Υποβάλετε εδώ την προσφορά σας. Στόχος προσφορών: 30 EUR, Προσφέρθηκαν: 0 EUR (0%)
Υποστηρίξτε την λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Σας ευχαριστούμε!

+ Απάντηση στο Θέμα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων: 1 έως 16 από σύνολο 16

Θέμα: βοήθεια για επιλογή καλαμιού μηχανισμού sj

Φήμη
    Χαρης's Avatar
    Αναρτ.
    9
    ..Like!!
    0
    Time Online
    22 Hours 52 Minutes 33 Seconds
    Avg. Time Online
    4 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    0

βοήθεια για επιλογή καλαμιού μηχανισμού sj

Καλησπέρα, είμαι 15 χρονων και εδώ και αρκετά χρόνια ασχολούμαι με το spinning, θέλω να ξεκινήσω το shore jigging,
    Μήπως θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο σεταρισμα σχετικά οικονομικό αλλά αξιοπιστο, εψαξα για μεταχειρισμενα αλλα δεν βρηκα κατι, θέλω να ψαρέψω σε βάθος 25 μέτρων και πάνω, για μαύρα, συναγρίδες και κάνα πελαγισιο είμαι διατεθειμένος να βάλω για πώληση τα καλάμια για spinning και για εγγλέζικο που έχω προκειμένου να αγοράσω κάτι αξιόλογο, πιστευετε αξιζει?ευχαριστώ

Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη
    Pri's Avatar
    Αναρτ.
    699
    ..Like!!
    772
    Thanked 1.380 Times in 442 Posts
    Όνομα:
    Zacharis Basilis
    Time Online
    3 Weeks 4 Days 13 Hours 50 Minutes 24 Seconds
    Avg. Time Online
    1 Minute 52 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    104
    Έχει καμποσα σχετικά θέματα στην ενότητα για να κοιτάξεις. Κοίτα μήπως καλύπτεσαι από αυτά.

Πάντως μην πουλήσεις όλα τα καλάμια σου. Τι θα γίνει αν δεν σε ικανοποιεί τελικά η τεχνική; Είναι σημαντικά λιγότερο αποδοτική από το spinning και αρκετά πιο κουραστική. Όταν όμως θα πάρεις ψάρι, συνήθως θα είναι κάτι αρκετά καλύτερο από αυτά που χτυπάνε στο spinning.

Φήμη
    NIKOLAOSA's Avatar
    Περιοχή
    Αθήνα
    Αναρτ.
    117
    ..Like!!
    464
    Όνομα:
    Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος
    Time Online
    7 Months 18 Hours 17 Minutes 39 Seconds
    Avg. Time Online
    15 Minutes 27 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    45

shore jigging αναζήτηση εξοπλισμού

Καλημέρα σε όλους,
    Θέλω να ασχοληθώ με το shore jigging και βρίσκομαι στην έρευνα για αναζήτηση εξοπλισμού.
    Μέχρι τώρα έχω κάνει τα πρώτα βήματα στο χώρο με μικρά πλανάκια (έως 30 γρ) και το spinning set μου καλάμι (major craft solpara 274cm, 10-30 gr & μηχανισμό daiwa fuego 3000).

1η ερώτηση casting weight
    Να αρχίσω με ένα καλάμι με casting weight 20-60γρ ή 40-80γρ
    2η ερώτηση μήκος καλαμιού
    Σε σχέση και με την παραπάνω ερώτηση ποιο μήκος καλαμιού θα ήταν καλύτερο και γιατί 293 ή 305 cm ?
    3η ερώτηση σχέση μηχανισμού – ανάκτηση νήματος
    Τι μηχανισμούς ψάχνουμε ιδανικά στο shore jigging αργούς σχέση 5.0:1 μέτριους 5.7:1 ή γρήγορους 6.2:1 ?
    Αναμένω τις γνώμες σας,
    Ευχαριστώ.
    Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα.

Pri's Avatar
    Αναρτ.
    699
    ..Like!!
    772
    Όνομα:
    Zacharis Basilis
    Time Online
    Avg. Time Online
    1 Minute 52 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    104
    Καλό είναι να προσθέσεις μερικά ακόμα στοιχεία για να σε βοηθήσουμε.
    Σε τι βάθη θα ψαρεύεις;
    Τι ψάρια κρατάει ή σε τι ψάρια θες να στοχεύσεις;
    Τι βάρη πλάνων επιθυμείς να δουλέψεις;

Και για να απαντήσω αυτά που ρωτάς:
    1. Για εμένα 40-80 ή 60-100. Αλλά εξαρτάται από τα βάθη τα βάρη και τα ψάρια που κυνηγάς.
    2. Εξαρτάται από πολλά. Γενικά ένα μεγαλύτερο καλάμι έχει καλύτερη βολή, καλύτερη γωνία μάχης με το ψάρι, αλλά είναι πιο εμπροσθόβαρο και θα ζυγίζει με βαρύτερους μηχανισμούς. Ένα κοντύτερο καλάμι πάλι το ανάποδο.
    3. Μην κοιτάς τον λόγο ανάκτησης, αλλά το μάζεμα ανά μανιβελιά. Υπάρχουν δυο σχολές. Αυτή που λέει γρήγορους μηχανισμούς (πάνω από 1 μέτρο ανά μανιβελιά) κι αυτή που λέει αργούς. Εγώ είμαι της γρήγορης σχολής. Για εμένα ο γρήγορος μηχανισμός υπερέχει και σε κίνηση πλάνου (πιο ζωντανή) και σε διαχείριση νήματος ιδίως με καιρό.

Φήμη
    NIKOLAOSA's Avatar
    Περιοχή
    Αθήνα
    Αναρτ.
    117
    ..Like!!
    464
    Όνομα:
    Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος
    Time Online
    Avg. Time Online
    15 Minutes 27 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    45
    Καταρχήν θα ήθελα να σε Ευχαριστήσω για την απάντηση.
    Ψαρεύω σε βάθος 30-50 μέτρα και στόχος μου είναι τα τονοειδή – ντάσκες.
    Τώρα για τα βάρη των πλάνων,
    Από την έως τώρα εμπειρία έχω καταλάβει ότι το shore jigging είναι απαιτητικό από πλευράς κούρασης. Με πλανάκια 30γρ και μετά ένα 3ώρο ψάρεμα είμαι κομμάτια.
    Άρα για αυτό ξεκινώ την ερώτηση από το 20-60γρ ή το 40-80γρ και όχι το 60-100γρ …....
    Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα.

Pri's Avatar
    Αναρτ.
    699
    ..Like!!
    772
    Όνομα:
    Zacharis Basilis
    Time Online
    Avg. Time Online
    1 Minute 52 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    104
    ΟΚ κατανοητό.
    Απλά στα 30-50 μέτρα οι 60άρηδες δεν είναι και σίγουρο ότι θα πατώνουν, ιδίως αν έχει ρέματα, δεν είναι και μικρό το βάθος αυτό. Βέβαια τα τονοειδή (και τα μανάλια ενδεχομένως) δεν είναι υποχρεωτικό να πατώσεις για να τα βρεις.
    Αν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω, εδώ είμαστε αν μπορούμε να βοηθήσουμε.

Φήμη
    NIKOLAOSA's Avatar
    Περιοχή
    Αθήνα
    Αναρτ.
    117
    ..Like!!
    464
    Όνομα:
    Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος
    Time Online
    Avg. Time Online
    15 Minutes 27 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    45

shore jigging αναζήτηση εξοπλισμού

Από μηχανισμό έχω μάλλον καταλήξει σε αυτούς του παρακάτω πίνακα με πιθανότερο τον Daiwa Fuego 5000D-CXH έχω τον ίδιο σε 3000 για spinning και είναι super !!!
    ΜΟΝΤΕΛΟ Σχέση Ανάκτηση Max Drag ΒΑΡΟΣ Ρουλεμάν Χωρητικότητα ΤΙΜΗ
    Shimano Sedona FI 5000XG 6.2 105 11 300 4 0.30 - 180 78,00 €
    Shimano Sahara FI 5000C XG 6.2 105 11 300 5 0.30 - 240 91,00 €
    Shimano Nasci XG 5000FB 6.2 105 11 300 5 0.30 - 240 113,00 €
    Daiwa Legalis LT 4000CXH 6.2 99 10 240 6 0.37-150 102,00 €
    Daiwa Fuego 5000D-CXH 6.2 105 12 250 7 0.30-260, 0.37-170, 0.40-150 127,00 €

Αλλά για το καλάμι είμαι μπερδεμένος (και λόγου κόστους)…
    Για τα major craft triple cross για τα οποία έχω ακούσει τα καλύτερα και η δική μου εμπειρία από το spinning καλάμι που έχω της major craft είναι πολύ καλή έως ΑΡΙΣΤΗ … αλλά τα 230 € είναι ένα shock.
    Έχει κανείς γνώμη για τα παρακάτω daiwa ?
    Company ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΗΚΟΣ PE Line ΤΕΧΝΗΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΙΜΗ
    MAJOR CRAFT Triple cross TCX-962MH 2.93m 1-3 60±20 gr 230,00 €
    MAJOR CRAFT Triple cross TCX-1002MH 3.05m 1-3 60±20 gr 263gr 234,00 €
    DAIWA Daiwa Crosscast Shore Jigging 3.05m 3.05m 28-84 236gr 119,00 €
    DAIWA Daiwa New Crosscast Shore Jigging 3.05m 3.05m 28-84 243gr 125,00 €
    DAIWA Daiwa Grandwave Shore Jig 2.90m 290 28-84 250
    DAIWA Daiwa Legalis Shore Jigging 2.90m 290 28-84 280 74,00 €
    Συνημένες Εικόνες
    Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα.

Pri's Avatar
    Αναρτ.
    699
    ..Like!!
    772
    Όνομα:
    Zacharis Basilis
    Time Online
    Avg. Time Online
    1 Minute 52 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    104
    Αρχίζω από τους μηχανισμούς. Για το shore δεν κάνει κανένας από αυτούς που κοιτάς.
    Τους 3 πρώτους τους είχα ή τους έχω. Είναι εξαιρετικοί σπινομηχανισμοί, αλλά δεν είναι φτιαγμένοι για το κοπάνημα που έχει το shore.

Στα ίδια περίπου χρήματα παίζει ο Daiwa BG 4000. Ο απλός.
    Εξαιρετικό μηχανάκι για shore και για τα γραμμάρια πλάνων που θες εσύ είναι παραπάνω από σούπερ. Και παίρνει κοντά στα 300μ ΡΕ3.0 (άνετα 300μ ΡΕ2.5)
    Για εμένα είναι ο φτηνότερος κατάλληλος μηχανισμός για την τεχνική.

Για τα καλάμια τώρα. Πρέπει να ορίσεις ένα όριο τιμής.
    Επίσης που θες να κινηθείς περισσότερο όσον αφορά τα γραμμάρια που θα δουλεύεις. Είπες ότι σε ενδιαφέρει κάτι 20-60γρ ή 40-80γρ.
    Σε ενδιαφέρει περισσότερο να δουλεύεις καλά προς το 20 ή προς το 80. Και τα δύο δεν μπορείς να τα έχεις.

Φήμη
    NIKOLAOSA's Avatar
    Περιοχή
    Αθήνα
    Αναρτ.
    117
    ..Like!!
    464
    Όνομα:
    Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος
    Time Online
    Avg. Time Online
    15 Minutes 27 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    45
    Θα ήθελα κατά αρχήν να σε Ευχαριστήσω και πάλι.
    Ο Daiwa BG 4000. Ο απλός. Είναι αυτός ?
    https://www.tsourosmarine.gr/el/mhxa...saltwater.html
    https://fishingplanet.gr/daiwa-bg-spinn-4000-6640
    Όσον αφορά το καλάμι
    θα πάω σε 40-80 γρ.
    και όσον αφορά το όριο τιμής εδώ είναι τα δύσκολα …
    θέλω ένα ποιοτικό καλάμι στην δυνατή καλύτερη τιμή. Για να γίνω πιο αναλυτικός πολλές φορές και σε άλλα ψαρεμάτά μου (πχ casting), αγόρασα εξαιρετικά στην συμπεριφορά κατά το ψάρεμα καλάμια σε χαμηλές τιμές … και μετά από 20 ψαρέματα …. Πράσινα δακτυλίδια κτλ. (κακή ποιότητα κατασκευής). Τώρα πια έχω καταλήξει θέλω εξοπλισμό άψογο στην συμπεριφορά κατά το ψάρεμα και ποιοτικό στην κατασκευή
    (sic οδηγοί – σε πλαίσιο από ατσάλι κτλ.) και στην συνέχεια βλέπω την τιμή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαι πλούσιος. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που εκτός από τα major craft triple cross ( που γνωρίζω για την ποιότητά τους) αλλά κοστίζουν και 230 € , κοιτώ και επώνυμα (daiwa κτλ) τα οποία βρίσκω σε καλύτερες τιμές (74 € -125 €). Αν ένα οικονομικότερο καλάμι είναι ποιοτικό και κάνει για το ψάρεμα που θέλω τότε γιατί να μην γλυτώσω κάποια χρήματα … οι εποχές είναι δύσκολες !!!
    Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα.

Pri's Avatar
    Αναρτ.
    699
    ..Like!!
    772
    Όνομα:
    Zacharis Basilis
    Time Online
    Avg. Time Online
    1 Minute 52 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    104
    Ναι αυτός είναι ο μηχανισμός. Απλός και σκληροτράχηλος. Από τους τελευταίους μηχανισμούς που μπορείς να του κάνεις servise και μόνος σου, υπάρχουν πολλά σχετικά βιντεο στο youtube.

Από τότε που κυκλοφόρησαν οι magsealed μηχανισμοί, αλλά το magsealed λάδι δεν πωλείται, κανείς δεν βάζει χέρι σε αυτούς και το servise της daiwa ΤΖΟΥΖΕΙ! Κι άμα έχεις κανα saltiga του χιλιάρικου ας πούμε ότι αξίζει το servise, αμα έχεις κανα BG ή κανα saltist, το κόστος θα σου βγει ο μισός μηχανισμός. Αν έχεις όρεξη για διάβασμα και γνωρίζεις καλά αγγλικά διάβασε τι έχει γράψει ο γκουρού των μηχανισμών Alan Hawk για τον BG: http://www.alanhawk.com/reviews/bg16.html

Για το καλάμι τώρα.

Αν δεν έχει οδηγούς τιτανίου, όποιας εταιρίας και να πάρεις, όσο ποιοτικό ατσάλι και να χρησιμοποιεί στους οδηγούς της, πρασινίλες θα έχεις. Για την ακρίβεια καμία εταιρία δεν φτιάχνει δικούς της οδηγούς (εξαιρείται η daiwa με τους AGS κάρμπον οδηγούς σε κάποια μοντέλα της) όλοι της Fuji χρησιμοποιούν. Μια λύση υπάρχει και μόνο. Πλύσιμο με γλυκό νερό μετά από ΚΑΘΕ ψάρεμα. Και δεν θα δεις ποτέ πρασινίλες. Αλλιώς τιτάνιο.

Και πάμε στο ζουμί. Ποιο καλάμι;

Εγώ θα σου πρότεινα για τις ανάγκες που περιέγραψες, δύο οικονομικά καλάμια. Το daiwa procaster game II 30-120 (στην πραγματικότητα είναι 40-80 το πολύ) που έχει ύψος 2,70, το έχω ψαρέψει και είναι τίμιο. Βέβαια έχουν κυκλοφορήσει και τα καινούργια grandwave της daiwa (έχει και μοντέλο 28-84 στα 2,90μ), τα οποία φαίνονται πολύ τούμπανα, αλλά δεν τα έχω πιάσει και δεν έχω γνώμη, όμως ΑΞΙΖΕΙ να τα δεις και να το σκεφτείς. Η Daiwa έχει πολύ καλή παράδοση με τα καλάμια του shore και στις φτηνές σειρές της και στις ακριβές. Γιατί να μην έχει και στις μεσαίες;

Γιατί όχι τα majorcraft? Είχα και έχω majorcraft καλάμια. Είναι σωστά καλάμια. Αλλά στις συγκεκριμένες ανάγκες σου, δεν θα έδινα το παραπάνω 60άρι για να πάρω το triplecross. Αν μιλούσαμε για άλλο casting weight και άλλη στόχευση ψαριών, εκεί τα πράγματα θα άλλαζαν.

Για τα τονοειδή που κοιτάς εσύ θα σε καλύψουν ακόμα και σε ένα μεγάλο ψάρι. (6-7κιλά μην βάζεις με το μυαλό σου τίποτα θηρία 10κ και άνω, αυτά ξέχνα τα)

Νομίζω ότι είναι ένα ζυγισμένο σετ για να ξεκινήσεις. Και μπορεί να γίνει κι ένα σετ που θα κρατήσεις για πάντα, αν το χρησιμοποιείς σε αυτό που μπορεί να κάνει καλά.

Αυτά από εμένα.

Φήμη
    NIKOLAOSA's Avatar
    Περιοχή
    Αθήνα
    Αναρτ.
    117
    ..Like!!
    464
    Όνομα:
    Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος
    Time Online
    Avg. Time Online
    15 Minutes 27 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    45
    Όταν ανοίξουν τα καταστήματα με είδη αλιείας θα δω από κοντά το παρακάτω σετάκι
    Daiwa Grandwave Shore Jig 2.90m και Daiwa BG Spinn 4000.
    Ένα θέμα που με προβληματίζει είναι το ζύγισμα το καλάμι έχει βάρος 250 gr και ο μηχανισμός 405 gr.
    Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα.

12. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον NIKOLAOSA για αυτό το post.:

Pri's Avatar
    Αναρτ.
    699
    ..Like!!
    772
    Όνομα:
    Zacharis Basilis
    Time Online
    Avg. Time Online
    1 Minute 52 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    104
    Ναι το ζύγισμα είναι πολύ σημαντικό!

Δικό μου παράδειγμα: είχα το shimano spheros 6000hg που ζυγίζει 505γρ πάνω σε ένα majorcraft triplecross 1002h.
    Όταν το άλλαξα με το daiwa bg 4500 που είναι 625γρ το σετ (με το ίδιο καλάμι) ζύγισε πιο σωστά με τον βαρύ μηχανισμό και το τζιγκάρισμα ήταν σημαντικά πιο ξεκούραστο, ενώ το όλο σετ ήταν 120γρ βαρύτερο!

Δεν μπορώ να σου πω αν θα ζυγίσει σωστά. Αυτό πρέπει να το δεις. Το ιδανικό είναι να ζυγίζει και πίσω από το πόδι του μηχανισμού αν είναι δυνατόν. Γιατί στην πραγματικότητα το ζυγίζεις χωρίς πλάνο-νημα-assist-solids-split & παράμμαλο.

Ωραίο σετακι φαίνεται κι εγώ θα το κοιταγα το συγκεκριμένο. Καλές αγορές!

Φήμη
    sotirisstef's Avatar
    Αναρτ.
    31
    ..Like!!
    209
    Time Online
    1 Week 13 Hours 40 Minutes 59 Seconds
    Avg. Time Online
    33 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    0
    Πιστεύω κατέληξες στο καταλληλότερο σετ για αυτό που ψάχνεις, λογικά το ζύγισμα θα είναι καλό.

Φήμη
    Dante7's Avatar
    Αναρτ.
    1
    ..Like!!
    0
    Time Online
    22 Minutes 47 Seconds
    Avg. Time Online
    N/A
    Ισχύς Φήμης
    0
    Καλησπέρα στην παρεα. Εγώ έχω σαν σετ το καλάμι της savage gear (savage salt 40-80) και μηχανάκι το saltist 4500 της daiwa. Σαν σετ είναι σουπερ καλά ζυγισμενο αν και το μηχανάκι είναι ένα σκαλί πανω απ το καλάμι ποιοτηκα ως τώρα στέκονται πολυ καλα μαζί. Σα συμβουλή προς όποιον θέλει να ασχοληθεί και είναι νεος γενικά μη τρελενεστε με c. w., γνωστές μάρκες κλπ, εγώ ψαρευω Χαλκιδική που τα νερά μας δεν είναι τραγικά βαθιά και παλι και τα ψάρια μου τα βγάζω και με το σετ που έχω δε κουράζομαι τρέλα. Επίσης έχω δει παιδια με σετάκια πολυ οικονομικά να βγάζουν τέρατα κυριολεκτικά (τον ψαρά δε τον κάνει ΜΟΝΟ ο εξοπλισμός αν και σίγουρα βοηθάει) και τέλος ειδικά και παλι για τους νέους αν έχετε τη δυνατότητα το σετ σας δοκιμάστε το πανω σας, δηλαδή αγοράστε το αφου το δείτε πρωτα. Ακούγεται κουλό αλλά δεν είναι όλοι σα τον Βιδάλη πχ που είναι 100kg ουτε σαν εμένα που είμαι 70, παιζει ρόλο και θα το βρείτε μπροστά σας όπως την πατησα με το 1ο μου καλάμι που ουτε στα νερά που ψαρευα ταίριαζε και με κουραζε τρομερά αφου προφανως δεν ήταν για τα στάνταρ μου.

Φήμη
    Andros's Avatar
    Αναρτ.
    2
    ..Like!!
    0
    Time Online
    26 Minutes 35 Seconds
    Avg. Time Online
    N/A
    Ισχύς Φήμης
    0
    Γεια σε ολους.
    Διαβασα το ποστ με προσοχη και εχω την εξης σχετικη ερωτηση.
    Σκεφτομαι να παρω το Daiwa Grandwave Shore Jigging Rod 60-120gr, 3.05 ή 3.20.
    Η ερωτηση μου ειναι για μηχανακι, κοιταω το Daiwa BG. Για μεγεθος να κοιταξω το 4500?
    Ψαρεμμα σε 20-35 μετρα βαθος Ανδρος.
    Ουσιαστικα ψαχνω να βρω ποιο Daiwa BG μηχανακι θα εκανε.
    Ευχαριστω !

Pri's Avatar
    Αναρτ.
    699
    ..Like!!
    772
    Όνομα:
    Zacharis Basilis
    Time Online
    Avg. Time Online
    1 Minute 52 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    104
    Αρχικά μην πάρεις το μοντέλο 3.20 του grandwave γιατί θα το μετανιώσεις. Πολύ εμπροσθόβαρο θα σου βγει και θα σε κουράζει γρήγορα.

Ο BG4500 (μιλάμε για τον παλαιό κι όχι για τον νεώτερο BG MQ) ταιριάζει μια χαρά με το μοντέλο 3.05. Αρκετά τίμιο σετ αυτό που κοιτάς.

+ Απάντηση στο Θέμα

Σελιδοδείκτες

Σελιδοδείκτες

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να αναρτήσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε απαντήσεις
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις αναρτήσεις σας