενυδρειο σουπιας απο το μηδεν κυριως για να αντιμετωπισω το προβλημα θερμοκρασιας που ανεφερες.

Φήμη
    SoLiTuDe's Avatar
    Αναρτ.
    55
    ..Like!!
    63
    Time Online
    1 Day 13 Hours 34 Minutes 27 Seconds
    Avg. Time Online
    6 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    40
    Καλησπέρα και από μένα.... Φίλε μου η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει ούτε το οξυγόνο ούτε το νερό... Ο μόνος που φταίει δυστυχώς είναι αυτός που της παίρνεις κατά τεράστια πλειοψηφία και είμαι σίγουρος ότι έχεις πέσει μέσα όλοι αυτοί που πουλάνε σουπιες της εμπορευονται από καικια σκέψου ότι η σουπια που αγόρασες είναι πιάσμενη σε δίχτυ για μια ολόκληρη μέρα η και μισή συν άλλο τόσο στα είδη αλιείας συν το ταξίδι για να φτάσουν σε εσένα μαζί με όλες της αλλαγές θερμοκρασίας που τρώνε ( αλλάζουμε νερό μόνο όταν έχει γεμίσει βλεννα) νομίζω ότι είναι αρκετά ταλαιπωρημενες ήδη από τα δίχτυα και πάλι πολύ κρατάνε και από ότι ξέρω όταν ψοφήσει μια σουπια εκρινει τοξινες που σκοτώνουν και της άλλες ( έχω μια ανασφάλεια σε ότι γράφω αν και μου έχει τύχη) .... Η καλύτερη λύση είναι η να πιάνεις μόνος σου ( έχω διατηρήσει σουπια 9 μέρες) η να βρεις κάτι ποιο κοντά..όπως και να λάβεις υπόψιν σου ότι είπε ο Βασίλης αυτά από μένα.

7. Τα παρακάτω μέλη 2 έκαναν Like!! στον SoLiTuDe για αυτό το post.:

Administrator
    Περιοχή
    Χαλκίδα
    Αναρτ.
    1.856
    ..Like!!
    2.057
    Όνομα:
    Βασίλης Βασιλαρόπουλος
    Time Online
    Avg. Time Online
    4 Minutes 41 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    10
    Σε καμία περίπτωση δεν φταίει ο οξυγονωτής, αν σου δείξω αυτόν που χρησιμοποιώ για την μεταφορά τους εγώ θα βάλεις τα γέλια! 4 ευρώ από ένα μαγαζί της Χαλκίδας πριν από 3 χρόνια, δύο μπαταρίες και αυτό είναι όλο. Για το σπίτι έχω έναν ενυδρείου πολύ απλό των 10 ευρώ.

9. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Vasilis.Vasilaropoulos για αυτό το post.:

Super Moderator
    Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη
    Nick13's Avatar
    Περιοχή
    Παλληνη/Αθηνα
    Αναρτ.
    219
    ..Like!!
    403
    Όνομα:
    Νίκος Κοκκίνης
    Time Online
    1 Week 1 Day 19 Hours 40 Minutes 57 Seconds
    Avg. Time Online
    38 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    68
    Να προσθεσω και εγω κατι,η πετρα του οξυγονωτη πρεπει να ακουμπαει στον πατο του ψυγειου αλλιως δεν λειτουργει σωστα,προσωπικα βαζω ενα μολυβι για να εχω το κεφαλι μου ησυχο οτι βρισκεται στον πατο

11. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Nick13 για αυτό το post.:

Φήμη
    SoLiTuDe's Avatar
    Αναρτ.
    55
    ..Like!!
    63
    Time Online
    Avg. Time Online
    6 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    40
    Βασίλη τον ίδιο έχω 2 χρόνια έχει σκουριάσει έχει αλλάξει 100 χρώματα αλλά είναι το ίδιο καλός ...φίλε οι σουπιες είναι ταλαιπωρημενες γιαυτό ψόφανε είχα το ίδιο και το έλυσα...ψάξτο

13. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον SoLiTuDe για αυτό το post.:

Administrator
    Περιοχή
    Χαλκίδα
    Αναρτ.
    1.856
    ..Like!!
    2.057
    Όνομα:
    Βασίλης Βασιλαρόπουλος
    Time Online
    Avg. Time Online
    4 Minutes 41 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    10
    Φίλε είχα το ίδιο πρόβλημα με τις σουπιές που έπιανα μόνος μου στη Χαλκίδα, ειδικά το καλοκαίρι δεν άντεχαν ούτε 24 ώρες και νόμιζα ότι φταίει το νερό που μαυρίζει και τις είχα ζαλίσει στις αλλαγές νερού. Τελικά με το ψυγείο έχω σωθεί!

15. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Vasilis.Vasilaropoulos για αυτό το post.:

Super Moderator
    Dryhten's Avatar
    Περιοχή
    Λιβαδεια
    Αναρτ.
    142
    ..Like!!
    121
    Όνομα:
    Δημήτρης Στάντζος
    Time Online
    Avg. Time Online
    17 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    52
    Ευχαριστω για τις απαντησεις, θα δοκιμασω τωρα που οι θερμοκρασιες ειναι αρκετα χαμηλες ωστε να μην χρειαζομαι εξτρα παγους, θαλασσινα νερα στα ψυγεια κλπ.

17. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Dryhten για αυτό το post.:

Φήμη
    SoLiTuDe's Avatar
    Αναρτ.
    55
    ..Like!!
    63
    Time Online
    Avg. Time Online
    6 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    40
    Παράθεση Αρχική ανάρτηση από Vasilis.Vasilaropoulos Προβολή Ανάρτησης
    Φίλε είχα το ίδιο πρόβλημα με τις σουπιές που έπιανα μόνος μου στη Χαλκίδα, ειδικά το καλοκαίρι δεν άντεχαν ούτε 24 ώρες και νόμιζα ότι φταίει το νερό που μαυρίζει και τις είχα ζαλίσει στις αλλαγές νερού. Τελικά με το ψυγείο έχω σωθεί!
    Και μένα το καλοκαίρι ψοφουσαν σαν τα κοτόπουλα ένα μικρό μπουκάλι πάγου και αλλαγή κάθε 5 ώρες περίπου ( ανάλογα πόσο ζεσταθηκε το νερό) και έλυσα και αυτό το πρόβλημα... Καλά εσύ με το ψυγείο έκανες τη καλύτερη μαγκιά

+ Απάντηση στο Θέμα

Ετικέτες Θέματος

Σελιδοδείκτες

Σελιδοδείκτες

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να αναρτήσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε απαντήσεις
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις αναρτήσεις σας