Με αφορμή ένα πρόσφατο πρόβλημα που αντιμετώπισα και δεδομένου οτι αυτό το έχουν αντιμετωπίσει και άλλοι φίλοι, είπα να δημιουργήσω ένα θέμα υπόδειξης αλλα και λύσης ενός μάλλον σπάνιου αλλα όχι και απίθανου προβλήματος.
Πρόκειται για τηλεσκοπικό καλάμι surf casting. Μετά απο συγκέντρωση άμμου πάνω στο blank του καλαμιού θεώρησα ως βέλτιστη λύση κάτι που είχα κάνει και στο παρελθόν σε άλλα καλάμια. Έλυσα την τάπα απο κάτω και έριξα με πίεση νερό στο εσωτερικό. Στη συνέχεια χωρίς να ανοίξω τα στελέχη τούμπαρα το καλάμι ώστε να στραγγίξει εντελώς με τα νερά. Μέχρι εδω όλα καλά. Στη συνέχεια αφου είχα βεβαιωθεί οτι δεν υπάρχει νερό αλλα μόνο αναπόφευκτη υγρασία στο εσωτερικό άνοιξα προσεκτικά τα στελέχη με σκοπό να τα σκουπίσω με στεγνό πανί.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία την έχω ξανακάνει στο παρελθόν σε άλλα καλάμια αλλα και στο συγκεκριμένο μια φορά σίγουρα. Αφου λοιπόν τέλειωσα με τη διαδικασία δοκίμασα τα στελέχη. Παρατήρησα λοιπόν οτι το δεύτερο στέλεχος (αυτό που είναι κάτω απο το στέλεχος της μύτης-κορυφής) στο άνοιγμα και σφίξιμο πήρε και άλλα μπόσικα απο το σημείο που ένωνε με το θυληκό του τρίτου στελέχους. Ωπα λέω......τη πατήσαμε. Χημικός ούτε φυσικός είμαι αλλα κάτι έγινε. Πλέον υπήρχε πρόβλημα και μάλιστα με κίνδυνο στο ψάρεμα να φύγει πάνω σε βολή. Ετσι πριν πάω για ψάρεμα το παίδευα να δω τις αντοχές του ώσπου....τσουπ με ενα δυνατό απότομο άνοιγμα βγήκε όλο το στέλεχος.
Σίγουρα λόγο του πλυσίματος κάτι έγινε....τώρα τι δεν ξέρω. Βέβαια πρέπει να πω οτι το συγκεκριμένο καλάμι απο καινούργιο που ήτανε και μετά απο πολλές δυνατές βολές και άπειρα ψαρέματα, έκανε έντονα τζογαρίσματα στο συγκεκριμένο στέλεχος.
Με σταυρωμένα χέρια δεν έκατσα. Γιατί πολυ απλά φτιάχνω τα πάντα πάνω στα καλάμια εκτός απο σπασίματα στο blank που ευτυχώς δεν μου χει τύχει ποτέ. Έλυσα λοιπόν τον οδηγό του στελέχους και το έβγαλα να δω τι γίνεται. Τα πάντα φαίνοταν κανονικά στη βάση του στελέχους. Εννοώ εκεί που δένει με το τρίτο στέλεχος, αρα προφανώς έγινε κατι σαν υπερβολική συστολή -διαστολή και είχα αυτό το αποτέλεσμα.
Η σκέψη μου ήταν να γεμίσω τη βάση του στελέχους με λίγο χρώμα που είχα σε σπρεύ μαύρο με πολυεστέρα. Μέσα σε ένα τέταρτο στέγνωσε το χρωμα και το καλάμι κούμπωσε πάλι, αλλά κουμπώνει πιο ψηλά γύρω στους 2-3 πόντους. Μένει να το δοκιμάσω στο ψάρεμα να δω πως συμπεριφέρεται. Πάντως σφίγγει τέλεια και ξεκουμπώνει και σχετικά εύκολα.
για να κουμπωνει 2-3 ποντους πιο πανω προφανως εχει παρει παχος απο το χρωμα.
δοκιμασε με υπομονη και ενα ψιλο ντουκοχαρτο να το τριψεις ωστε να το κατεβασεις λιγο και να παει να κατσει εκει που καθοταν και παλια
Αλέξανδρε εννοείται πως γι αυτο έχει συμβεί. Απλα θέλω να δω πως θα συμπεριφερθεί με τη πάροδο του χρόνου. Εννοώ οτι ενδέχεται με το άνοιξε κλείσε να φθαρεί η βαφή και να κατέβει σιγά σιγά. Αν δεν....τότε θα κάνω αυτό που λές φυσικά.
Μάλιστα άλλαξα και το στέλεχος κορυφής με άλλο πιο ευαίαθητο και παραβολικό ίδιου όμως c.w με το προηγούμενο. Ανυπομονώ να το δω στη δράση ...
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη Lethrinis : 16-01-2018 στις 19:17
Την συγκεκριμένη διαδικασία πλυσίματος ακολουθούσα και εγώ στα καλάμια μου για αρκετό χρόνο
χωρίς ποτέ να παρατηρηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, νομίζω είναι υπερβολικό να έφυγε το χρώμα από την πίεση του νερού.
Μήπως το πρόβλημα είναι αλλού και συγκεκριμένα στο θηλυκό κομμάτι του τρίτου στελέχους και έτυχε να το παρατηρήσεις
τώρα ?
Η πρώτη φωτό είναι με το στέλεχος γυμνό, το τρόπο που βάζω τη βαφή (πολυ λίγη φυσικά), μιλάμε για χιλιοστό κενού σε τέτοιες περιπτώσεις που όμως δημιουργεί πρόβλημα.
Η δεύτερη είναι με το καλάμι πάλι δεμένο και έτοιμο.
Την συγκεκριμένη διαδικασία πλυσίματος ακολουθούσα και εγώ στα καλάμια μου για αρκετό χρόνο
χωρίς ποτέ να παρατηρηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, νομίζω είναι υπερβολικό να έφυγε το χρώμα από την πίεση του νερού.
Μήπως το πρόβλημα είναι αλλού και συγκεκριμένα στο θηλυκό κομμάτι του τρίτου στελέχους και έτυχε να το παρατηρήσεις
τώρα ?
Γιάννη κάτι έγινε με το νερό. Γιατί συνέβη αμέσως μετά. Εχει συμβεί και σε άλλο κόσμο. Και φυσικά τηλεφώνησα στον αντιπρόσωπο, του εξήγησα χωρίς να του πω οτι είχα πλύνει το τηλεσκοπικό και μου λέει : "μήπως το έπλυνες εσωτερικά?". Του λέω ναι αμέσως μετά έγινε. Μου λέει " ποτέ νερό μέσα στα τηλεσκοπικά γιατί στις ενώσεις υπάρχουν άλατα και μπορεί να συμβεί αυτό που έπαθες". Δε σημαίνει οτι ντε και καλά ΘΑ ΓΊΝΕΙ....επιπλέον σου είπα πως το στέλεχος αυτό πάντα έκανε τζογαρίσματα. Επίσης είπα οτι και γω έχω ξαναρίξει νερό σε άλλα τηλεσκοπικά αλλά και στο ίδιο χωρίς να χει παρατηρηθεί κάτι δυσάρεστο.
Τώρα σε αυτό που λές ναι έχεις δίκιο. Και γω πιστεύω πως το πρόβλημα προέρχεται απο τη διαστολή του θηλυκού περισσότερο.
Επίσης να ξέρεις πως αυτό έχει συμβεί ακόμα και σε τρίσπαστα. Δηλαδή να μην κουμπώνει πλέον σφιχτά το ένος στέλεχος με το άλλο.
Προσωπικά θεωρώ πως συμβαίνει σε low budget καλάμια των εταιρειών και δεδομένου οτι βγαίνουν απο συγκεκριμένη μονάδα υπερπαραγωγής αλλα και καθόλου ελέγχου ποιότητας (μια και αυτό ανεβάζει κατα πολυ το κόστος).
Δες εσύ ο ίδιος φίλε στα δικά σου τηλεσκοπικά πως κλείνουν τα στελέχη στο πιο φτηνό και πως στο πιο ακριβό και μετά θα καταλάβεις τι λέω.
Τέλος θεωρώ οτι το καλύτερο είναι αυτό που κάνεις εσύ αλλά εγω βαριέμαι εκείνη την ώρα. Δηλαδή στο τέλος τα ψαρέματος πριν κλείσουν τα στελέχη πέρασμα με νωπό πανί όλο το blank ώστε να φύγει τυχόν άμμος ή άλλα σημάδια απο πάνω.
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη Lethrinis : 17-01-2018 στις 10:29
Σπύρο εγώ έχω πάθει το αντίθετο αποτέλεσμα το καλοκαίρι, μια και συνήθως αν όχι την ίδια μέρα την επόμενη τα καθαρίζω. Ε αποφάσισα να τα καθαρισω έτσι όπου χωρίς να το καταλάβω το στέλεχος που διαθέτει και τη βάση μηχανισμού σφηνωσε με το επόμενο.
Έφαγα πανω απο μια ωρα να το επαναφερω.
Δεν έχει κανένα θέμα έως τώρα στις ενώσεις αυτές μετα το συμβάν.
Στην ουσία φούσκωσε το στέλεχος, εαν αυτό υφίσταται!
Εαν ποτίσει με νερό πιθανών να δημιουργεί αυτά τα αποτελέσματα.
Απο τοτε λίγο νερό με ξύδι σε κουβά ,πέρασμα με πανί και καπάκι με στεγνό.
Αυτό που ειπες όμως για την ποιότητα κατασκευής παίζει - ισχύει.
Βασίλη αυτό που λές είναι ακριβώς το ίδιο φαινόμενο μ αυτό που περιγράφω απλά δεν έκαναν μεγάλο τζόγο ώστε να προχωρήσουν. Το χω πάθει, δεν υπάρχει θέμα όπως είπες. Πάντως τα τηλεσκοπικά και μόνο τα τηλεσκοπικά καλό είναι να μη τα πλένουμε εσωτερικά τελικά.
Και για να μην ανοιξω νεο θέμα γράφω εδώ ενα πρόβλημα που υπάρχει.
Δικός μου που έχει ενα τηλεσκοπικό καλάμι κάποιας αξίας σε ψάρεμα έσπασε η κορυφή ακριβως στον οδηγό, δηλαδή 2-3cm.
Μέχρι εδώ OK.
Πήρε άλλο οδηγό για τα κουμπωνει στην λίγο πιο χοντρή κορυφή.
Ε κατα την τοποθέτηση έβαλε logo οπου έσταξε παραπανω απο το κανονικο και πλέον κόλλησε το στελεχος κορυφής με το επόμενο.
Το ευκολο και το σίγουρο ειναι οτι θα αλλαχτεί με νεο στελεχος κορυφής, το δύσκολο πως ξεκολλανε τα δυο μεταξύ τους χωρίς να γίνει ζημιά πιο κάτω.
Το ζεσταμα θα βοηθήσει όπως ξέρουμε πως προτείνεται για αποκόλληση?
Για πέστε καμια ιδέα αν κάποιος είχε κάποιο περίπου ανάλογο θέμα?
Είπαμε μπορεί να γνωρίζουμε αλλά να ακούμε απόψεις έξτρα βοήθεια είναι 😉
Μαντάρα τα κανε ο φίλος σου Βασίλη. Η απειρία αυτά κάνει. Η logo είναι η πιο εύκολη αλλα καταστροφική λύση. Το χειρότερο βέβαια είναι αυτό που έπαθε ο φίλος σου. Μόνο το ζέσταμα έρχεται στο μυαλό μου αλλα απο απόσταση βασικά. Αν κάποιος φίλος το επιχειρήσει για να μην πάθει ποτέ αυτό θα πρέπει να κάνει το εξής: όπως είναι ανοιχτό το στέλεχος ακριβώς στο σημείο που ενώνεται με το άλλο θα τυλίξει ταινία ούτως ώστε αν στάξει η κόλα να μη προχωρήσει στις ενώσεις και γίνει η ζημιά.
τι εκανε ο φιλος σου ρε βασιλη
πως τα καταφερε απο την κορυφη της μυτης να ριξει κολλα στο κατω μερος
σιγουρα δεν επεσε μια σταγονα κολλα γιατι αυτη θα ξεκολλαγε
ειναι δυσκολο με θερμανση απο αποσταση να "σπασεις" την λογγο
θελει υψηλη θερμοκρασια για να σπασει . αμεση επαφη με την φλογα που σιγουρα θα κανει και αλλη ζημια πχ σε βερνικι
μια αλλη λυση που δουλευω ειναι το ασετον. σπαει η λογγο με ασετον και τριψιμο . επισης κανει ζημια στο βερνικι
μαλλον θα το πηγαινα πιο μπρουταλ και θα εσπαγα το πανω στελεχος και σιγα σιγα θα προσπαθουσα να καθαρισω το υπολειμα που θα αφησει στην ενωση με το κατω στελεχος
Παλικάρια οταν μου είπε τι και πως κοντεψα να παθω εγκεφαλικό
Αυτα δε γίνονται, πραγματικά.
Στα δια ταύτα, η πρωτη κίνηση ηταν να βρω κορυφή νέα, αγορά απο έξω, εδώ δεν παίζει, έτσι μου ειπαν..
Μετα έχει η επισκευή.Για αρχή λέω σταδιακό ζεσταμα με πιστολάκι μαλλιών και βλέπουμε, έχω και πιστόλι θερμού αέρα αλλά το θεωρώ πιο ισχυρό και όπως και σεις είπατε φοβάμαι λίγο το δέσιμο του επόμενου στελέχους και η κόλλα που ειναι καλύμενο το νήμα του.
Τέλος αν και παλι Αλέξανδρε όπως πολύ σωστά ειπες με χρήση κάποιου διαλύτη, μιλάμε πολυυυ τοπικά και αν πάλι δεν σπάσιμο κορυφής και καθάρισμα εσωτερικα με ψιλό τρυπανακι οστε να ερθει σε αρχική μορφή. Δουλειά για χειρουργους...
Όλα αυτα για μια απερισκεψία, μην πω κατι άλλο και να γλυτώσει το επόμενο στελεχος.
με το πιστολακι των μαλλιων δεν θα κανεις δουλεια στο υπογραφω.
πραγματικα θα εσπαγα το πανω στελεχος και μετα με το ντρεμελ με πολυ προσοχη και το στελεχος δεμενο σε μεγγενη και οχι στον αερα, θα καθαριζα εσωτερικα το δευτερο
Οταν θα ερθει το ανταλλακτικό στα χέρια που τότε θα πάρω και το καλάμι και θα δω πως θα πραξω.
Σίγουρα κάτι εύκολο δεν είναι αλλά πιστεύω πως θα το καταφέρω μα έτσι μα αλλιως .....
Περισσότερο το κάνω αναφορά γιατί πολύ δεν ξέρουν καί θεωρουν πως όλα ειναι δεδομένα, πιο πολύ με την εύκολη λύση της LOGO.
Καλημέρα, όσο αφορα για το θέμα που είχα όπως περιέγραφα πιο πανω όλα πήγαν καλά.
Αφού έλαβα την νέα μυτη-στελεχος και αγορασα ενα νεο top της fugi,άρχισα πριν λίγο την διαδικασία και μέσα σε λιγα λεπτα όλα πήραν το δρόμο τους πολύ πιο εύκολα απο όσο περίμενα.
Τελικά μονο ζεσταμα με πιστόλι θερμού αέρα τοπικά και με ευλάβεια μην καταστρεψουμε το επόμενο στέλεχος, τόσο όσο κατάλαβα πως η κορυφή άρχιζε να μαλακώνει πολυυυυ λίγο όμως που με ενα καλό κράτημα και στρίψιμο και στα δυο τμήματα άρχιζε να ξεκωλα.
Το σημείο που είχε γίνει η ένωση ηταν 4-6cm πριν να τερματίσει η μύτη, έτσι το τραβηξα να έρθει λίγο εξω ,το καθαρισα να φύγει το σκαλοπάτι που έφτιαξε η κόλλα στο σημείο αυτό για να μπορέσει να μπεί παλι μέσα και να βγει.
Εσωτερικά στη τρύπα του αλλου στελέχους απλα ενα "χαϊδεμα" με ενα ψιλό ντουκοχαρτο για τυχών υπολείματα κόλλας και τέρμα.
Όπως δείχνει και η φωτό η κορυφή που βγήκε είχε σπάσει και άλλους 4-5cm,παραπάνω απο όσο μου είχαν πει..
Σελιδοδείκτες