Καλησπέρα σας, Χρόνια Πολλά σε όλους και καλή Χρονιά να έχουμε!
Σαν νέος ερασιτέχνης και γω πειραματίζομαι με διάφορα πράματα ώστε να προσαρμόσω τις τεχνικές στα ¨μέτρα μου¨. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το σκάλωμα της αρμαρωσιάς... έχω δοκιμάσει τα πάντα.... μέχρι και βαρίδιο χορευτή το οποίο το έκλαψα στο πρώτο ρίξιμο. Το πρόβλημα ειναι οτι με το casting και βαρυ βαρυδιο σκαλωνω 100% και με εγγλέζικο εχω εμβελεια 5 οριζόντια μέτρα και το κακο ειναι οτι ψαρευω σε βραχο με κυμα ρευματα κτλ. Σκέφτηκα όμως μια πατέντα η οποία φαίνεται να βοηθαει. Ήθελα ενα βαρύδιο να επιπλέει!!! και το βρήκα! πήρα λοιπον ενα μπαλονι το γεμισα με γλυκο νερο περιπου 100 γραμμαρια, το εδεσα στην θεση του βαρύδιου και το πεταξα μεσα... το αποτελεσμα.... βολη 30 μετρα περιπου (με σφεντονα ισως παει παραπανω αλλα 3 φορες δοκιμασα και απετυχα) και το μπαλονι επιπλεει. το εβλεπα λοιπον καθ ολη την διαρκεια και μαλιστα ηταν ευαισθητο στα τσιμπηματα. με το παραμικρο βυθιζοταν. Μετα ξαναδοκίμασα να το ριξω σβουριχτα με το πεταχταρι αλλα αυτη την φορα το εδεσα μαζι με ενα μολυβι 6 γρ. και τοτε αφου ξεπερασα τα 30 μ. παρατηρησα οτι το μπαλονι πηγε στον πατο!!! τραβωντας καποια στιγμη σκαλωσε αλλα ξεσκαλωσε πανευκολα με το τραβα-αφηνε αποτομα διαδοχικα. Σαν υλικο εχει αριστη συμπεριφορα για βαρυδι και νομιζω οτι ειναι μια καλη πατεντα. Το μονο που δεν σκεφτηκα ηταν αμα κοπει και μεινει μεσα τι θα γινει (περιβαλλοντικα εννοω) αλλα μετα που το σκεφτηκα βρηκα μπαλονια λατεξ που ειναι λεει βιοδιασπώμενα οποτε θα χρησιμοποιω αυτα. εαν κάποιος εχει παρόμοιες ιδεες ή προτάσεις θα ήθελα να τις διαβάσω!!!
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Με έχεις μπερδέψει λίγο για το πως θέλεις να ψαρέψεις. Αν ψαρεύεις εγγλέζικο, μπορείς ανάλογα με τον φελλό και το καλάμι σου να κάνεις βολές μέχρι 70 μέτρα. Το μόνο που σε περιορίζει είναι η απόσταση που μπορείς να σφεντονιάσεις το μπικατίνι, αλλά και αυτό λύνεται με φελλό μαλαγρωτή.
Καλησπέρα και από εμένα και επειδή το θέμα με κέντρισε, θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου έχοντας κάνει και εγώ ένα παρόμοιο πείραμα με το καλάμι του Casting, ψαρεύοντας με τη τεχνική του << εγγλέζικου >> καθαρά για πειραματισμό, έχοντας πάρει κατά τύχη έναν μεγάλο φελλό της CRALUSSO των 40gr με αποσπώμενη κεραία για να παίρνει σιαλούμ (χημικό φως). Κάνοντας Casting (χωρίς να έχω μαζί το καλάμι του εγγλέζικου) έχοντας ταλαιπωρηθεί και απογοητευθεί πλήρως, επειδή ο τόπος είχε απίστευτα σκαλώματα. Προσπαθούσα να βρω τρόπο να συνεχίσω το ψάρεμα μου. Και καθώς είχα απλώσει τον εξοπλισμό που είχα μαζί μου, ψάχνοντας λύση ! Είδα τον φελλό και είπα να δοκιμάσω, να συνδυάσω τις τεχνικές προσαρμόζοντας μία αρματωσιά που οπτικά και χρηστικά είναι για την τεχνική του εγγλέζικου αλλά έμοιαζε να έχει πάρει αναβολικά !!! Και έτσι περιόρισα τις απώλειες μόνο στο παράμαλλο !!! Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα, ήταν στο να μπορέσω να κάνω την καλύτερη δυνατή βυθομέτρηση και να είμαι όσο ποιο ακριβείς μπορούσα στις βολές, ώστε να πέφτω κοντά στο σημείο που ήξερα περίπου το βάθος (μετά από επίπονη βυθομέτρηση ) έχοντας προβλέψει το αγκίστρι να είναι έχει 50 cm απόσταση από τον βυθό ή και 1 m ακόμα. Όπου και αν σκάλωσε μετά έχασα μόνο το παράμαλλο, κλασσικά όπως στο εγγλέζικο.
Η αρματωσιά έγινε χρησιμοποιώντας εξαρτήματα του Casting και κατά σειρά λοιπόν, για να την φτιάξω, πέρασα στην μάνα μία χάντρα γιατί ο κόμπος Stoper, έπρεπε με κάποιο τρόπο να εμποδιστεί να περάσει μέσα από την μεγάλη τρύπα του sissy που ακολουθεί και φυσικά όπως καταλάβατε, είναι αυτό που βάζουμε στις συρόμενες αρματωσιές για το μολύβι, με την διαφορά ότι εγώ έβαλα επάνω του τον φελλό απλά προσαρμόζοντάς τον στην παραμάνα του Sissy !!! Μετά πέρασα ένα βαρίδι τύπου ελιάς των 30 gr μία ακόμα χάντρα για να προστατεύει τον κόμπο πάνω στο στριφτάρι που έβαλα αμέσως μετά. Τέλος το 1m παράμαλλο μου με ένα 10άρι αγκίστρι. Ξέχασα να αναφέρω ότι έβαλα και ένα σχιστό μολυβάκι του 1gr ώστε να κρατώ τον φελλό σε απόσταση, δύο μήκη φελλού από το βαρίδι, για την αποφυγή μπερδεμάτων κατά την βολή όπως κάνουμε και με τις αρματωσιές του εγγλέζικου άλλωστε.
Μαλάγρα δεν χρησιμοποίησα γιατί ψάρεψα με ακροβάτη. Σίγουρα θα μπορείτε να βάλετε όλα τα δολώματα που δουλεύουμε στο εγγλέζικο, να πετάτε μαλάγρα με μία σφεντόνα και μεγαλύτερα ακόμα αγκίστρια, ακόμα και σαλαγκιές για ζυμάρι. Δείτε στην φωτογραφία που ακολουθεί την αρματωσιά που έχει πάρει αναβολικά, για να κάνετε βαρύ εγγλέζικο
Θα ήθελα να ξέρω Δημήτρη αν είχε επιτυχία το ψάρεμά σου έτσι. έπιασες ψάρια; Συγκριτικά με το casting? μικρότερα; μεγαλύτερα; λιγότερα; περισσότερα; Σε τι απόσταση από την ακτή ψάρεψες; τι διάμετρο μάνα και τι διάμετρο παράμαλλο έβαλες; Ήταν παραλία; ή βράχια;
Θα ήθελα να ξέρω Δημήτρη αν είχε επιτυχία το ψάρεμά σου έτσι. έπιασες ψάρια; Συγκριτικά με το casting? μικρότερα; μεγαλύτερα; λιγότερα; περισσότερα; Σε τι απόσταση από την ακτή ψάρεψες; τι διάμετρο μάνα και τι διάμετρο παράμαλλο έβαλες; Ήταν παραλία; ή βράχια;
Θοδωρής
Η απόσταση Θοδωρή δεν διαφέρει και πολύ από αυτήν που περιέγραψες ποιο πάνω, κάνοντας βολές με ένα εγγλέζικο καλάμι (που δεν είχα μαζί μου) και εγώ φυσικά της ίδιας λογικής είμαι με εσένα δηλαδή, στο να κάνω την τεχνική, την εκάστοτε τεχνική με τα ανάλογα εργαλεία και όχι ανορθόδοξα πράματα. Ο τόπος είναι βραχώδης παραλία και συγκεκριμένα το Κατακάλι, εκτός από χοντρά βότσαλα που έχει έξω και τα βράχια μέσα αλλά και έξω στις άκρες του κόλπου η αποχή όπως πάει, στα 20 μέτρα από την ακτή περίπου έχει βάθος 5 ή 6 μέτρα και μετά κάνει μια κάθετη κρέμαση, που δεν γνωρίζω το βάθος της και εκεί ήταν που στην ανάκτηση με το Casting έχανα όλα τα εργαλεία και τα ψάρια. Όταν έβαλα τον φελλό πλέων και ξεκίνησα να ψαρεύω έτσι, η κατάσταση άλλαξε όπως και η διάμετρος της μάνας που έβαλα μετά, που ήταν Φ 0,28 mm και το παράμαλλο Φ 0,20mm και μήκους 1m. Στις βολές προσπαθούσα να είμαι εκεί στο όριο της κρέμασης. Και άρχισα να παίρνω ψάρια μετά, εκτός από γύλους και πέρκες που ήταν γεμάτο και σαργούς μετά, κατά βάση κακαρέλους. Αν είχα και μαλάγρα μαζί και ακόμα καλύτερα το καλάμι του εγγλέζικου, θα είχα πάρει αρκετά ψάρια πιστεύω γιατί εκεί μαζεύονται πάντα πολλά βαρκάκια που ψαρεύουν στην μπούκα του κόλπου και λόγο του δύσκολου βυθού στην ακτή πρέπει να παραμένει καλός ο τόπος. Όπως κατάλαβες φίλε μου, δεν διέφερε σε τίποτα απολύτως στο θέμα απόστασης από το να ψάρευα με εγγλέζικο πάρα μόνο στις διατομές και τα εργαλεία, που ήταν σαν να είχαν πάρει πραγματικά αναβολικά !!! Ο χειρισμός ήταν δύσκολος κατά την βυθομέτρηση μόνο, μετά άφηνα το καλάμη στο τρίποδο και κοιτούσα τον φελλό, που πραγματικά είχε ζυγίσει πολύ ωραία και ήταν πολύ ευαίσθητος στο να δείξει και το παραμικρό τράβηγμα. Στην ανάκτηση κανένα απολύτως πρόβλημα, θέλει μόνο προσοχή στα φρένα γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε πλήρως την παραβολικότητα του καλαμιού, στους σαργούς πάντως δεν είχα κανένα θέμα και γενικά πιστεύω όσο μεγαλώνουν τα θηράματα, δεν διαφέρει από το να κάνεις ανάκτηση κλασικά με το Casting καλάμι σου, που έτσι και αλλιώς κρατάς στα χέρια σου !!! Αυτά, ελπίζω να βοήθησα στο να δώσω έναν εναλλακτικό τρόπο ψαρέματος, σε όσους κάνουν Casting σε δύσκολους βυθούς. Καλή χρονιά σε όλους, το πρώτο μου Post για το 2017
Φίλε Δημήτρη, εντυπωσιακά όλα όσα παρέθεσες πρέπει να πω! Αν όμως για οποινδήποτε λόγο δεν μπορείς να εφαρμόσεις την τεχνική που παρέθεσες και απογοητεύεσαι απ' τα πολλά σκαλώματα, ίσως η λύση να ήταν η μέθοδος ασανσέρ! Η μάνα στο τέλος έχει ένα στριφτάρι, μέσα από το οποίο περνάει το παράμμαλο που στην μια του άκρη έχει το βαρίδιο και στην άλλη το, ή τα αγκίστρια. Όταν πιάνεται το ψάρι, κάνοντας κεφάλια τραβάει και ανασηκώνει το βαρίδιο, με αποτέλεσμα να μην βρίσκει στον βυθό και να το φέρνεις άνετα.
Θα έβαζα και φωτογραφία για να γίνω πιό κατανοητός, αλλά είμαι καινούριος στην ομάδα και δεν γνωρίζω τον τρόπο. Ας βοηθήσει κάποιος από τους διαχειριστές παρακαλώ!
Σε μία ανάλογη ιδέα χρησιμοποίησα ένα μπαλάκι που χρησιμοποιούν για φελλό και μπορεί να δεχτεί νερό.Ετσι αυξάνεις το βάρος όσο θές για το καλάμι που διαθέτεις , τη βολή που θές να κάνεις.Στην εξίσωση μπαίνουν και το βάρος του δολώματος ωστε το μπαλάκι να βυθίζεται και να είναι έξω μόνο η κεραία από καλαμάκι που έχω προσθέσει.Γνωρίζοντας το βάρος από το μπαλάκι(γεμάτο νερό 90γρ.),με ένα αντίστοιχο βαρίδι κάνεις βυθομέτρηση στην περιοχή της βολής.
Σελιδοδείκτες