Καλησπέρα σε όλους του φίλους ψαράδες, Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον προβληματισμους μου καθώς και τις απορίες μου μπας και καταλάβω τι πάει λάθος με αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω.
Ασχολούμαι με το ψάρεμα castin χρονιά και τα τελευταία 3 χρόνια σχεδόν με το rock casting και όποτε μου το επιτρέπει το πρόγραμμα μου πάω για να κάνω το χόμπι μου ειδικά τους τελευταίους 2 μήνες που έχω περισσότερο χρόνο πάμε τα σαββατοκυριακα με την παρέα. Μένω στην Σαλαμίνα και μετά από καιρό που είχα να πάω για ψάρεμα μπορώ να πω πως νιώθω λες και πετάω το αγκίστρι μου μέσα σε ένα άδειο κουβά με νερό, πηγαίνω και για βραδινό άλλα και για πρωινό ψάρεμα έχω δοκιμάσει ότι ήξερα από τεχνικές και έκατσα να διαβάσω και να μάθω ακόμα περισσότερα σχετικά με
(δολώματα,αγκιστριά,αρματωσιές,κλπ.κλπ)
Το πρόβλημα είναι ότι οποία τεχνική και δολώματα έχω χρησιμοποιησει δεν βλέπω αποτέλεσμα εκτός από κάτι μικρές τσιμπιές και έχω πάει σε αρκετά μέρη στο νησί όπως (Μπατσί στο γηπεδάκι στα βράχια, Σελήνια στο λατομιο κοντά,περιστέρια κολόνες,γυάλα,κακή βίγλα κοινοσουρα) και δεν έχει ούτε λέπι στα 10 ψαρέματα έχω βγάλει μόνο ένα μυτάκι και 1-2 σαργούς μικρούς και 1 πέρκα...
Σας παρακαλώ μπορεί να μου κάποιος αν κάνω λάθος σε κάτι η να μου πει κάποιο μέρος αν είναι σχετικός η το τρόπο που ψαρεύει και πιο δόλωμα γιατί αλλιώς δεν εξηγείτε μετά πάει να πει ότι ολόκληρο νησί με τόση θαλασσα δεν έχει ψάρια.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγνώμη αν έκανα λάθη η ήταν πολύ μεγάλο το άρθρο.
Φίλε μου εγω ψαρεύω απέναντι στο κόλπο της ελευσίνας και για να σε καθησυχάσω σου λέω πως η φετινή χρονιά είναι τραγική για την ευρύτερη περιοχή σε επίπεδο παράκτιου. Ψάρια υπάρχουν αλλά βαθιά, τώρα γιατί δε πλησιάζουν δεν γνωρίζω. Πάντως επειδή ξέρω πολυ κόσμο στην ευρύτερη περιοχή, είναι διαπιστωμένο. Μην απογοητεύεσαι, είναι γενικό το κακό δυστυχώς στα μέρη μας.
Ίσως να φταίει τελικά η περσυνή ρύπανση, ίσως τα μειωμένα επίεπδα οξυγόνου στη θάλασσα...ίσως ίσως.
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη Lethrinis : 05-08-2018 στις 20:04
Φίλε Evans, από ότι κατάλαβα από τα γραφόμενα σου, τα τελευταία 3 χρόνια ψαρέματος με την τεχνική του Casting έχεις μόνο μερικά τσιμπήματα, 2-3 σαργούς και 1 πέρκα, σωστά? Αν ναι, τότε φιλικά σου λέω ότι, σίγουρα, κάτι κάνεις λάθος! Για να σε βοηθήσουμε θα πρέπει να μπεις σε λεπτομέρειες όπως, καλάμια, αρματωσιές, δολώματα, βολές, μέρη, ώρες κτλ κτλ
Ψαρεύω για να ζω.... ζω για να ψαρεύω!!
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αποτι φαίνεται πρέπει όντως να υπάρχει πρόβλημα!!
Φίλε Vasili μάλλον δεν το είπα σωστά και σε μπέρδεψα ψαρεύω αρκετά χρόνια με την τεχνική του casting αλλά τα τελευταία 3 ασχολούμαι και με το rock casting. Είχα να ψαρέψω καιρό λόγο δουλειά σχεδόν 1 χρόνο κατάφερα να ξεκινήσω πάλι το ψαρεμα εδώ και 2 μήνες, αυτά τα τελευταία ψαρέματα που έχω κάνει δεν πιάνω ούτε λέπι ( εκτός από κάτι πολύ μικρά ψαράκια) τα μόνα σοβαρά που έπιασα ήταν ένα μητακι 1-2σαργους και καμιά πέρκα. Πάω για πρωινό ψαρεμα ξεκινοντας απο το χάραμα 5:00 5:30 η Βραδυνό απο τις 8:00 - 9:00 μέχρι το πρωί. Το πρόβλημα είναι ότι τόσα χρόνια δεν είχα αυτό το πρόβλημα μετά απο ένα χρόνο αποχής βλέπω δραματική αλλάγη μάλλον φταίνε οι παραπάνω λόγοι όπως είπε και ο φίλος lethrinis παραπάνω. Απο καλαμια χρησιμοποιώ μοντέλα της Oceanic με cw80-150 και medium action και μηχανισμούς της sensei όπως πχ o kuro. Αρματοσιες και βαρίδια χρησιμοποιώ ανάλογος τον βυθό και το μέρος. Συνήθως μοναγκριστα η διπλαρια. Ελπίζω να βοήθησα κάπως πάντα φιλικά και ευχαριστώ για την βοήθεια!!
Είδα την ερώτηση σου και στο άλλο θέμα και σου απαντάω συνολικά εδώ.Είμαι από Σαλαμίνα και έμενα εκεί μέχρι πριν μια 10ετία περίπου.Μπορώ να πω ότι το νησί το ξέρω σχεδόν απέξω.Το μέρος το έχουν ρημάξει με κάθε είδους νόμιμου και παράνομου ψαρέματος,ακόμα και στο τελευταίο κατσάβραχο να πας θα πετύχεις κόσμο ή βάρκες δίπλα σου,έρχονται εκτός απ τους ντόπιους και ψαράδες από όλη την Αττική,βάλε και την καταστροφή με την μόλυνση στα Σελήνια που αποτελούσαν πολύ δυνατό ψαρότοπο και έδεσες.Επίσης η εποχή που ψαρεύεις δεν είναι και η καλύτερη.
Αυτό δε σημαίνει ότι το νησί δεν έχει ψάρια,απλά θεωρώ πως και αυτά πρέπει κάπως να επιβιώσουν, έχουν προσαρμοστεί και έχουν μάθει πια όταν τους έχουμε ρίξει τα πάντα χωρίς να υπολογίζουμε τίποτα και προφανώς και έχουν τραβηχτεί βαθύτερα.Συμφωνώ επίσης και με τον Σπύρο που είναι πολύ πιο ψαγμένος και ενημερωμένος από μένα για την ευρύτερη περιοχή.Επειδή καταλαβαίνω απόλυτα το συναίσθημα της αψαριάς στη Σαλαμίνα σου προτείνω αν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις εξορμήσεις εκτός σε μέρη που έχεις ακούσει ότι γίνεται παιχνίδι.Αν και εκεί δε πάρεις ψάρια μετα από κάποιες προσπάθειες,τότε είναι αξιολογήσιμο το πως ψαρεύεις (τεχνική,εξοπλισμός κτλ).Δε χρειάζεται πάντως να τραβηχτείς και πολύ μακριά,αρκεί να ρωτήσεις 2-3 που να ξέρουν.
Τώρα αν μπορείς να ψαρέψεις μόνο εκεί το μόνο που μπορώ να σου πώ είναι ότι τα δολώματα που δουλεύουν (μάλλον δούλευαν μέχρι την τελευταία φορά που πήγα πριν 2 χρόνια) σε μένα για τσιπούρα,σαργό,αυλιά είναι άνοιξη-καλοκαίρι το ντόπιο μονοδόλι σε μεσαίο μέγεθος σε όλες τις συνθήκες και μετά ο ακροβάτης με φλοτερ (με λίγο κυματάκι) και μόλις αρχίσει να κρυώνει ο καιρός,το φαραώ σε πλούσιες δολωσιές.Ότι άλλο είχα δοκιμάσει από του εμπορίου δεν ήταν ότι το καλύτερο.
Πάντως χωρίς να θέλω να προκαταβάλω κανέναν θα πώ πως όταν ψάρεψα σε άλλα μέρη και ζώντας πλέον σε μακρινό νησί είδα τεράστια ποιοτική διαφορά.Δυστυχώς ένας από τους πλουσιότερους κόλπους έχει καταντήσει να φαίνεται σα νεκρά θάλασσα.
Φίλε μου Thoma με κάλυψες πλήρως και είμαι πλέον σίγουρος ότι τελικά είναι όντως το νησί "άδειο" με όλα αυτά που έχουν γίνει σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!! Μήπως έχετε να μου προτείνετε κάνα καλό μέρος να πάω να κάνω το ψαρεματακι μου εκτός σαλαμινας καξ σχετικά κοντά? Θα πάω βέβαια να ανεβάσω σχετική ανάρτηση. Όπως και να έχει ευχαριστώ και πάλι!
Σελιδοδείκτες