Αυτή εδώ λες την κλασσική ? και τη έγραφε το άρθρο, χωρίς φελλό και γιαυτό βάζεις 0,50 mm πετονιά, αν ναι δεν θα σκαλώνει ? αυτή την καλαμαριέρα από βάρκα δεν την δουλεύουν ή κάνω λάθος ?
Αυτή εδώ λες την κλασσική ? και τη έγραφε το άρθρο, χωρίς φελλό και γιαυτό βάζεις 0,50 mm πετονιά, αν ναι δεν θα σκαλώνει ? αυτή την καλαμαριέρα από βάρκα δεν την δουλεύουν ή κάνω λάθος ?
Το άρθρο έτσι έγραφε, αν η καλαμαριέρα που εννοούσε είναι αυτή δεν γνωρίζω γιατί δεν το έψαξα το θέμα. Αυτός ο τρόπος έγραφε ότι είναι αποδοτικός για το καλοκαίρι που τα καλαμάρια πλησιάζουν κοντά στις ακτές.
Από όσων γνωρίζω, αν κάνω λάθος ας με διορθώσουν οι εμπειρότεροι γιατί δεν είμαι και τόσο σχετικός στα καλαμάρια, τα (θράψαλα) εμφανίζονται κοντά στις ακτές τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι τα καλαμάρια, που συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς στο διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο για την αναπαραγωγή τους, ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες σε σχέση με το κρύο. Τώρα δεν αποκλείω, γιατί έχω κενό γνώσης, την σύλληψη καλαμαριού το καλοκαίρι από την ακτή, από βάρκα εννοείται όλες τις εποχές ημέρα και νύχτα. Προφανώς φίλε μου το άρθρο θα μιλούσε για θράψαλα. Η καλαμαριέρα φωσφόρου αυτή είναι που έδειξα παραπάνω. Ρωτώντας έναν φίλο παλιό ψαρά, μου είπε ότι με καρούλι γίνετε να τα ψαρέψεις, κάνοντας γρήγορη ανάκτηση μιας καλαμαριέρας απλής γουρουνάκη που έχει ουδέτερη πλευστότητα, για να μην σκαλώνει σαν την άλλη, με αρματωσιά σαν το κλασικό μονάγκιστρο με κοντό παράμαλλο για την καλαμαριέρα. Αλλά πρέπει να είναι πολύ κουραστικό αυτό, κατά την γνώμη μου πάντα.
Εγώ και στην περίοδο που έγραψα, που θεωρείται η καλύτερη δεν έβγαλα ούτε πλοκάμι !![]()
Καλά το είπα και ποιο πάνω, δεν είμαι και τόσο σχετικός με τα καλαμάρια, σε θεωρητικό επίπεδο μόνο.
![]()
![]()
Το χειμωνα βγαζω καλαμαρια με καυτερο. Δεν το ηξερα οτι πλησιαζουν στις ακτες το καλοκαιρι... Αν οντως υπαρχουν το καυτερο θα κανει δουλεια λογικα
τα θραψαλα γυαλωνουν το καλοκαιρι? πως γινεται (εαν γινεται) να τα ψαρεψουμε απο ακτη???
Μιας και εγώ το έγραψα αυτό ποιο πριν να το αιτιολογήσω.
Δεν το έχω διαπιστώσει ο ίδιος, αλλά το διάβασα στην Εγκυκλοπαίδεια του ψαρέματος, εκδόσεις Καρακώτσογλου.
Στο κεφάλαιο (καλαμάρια και θράψαλα) σελίδα 282. Και γράφει στην πρώτη σειρά :
<<Τα θράψαλα κάνουν αισθητή την παρουσία τους κοντά στις ακτές τους καλοκαιρινούς μήνες. Διακρίνονται από τις φτερούγες, που είναι μικρότερες....... Κτλ>>
Τώρα, μια δοκιμή δεν θα ήταν κακή να μάθουμε αν ισχύει αυτό που γράφει και όσοι το δοκιμάσουν, ας μας πουν τις εντυπώσεις τους.
Όσο για τον τρόπο κλασικά Eging.
γνωριζω περιπτωσεις, που αυγουστο συνηθως, κοπαδια θραψαλα "ξωκειλουν" σε αμμωδεις παραλιες και οι ντοπιοι τα πιανουν απλα με τα χερια. ΔΕν εχω δει ποτε ομως κανενα να κανει ψαρεμα θραψαλου απο ακτη καλοκαιρι τοσα χρονια. Η απορια μου αυτη υπαρχει πολλα χρονια και δεν εχω δυστυχως ακομα ψαρευτικη εμπειρια. αρχιζω να καταληγω στο συμπερασμα οτι μαλλον τα θραψαλα βγαινουν κοντα στις ακτες σε βυθους που βαθαινουν πολυ αποτομα, κατι που κανει το ψαρεμα τους δυσκολο το βραδυ καθως τετοιες ακτες συνηθως βρισκονται σε πολυ κακοτραχαλα και απομακρυσμενα μερη. Αλλοι φιλοι μου επιμενουν οτι ναι μεν γυαλωνουν, αλλα οχι τοσο κοντα ωστε να ειναι εφικτο το ψαρεμα απο ακτη.
Εγώ πιστεύω ότι γυαλώνουν αρκετά ώστε να μπορούμε να τα ψαρέψουμε με την τεχνική του Eging και απλά κανείς δεν το κάνει, από άγνοια ή απλά από συνήθεια ότι δεν ψαρεύουμε καλαμάρια το καλοκαίρι έτσι δεν προσπαθεί κανείς να βγάλει τα θράψαλα, αλλιώς το βιβλίο γράφει μεγάλη μούφα !!! Όσοι έχουν βάρκες ψαρεύουν θράψαλα καλοκαίρι ? Όπου έχει γόνο έχει και θηρευτές που αν πεινούν θα πλησιάσουν να φάνε. Θεωρητικά πάντα αλλά ας κάνουμε μία δοκιμή.
Επειδη ειμαι της δοκιμης, οταν παω διακοπες θα εχω μαζι και 1-2 καλαμαριερες να δοκιμασω σε καθε βραδυνο ψαρεμα. Οπως ειπες, ας δοκιμασουμε να βρουμε εαν ισχυει!
Μέχρι τα μέσα Ιούνη έπαιρνα καποια καλαμάρια από ακτή,θραψαλα δεν έχω πάρει ποτέ.
Πιθανόν ο συγγραφέας να εννοεί ότι πλησιάζουν τα θραψαλα τις ακτές το καλοκαίρι αλλά σε βάθη και αποστάσεις που δεν μπορούμε να τα φτάσουμε από την ακτογραμμή.
Land Based Game Fishing Fan
Η μόνη περίπτωση να πετύχουμε Θράψαλα κοντά στην ακτή είναι σε σπάσιμο καιρού μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και σε βάθη που ξεκινούν κατευθείαν στα 20+ μέτρα και κοντά σε αποχές.
Εδώ ένα που βγήκε τέλη Απρίλη, ουτε καν καλοκαίρι με μπονίτα, στην έξω πλευρά λιμανιού με πολλά φώτα.
"A bad day of fishing is better than a good day of work.."
εχω ακουσει, δεν εχω δει: 1. θραψαλα πολλων κιλων στα αναβαθα, σε αμμωδεις παραλιες βορειας ακτης Χανιων, να ειναι σε ακινησια σαν ναρκωμενα και τα εβγαλαν ειτε με τα χερια ειτε με ψαροντουφεκο για σιγουρια. και 2. θραψαλοκαταιγιδα σε λιμανακι με εντονα φωτα στη νοτια ακτη, εν μεσω απολυτου σκοταδιου και απο τις δυο πλευρες για χιλιομετρα μεχρι τον επομενο οικισμο, ωστε οι πιτσιρικαδες του χωριου κανουν ....θραψαλοπαρτυ απλως με αποχες (δεν εμαθα ποιο μηνα του καλοκαιριου γινεται αυτο)
Σελιδοδείκτες