Οσο περισσοτερο απλα θα σας εξηγήσω τον εξοπλισμο που μπορεί πλεον καποιος να προσθέσει στο σκαφάκι του, ώστε να το κανει να έχει εναν controller Που μεσω GPS και πυξίδας, θα μπορεί :
1) Να κραταει μονο του πορεία χωρις να χρειαστεί εμεις να επεμβενουμε στο τηλεχειριστηριο παρα μονο αν θελησουμε να την αλλαξουμε
2) Να εχει αυτόματη επιστροφή στο μέρος μας, είτε οταν χάσει επικοινωνία ή οταν θελησει ο χειριστής
3) Να ακολουθεί way points σύμφωνα με την αποστολή που θα του βάλει ο χειριστης να κανει!
Αλλά ας το ξεκινήσουμε απο την αρχή και ας πουμε καποια λογια για τα FC (flight Controller) Που στην περιπτωση μας θα ειναι (boat controller)! Τα Controller είναι ηλεκτρονικές πλακέτες που μπορει κανεις και συνδέει τα επι μέρους συστήματα που χρειαζεται πχ GPS, τηλεμετρια, δεκτη κα, έτσι ώστε η πλακέτα αυτή να μπορέσει να διαχειριστεί το οχημα και τα πηδαλια του, να αποφασίσει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οχήματος και να διατηρήσει δεδομένα και logs για την οποια αργότερα παρατηρηση! Τα controllers αυτά χρησιμοποιουνται εδω και χρόνια στα Drones για παραδειγμα, ειτε αυτά ειναι πολυκοπτερα ή αεροπλάνα!
Τα Controllers που γνωρίζω και ξέρω οτι ειναι αξιόπιστα βασίζονται στον κώδικα ardupilot, το οποιο ειναι open source και λεπτομεριες μπορει να βρει κανεις στο http://ardupilot.org/casestudies
1) APM pack! To πακετο που σας βαζω πρώτο συμπεριλαμβάνει τον κοντρολερ, την τροφοδοσια του, καθώς και το GPS. Είναι θα λέγαμε μια ολοκληρωμένη λύση για μια κλασική περίπτωση για το σκαφάκι μας - θα μπορούσε να δεχτεί και τηλεμετρια και καποια ακομη επιπλεον που θα αναλυσουμε αργοτερα
2) Pixhawk pack! O pixhawk γενικά θεωρείται ποιο αναπτυγμένος και ποιο συγχρονος κοντρόλερ απ οτι ο apm.
Για να δούμε τωρα πως δουλεουν αυτά τα κοντρολερς και γενικώς τι θέλουν για να μπουν στο βαρκακι μας!
Για να στηθεί το οποιοδηποτε συστημα θα πρεπει αρχικα να κατανοησουμε οτι στην περιπτωση των τηλεκατευθυνομενων έχουμε εναν πομπό και έναν δέκτη. Η συχνότητα η οποία αυτα τα 2 εκπεμπουν και δεχονται αντίστοιχα είναι και που καθοριζει την εμβέλεια που θα εχουμε! Επίσης η εμβέλεια αλλαζει αναλογα τα φυσικά εμπόδια, τα δίκτυα, τις ηλεκτρομαγνητικες παρεμβολές αλλα και στην περιπτωση μας το νερο, στο οποιο εχουμε αντανακλασεις!!!
Εδώ μπορούμε με την χρήση κοντρολλερ να παρακαμψουμε την εμβέλεια της τηλεκατεύθυνσης μας και να βασιστούμε στην επικοινωνία και της λεγόμενης τηλεμετρίας (433MHz) ή να ειμαστε συνδιαστικά και οποιο χάσει πρωτο επικοινωνία να καλύπτει το αλλο ! TELEMETRY! .
Το τι χρειαζεται να αγορασω για να το ολοκληρωσω :
1) Kοντρολερ
2) Power module για την τροφοδοσια του
3) GPS unit
4) Tηλεμετρια
Πως ξεκινω?
Αρχικα πρεπει να αντιληφθω οτι τα controllers πρεπει να σεταριστουν μεσα απο εναν υπολογιστή! Οποτε θα πρεπει να κατεβει ενα προγραμμα που ονομαζεται Mission planner και αντιστοιχα να συνδεσω μεσω των θυρων USB το controller Μου, καθώς και τα επι μερους στοιχεια αυτου! Για να καταλαβετε πως ειναι αυτο το προγραμμα και το τι βλεπει ο χρηστης :
Στο youtube υπαρχουν πολλα βιντεο σχετικά με το πως συνδεω τα controller και πως σεταρω μεσω του υπολογιστη! Δεν θα μπω στη διαδικασια να σας πω περισσοτερα, αλλα οποιος χρειαστει πολυ ευχαριστως να τον βοηθησω!
Μετα το πρώτο σεταρισμα, αν θελουμε θα μπορούμε να συνδεουμε την τηλεμετρια του σκαφους μας με το κινητο μας τηλεφωνο (smart phone) κατεβαζοντας την εφαρμογη tower. Αν δεν εχουμε τηλεμετρια τοτε απλα θα συνδεομαστε μονο με την τηλεκατευθυνση μας και στην οποια θα εχουμε ορισει εναν 3πλο διακοπτη να κανει τις λειτουργιες που θελουμε πχ θεση 1...κρατημα πορειας , θεση 2....επιστροφη κτλ κτλ
ΑΝ εχουμε τηλεμετρια ομως θα μπορουμε να παρακολουθουμε μεσω του GPS στην οθονη του κινητου μας την θεση του σκαφους, να κραταμε λογκς και να ξαναβλεπουμε την πορεια που εκανε, καθώς και να περνουμε στιγματα! Επίσης θα μπορουμε να του βαζουμε μια αποστολη με way points και αυτο απλα να τα ακολουθει !
Υγ. Επειδη ειμαι κουρασμενος απο την δουλεια, ως εδω μπορω προς το παρον να σκεφτω! Θα ηταν καλο να γινουν ερωτησεις και να επανελθω και με στοιχεια που προς το παρον δεν μου ερχονται στο μυαλο!
Χαιρομαι που για πρωτη φορα μπαινει στην καθημερινοτητα των τηλεκατευθυνομενων μας η "τηλεμετρια". Ως αρχαριος χρηστης drone βλεπω τα βηματα προοδου που γινονται με τις απευθειας απεικονισεις θεσεων στα android μας και αναρωτιομουν γιατι οχι και στη θαλασσα!
Και θα εχω πολλες ερωτησεις στο μελλον γι αυτο
Εχω τεσταρει προσωπικα την 2.4 τηλεκατευθυνση στο Ρ3 μου στα 450 μετρα αρκετες φορες. Πιθανολογειται οτι ειναι πανω απο 550-600μ.
Η τηλεμετρια τι εμβελεια αναμενουμε να εχει σε επιπεδο θαλασσας, και ουσιαστικα σε κινηση 2 διαστασεων με κυμματισμους, η με θαλασσα καθρεπτη και αρα σωρεια αντανακλασεων?
Προσωπικά στον αερα εχω φτάσει με τον pixhawk , την τηλεμετρία 433Mhz με φτιαχτά δίπολα και τον L9R (Long range πομπός της FRsky Taranis 2.4 Ghz) περίπου στα 5 χλμ χωρις προβλημα - γύρισα λόγω του οτι δεν εμπιστεύτηκα το σκάφος για παραπανω!
Επίσης εδώ μπορεί κανείς να δεί ακριβώς οτι ελεγα παραπάνω, το πως γινεται με τα waypoints (Πως δειχνει στο κινητο και πως το εκτελει το σκαφος μας)
Τωρα σε οτι αφορά την εμβέλεια της τηλεμετρίας και της 2.4Ghz πάνω στην θάλασσα σίγουρα θα είναι πολύ μικρότερη απ ότι βλέπουμε στον αέρα! Παρ όλα αυτά να πώ ότι σε δοκιμή μου μονο με 2.4 τηλεκατεύθυνση πηγα 300 και βαλε μέτρα και το σταματησα λογω του οτι τελειωσα την πετονια και δεν εβλεπα πλεον τι γινεται - το ειχα δεμενο με καλαμι και το γυρισα πισω μαζευοντας το!
Καλημέρα φίλε μου. Ασχολούμαι χρόνια με αερομοντελισμό και εγώ. Μου αρέσει πολύ να κατασκευάζω τα μοντέλα μου. Έτσι αφού έμπλεξα με το ψαρεμα, έφτιαξα και ένα σκαφακι. Αγόρασα το πακέτο με το pro mini. Έχω μια fm hitec optic 6 synthesized. Μήπως ξέρεις αν μπορώ να την δουλέψω με το fc και αν ναι, τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ο δέκτης;
Γειά χαρά.
Εχω ένα σκαφάκι shark με τηλεκατευθυνση flysky ia 10 kai χειριστηριο flysky ι6
Μπορώ κρατώντας τα ίδια υλικά να προσαρμόσω gps;
Έχει γίνει λίγο κουραστικό να το ρίχνω δεμένο με σχοινί και να μπλέκεται τις μισές φορές.
Αγαπητε φιλε ενδιαφερομαι για την κατασκευη ολοκληρωμενου συστηματος gps για σκαφακι. Δυστυχως σχεδον ολα τα σαιτ ασχολουνται με τα τετρακοπτερα αλλα πιστευω οτι μπορει να εφαρμοστει και σε βαρκακι,οπως πολυ σωστα επεσημανες κι εσυ.. Το προβλημα μου ειναι τα υλικα.Δεν ξερω ποιο σετ να διαλεξω (OPEN PILOT CC3D,ZOHD Kopilot Lite Autopilot System ,F4 V3 Betaflight Omnibus Flight Controlle ). Ενδιαφερομαι αποκλειστικα για το Return home και ποια στοιχεια -υλικα θαν προσαρμοσω στην βασικη πλακετα (αγορασμενα απο banggood). Ευχαριστω για την υπομονη σου...
Σελιδοδείκτες