Αγόρασα πρόσφατα ένα σχετικά οικονομικό καλάμι surfcasting με μηχανισμό και έχω ενα πρόβλημα. Τα εργαλεία μου είναι:
Καλαμι: Shina Condor, Καλάμι casting από fiber glass με action 50 έως 100 gr, 4.00m fiberglass
Μηχανακι: Viva Harbor TH 5000 7+1 ρουλεμαν με ρηχη μπομπίνα με χωριτικότητα 0,285-200m +0,33-150m
Πετονιά: Βerkley XWR Saltwater (0.30, ο υπάλληλος μου την πρότεινε) 250μ
Το πρόβλημα μου ειναι οτι προσπαθησα όντως να γεμίσω τον μηχανισμό μέχρι εκεί που μπορούσα. Στην μεσινέζα υπολίγισα πως απο τα 250μ είχα περάσει περίπου τα 200 στο μηχανισμό. Όταν έκανα την βολή ναι μεν έφευγα μακριά, δεν νομίζω κοντα στα 200 μέτρα, και τελειωνε πολύ εύκολα η πετονιά απο τον μηχανισμό. Έφτανε δηλαδη μεχρι το τέλος. Επίσης στη μεσινέζα δεν πρεπει να ειχαν μεινει πανω απο 50 μετρα πετονια. Είναι η πρώτη φορά που ψαρεύω με ρηχή μπομπίνα και θα ήθελα να ξερω αν κάνω κάτι λάθος. Άμα έχετε χρόνο πείτε μου την γνώμη σας για τα εργαλεία μου να πάρω και μια έξτρα άποψη.
Φίλε Πέτρο κάτι δε μας λες καλά.
Η πετονιά που έχεις στη φωτογραφία είναι 0.35 και όχι 0.30.
Αν είναι όντως 0.35 τότε ο μηχανισμός σου σύμφωνα με τα δεδομένα θα πρέπει να χωράει γύρω στα 100 μέτρα.
Αν βγάλεις και μερικά μέτρα που τρώνε οι κόμποι στην μπομπίνα συν μερικά μέτρα που σου τρώει το μήκος του καλαμιού και μέχρι την αρματωσιά σου τότε θα σου μένουν στην μπομπίνα περίπου 90 μέτρα και με την προϋπόθεση ότι την έχεις γεμίσει σωστά. Όμως και λάθος να την έχεις γεμίσει θα έχεις λογικά διαθέσιμα για βολή 70-80 μέτρα.
Ακόμα κι έτσι να είναι και τα 70 μέτρα είναι μια πολύ ικανοποιητική απόσταση για το ψάρεμα σου.
Μην πιστεύεις οτι οι βολές φτάνουν στα 100 μέτρα και φυσικά πολύ σπάνια τα ξεπερνάς ακόμα και με καλό εξοπλισμό.
Τώρα πώς γίνεται να σου περισσεύουν 50 μέτρα σε καινούργια πετονιά αυτό δεν μπορώ να στο απαντήσω.
Αυτό που μπορώ να σου με σιγουριά είναι ότι με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού και χωρίς τη χρήση shock leader δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπερνάς τα 70 μέτρα σε βολή.
Λοιπον για την φωτο γραψε λαθος η πετονια που εβαλα ειναι σιγουρα 0.30. Στη μεσινεζα που ειπα οτι απομειναν 50 μετρα ειναι παντα με το ματι. Αλλα δεν νομιζω οτι κανω τοσο λαθος. Επισης επειδη ειχα μολυβι 80γρ και ειχε ενα αερακι η αληθεια ειναι οτι στο πεταγμα μου επερνε την πετονια πλαγια και πηγαινε παρα πολυ ψηλα. Σοκ λιντερ δεν εχω βαλει ποτε και πρεπει να εξοικειωθω διοτι δεν γνωριζω σχεδον τιποτα για αυτο. Μια αλλη απορια ειναι οτι στη δευτερη βολη που εκανα μολισ πεταξα κοπηκε το παραμαλο που φανταζομαι εκει θα εφταιγε ο κομπος μου. Αλλα το ερωτημα μου ηταν αυτο πως εφτανε στο μηχανισμο μεχρι το τελος (τον κομπο)
Με ενα προχειρο υπολογισμο,το μηχανακι θα πρεπει να χωραει περιπου 135 μετρα 0,30 πετονιας.
αρα καλα σου φαινοταν με το ματι οτι ειχαν απομεινει περιπου 50 κ θεωρωντας πως ειχες
κανει μια βολη κοντα στα 70-80 μετρα.
επισης θελω να πιστευω πως μαζευες τα μποσικα που σου έπαιρνε το αερακι κ
δεν μετρουσες κ αυτα τα μετρα ως βολη.
βλεπω επισης στη φωτο πως ειναι 250 μετρα η πετονια που αγορασες.
ποσο σου εμεινε στην καρουλα πανω ?
Καλημέρα, δε θα σταθώ κυρίως στα ποσά μετρα ακριβώς θέλει για να γεμίσει η πομπινα ,γιατί και σε δικο μου αλλά έγραφε και αλλά ήθελε να γεμίσει.
Θα μείνω όμως στον εξοπλισμό και στη χρήση και για την δική σου ευχαρίστηση αλλά και ασφάλεια.
Πρώτα το καλάμι σου αναφέρει έως 100gr,ακόμα και ενα ποιοτικό δύσκολο ίσως να φτάσει σε αυτό το μέγεθος χωρίς παντα να υπάρχει κίνδυνος ζημιάς και οτι άλλο μπορεί να συμβεί. Αρα υποθετικά παντα μπορεί και το 80αρι που λες να είναι υπερβολικό. Ακόμα και να μην είναι πας υποχρεωτικά για χρήση shock leader όταν ποσο μάλλον εχεις πάνω 0,30mm.Απλα,θα σου πουν και αλλά παιδιά,οτι με 80αρι έσπασε σε μένα καλής ποιότητας 0,35mm. Άντε να αντέξει 1,2,3,5 βολές όχι όμως όλο το ψάρεμα που θα κανείς!
Έτσι αν το καλάμι σου αντέχει το 80αρι πας για ενα 0,45 shock leader η για μένα κατεβαζεις το βάρος στο 60gr (και πολυ λεω)μια και το καλάμι σου και σχέση με το μεγεθος- υλικό-αντοχη είναι για light ψαρεματα(μουρμουρες) που δεν χρειάζεται χοντρά εργαλεία.
Τώρα για το μήκος της πετονιάς και 150μ να έχει πάρει είσαι οκ μια και ένας μέσος όρος ψαρέματος είναι γύρο στα 70-80μ.
Λοιπον για την φωτο γραψε λαθος η πετονια που εβαλα ειναι σιγουρα 0.30. Στη μεσινεζα που ειπα οτι απομειναν 50 μετρα ειναι παντα με το ματι. Αλλα δεν νομιζω οτι κανω τοσο λαθος. Επισης επειδη ειχα μολυβι 80γρ και ειχε ενα αερακι η αληθεια ειναι οτι στο πεταγμα μου επερνε την πετονια πλαγια και πηγαινε παρα πολυ ψηλα. Σοκ λιντερ δεν εχω βαλει ποτε και πρεπει να εξοικειωθω διοτι δεν γνωριζω σχεδον τιποτα για αυτο. Μια αλλη απορια ειναι οτι στη δευτερη βολη που εκανα μολισ πεταξα κοπηκε το παραμαλο που φανταζομαι εκει θα εφταιγε ο κομπος μου. Αλλα το ερωτημα μου ηταν αυτο πως εφτανε στο μηχανισμο μεχρι το τελος (τον κομπο)
Ευχαριστω και παλι!
Πέτρο καλημέρα και πάλι,
Αδερφέ μου κοίτα να δεις 80άρι μολύβι σε βολή χωρίς shock leader δεν υπάρχει περίπτωση να έχει τόση δύναμη που να φτάνει πάνω από 60 μέτρα. Βέβαια αν όπως λες η βολή σου πήρε μεγάλη καμπύλη και πολλά μπόσικα λόγω αέρα τότε το σύνολο της πετονιάς που ξετυλίχτικε από το μηχανισμό σου μπορεί να έφτασε και τα 100 μέτρα. Αυτό ίσως δικαιολογεί το γεγονός ότι από το μηχανισμό σου έφυγε σχεδόν όλη η πετονιά. Οι χωρητικότητες που λένε οι μπομπίνες είναι σε ιδανικές συνθήκες, δηλαδή σωστό τύλιγμα, πετονιά που να στρώνει τέλεια, μηδενικούς κόμπους επάνω στην μπομπίνα και γέμισμα ένα χιλιοστό από το χείλος της μπομπίνας. Κατι από όλα αυτά ή ακόμα και όλα να μην είναι έτσι ακριβώς ουσιαστικά αφαιρούν μέτρα στο γέμισμα.
Τώρα όσον αφορά το ότι σου έμεινα λίγα μέτρα στο καρούλι σου ξαναείπα αυτό πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί συνέβει μιας και η πετονιά είναι επώνυμη και τα μέτρα της θα πρέπει να είναι πραγματικά.
Τέλος όσον αφορά το Shock Leader ρίξε μια ματιά υπάρχουν πολλά σχετικά θέματα κι εδώ στο forum που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι είναι, πως λειτουργεί και γιατί επιβάλεται ειδικά σε μεγάλα μολύβια. Όσον αφορά το μολύβι σου σε συνδιασμό με το καλάμι σου συμφωνώ με τον Βασίλη ότι μάλλον θα πρέπει να κατέβεις σε βάρος ώστε να βρεις το μολύβι που θα φορτίζει καλύτερα το καλάμι σου χωρίς να κινδυνεύει να σου σπάσει. Μην πέφτεις κι εσύ στην παγίδα ότι μεγαλύτερο μολύβι σημαίνει και περισσότερα μέτρα βολής, δεν ισχύει!
Απλά από περιέργεια τι είδους αρματωσιά χρησιμοποιείς και όταν λες ότι σου έσπασε το παράμαλο μήπως είχες χρησιμοποιήσει διπλάρι ή τριπλάρι και το μολύβι σου ήταν κάτω κάτω? Αν ισχύει αυτό τότε δεν φταίει ο κόμπος αλλά οι δυνάμεις που ασκήθηκαν στην πετονιά σου λόγω βολής.
Χρήστο μια ισχυρή 0,30 για carp fishing ρίχνει ανετότατα 80ρι μολύβι χωρίς σοκ λίντερ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 μέτρα επίσης ανετότατα. Είναι όμως άλλο θέμα και μη το χαλάμε.
Χρήστο μια ισχυρή 0,30 για carp fishing ρίχνει ανετότατα 80ρι μολύβι χωρίς σοκ λίντερ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 μέτρα επίσης ανετότατα. Είναι όμως άλλο θέμα και μη το χαλάμε.
Σπύρο η συγκεκριμένη πετονιά στα 0,35 έχει αντοχή 9 κιλά. Σε 0,30 δεν πιάνει πάνω από 7,5 με τίποτα. Άρα δεν μιλάμε για ειδικές πετονιές αλλά για τη συγκεκριμένη. Με 7,5 κιλά δύναμη δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να ρίξεις σωστά (εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους μας) και να μη σπάσει με 80άρι μολύβι.
Μοναγκιστρι πετονια με συρομενο μολυβι χαντρα και στριφταρι. Και κατεβασα τωρα το μολυβι στα 60γρ να δω. Δεν περνανε αυτες οι ρημαδες μερες να παω για ψαρεμα και οταν εχεις καινουργια εργαλεια καιγεσαι!
Πέτρο καλημέρα, αρα λογο της αρματωσιάς,ακόμα και διπλαρι, σου έσπασε στη μάνα.Για αυτό ειπες εχασες το παράμαλλο κατα τη βολή και πολύ σωστά ρώτησε ο Χρήστος.
Τώρα σύμφωνα με την αναφορά που έκαναν τα παιδιά πιο πριν για την αντοχή της πετονιας που εχεις δεν ξέρω και στο 60αρι τι συμπεριφορά θα έχει.Δες και βλέπεις αλλά κοιτά και για shock leader,τουλάχιστον αν εχεις δυνατότητα, παντα με προσοχή, για μεγαλύτερο βάρος.Αυτό πιο πολύ για την ασφάλεια.
Όσο αφορα για την αγωνία σού για δοκιμές,θα έρθει η ώρα σου να το χαρείς,απλα θέλει να εχεις πολυυυυ υπομονή!
Σελιδοδείκτες