Υποβάλετε εδώ την προσφορά σας. Goal amount for the next month: 30 EUR, Received: 0 EUR (0%)
Υποστηρίξτε την λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Σας ευχαριστούμε!

+ Απάντηση στο Θέμα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων: 1 έως 3 από σύνολο 3

Θέμα: surf casting..καλαμια : fast η medium fast..ιδου η απορια!

Φήμη
    billegend's Avatar
    Αναρτ.
    70
    ..Like!!
    34
    Time Online
    4 Days 2 Hours 31 Minutes 4 Seconds
    Avg. Time Online
    18 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    31

surf casting..καλαμια : fast η medium fast..ιδου η απορια!

Εχει συζητηθει σκορπια αλλα επειδη το θεωρω μειζον ζητημα σε ενα καλαμι(και δε το ειδα σε δικο του post,αν οχι ας το περασουν οι υπευθυνοι) να γραψω καποια πραγματα τα οποια αποτελουν δικες μου τοποθετησεις και εμπειριες με βαση την ενασχοληση μου με αυτη τη τεχνικη (25 χρονια).Σιγουρα καποιοι θα συμφωνησουν καποιοι οχι αλλα γι'αυτο ειναι αυτα τα φορουμ.Θα αναφερω καποια πλεονεκτηματα της fast δρασης (την οποια και προτιμω) και καποια μειονεκτηματα της..(παντα συζητωντας για surf συνθηκες)

Πλεονεκτηματα:
    1) Οταν καποιος θα ασχοληθει με αυτη τη τεχνικη δε νομιζω να κοιταξει καλαμι κατω απο 170c.w,στο οποιο θα ξεκινησει απο 80 γρ (οσοι εχουν γνωση τεχνικων βολων-το καλαμι ναι κανει και casting ανετα) και οσο αρχιζει και δυναμωνει ο αερας να φτανουν με μια αλλαγη μολυβιου στο σισσυ και 125+..Οποτε ξεκιναμε απο τη βολη που αρχιζουν τα πρωτα προβληματα με ενα medium fast καλαμι και ενα βαρυδι 125+ και το εκνευριστικο λυγισμα (κατ'εμε) το οποιο δε μπορει να σου δωσει τα απαραιτητα μετρα..
    2) Εγω στο δολωμα δεν εχω δει καποια καταστροφη (σε extra fast νομιζω ειναι ασχημα τα πραματα).Το καλαμι εχει το λυγισμα που απαιτειται για να στειλει ακομα και τα μονοδολια οπως πρεπει (σε ακροβατες,αμερικανους δε το συζηταμε)
    3) Οταν ειμαστε σε βυθο με αμμο και πετρα (καθολου σπανιο στην ελλαδα)ενα fast καλαμι θα σου σηκωσει πολυ πιο γρηγορα το βαρυδι (και φυσικα και το καλο το ψαρι)και θα σε διευκολυνει σε τυχον μπερδεματα παραμαλλου (οταν δεν υπαρχει ψαρι)καποιοι βαζουν ακομα και 2 μετρα για τσιπουρες..)
    4)Στο καρφωμα νομιζω ειναι το μεγαλο ατου,ειδικα σε ψαρια πονηρα που πανε να παιξουν με το δολωμα να δουν αν κρυβεται καποια παγιδα που πολλες φορες το καλαμι λειτουργει σα λαιμητομος και καρφωνει το ψαρι απο οποιοδηποτε σημειο του σωματος του (δειτε βιντεο λαγουταρελη).η ακαριαια δραση ειδικα οταν εχουμε τεντωμενη τη πετονια λειτουργει υπερ μας
    5) δεν ειναι καθολου τυχαιο που η πλειοψηφια των κατασκευαστων προτιμανε τη συγκεκριμενη δραση οσο μεγαλωνει το c.w.. (αυτοι ξερουν..)
    6) Αν παμε στα βραχια μπορει να σταθει ειτε σε ψαρια πιο σεβαστου μεγεθους ειτε στη μορφολογια του εδαφους,ενα ημιπαραβολικο φυσικα δεν εχει αυτη τη δυνατοτητα (μονο για παραλια)
    7) οταν φυσαει αερας το καλαμι στεκεται ανετα και με ενα καμπανακι σε αντιθεση με ενα ημιπαραβολικο που το μισο καλαμι κοπανιεται, εκει πραγματικα μου ερχεται να σηκωθω να φυγω..(η να βγαλω τα δισπαστα)
    8)Σε ψαρια 300γρ -1.5 kg τα πετας εξω με τη μια χωρις τα ανεπιθυμητα λυγισματα του καλαμιου

Και παμε τωρα στη συλληψη του ψαριου
    Ενας καλος μου φιλος που κατασκευαζει μυτες απο τα πιο ποιοτικα καλαμια της αγορας μου ειχε πει,ολα τα καλαμια λυγιζουν αυτο που αλλαζει ειναι η ταση που θα ασκηθει στο καθε καλαμι για να λυγισει..Αυτο που επικαλουνται πολλοι(και φυσικα ειναι αληθεια) ειναι οτι οταν ενα ψαρι καλου μεγεθους αρπαξει το δολωμα μας με το ημιπαραβολικο καλαμι θα το κουρασει..φυσικα αυτο θα συμβει οταν η θαλασσα ειναι καθαρη απο διαφορα (σημαδουρες,μεγαλα βραχια κλπ) ΑΛΛΑ οταν συζηταμε για πετονιες fluoro με 6+ κιλα αντοχη και συζηταμε για τσιπουρες? λαβρακια? να βαλω max 3-4 κιλων (μακαρι αλλα πουντες)? Ε δε νομιζω οτι καποιος που διαχειριζεται τετοιες fluoro και με εμπειρια ειτε στο καλαμι (για ψαρευτικα μιλαμε οχι κουτσουρα) ειτε στο μηχανισμο και τα φρενα του να σηκωσει μια τσιπουρα και να τη βαλει στην αποχη μετα απο 6-7 λεπτα(αντε να το κανω 12-13 λεπτα..)Ασε που στη μιση διαδρομη οι τσιπουρες κολυμπανε προς το μερος σου,πιο πολυ φοβαμαιτο ξεψαρισμα αν δεν εχω αποχη..

Εμενα αυτη ειναιη αποψη μου,παντα θα προτιμω καλαμια με fast action σε αυτο το ειδος ψαρεματος.Mε βολευουν παντου και παντα.Στο εγγλεζικο χρησιμοποιω ΠΑΝΤΑ ημιπαραβολικα για να προστατεψω τις ψιλες πετονιες (14.8) και μικρα αγκιστρακια.. (προσπαθησα να τα βαλω σε ενα ποστ αν εχω ξεχασει κατι θα το προσθεσω..)

Και κατι τελευταιο απο οτι εχω δει εγω απο τις βολες μου,δεν εχω δει τρομακτικη διαφορα της μιας δρασης απο την αλλη στα μετρα που θα παρεις.. ισα ισα δε σε αφηνει να εξελιχθεις το πιο μαλακο καλαμι σα ψαρας μαθαινωντας εστω δυο-τρεις τεχνικες βολες (side,above).
    Οποτε αποφασιζω να αγορασω καλαμια το σκεφτομαι 2-3 μερες για ημιπαραβολικο αλλα παντα σε γρηγορο καταληγω..
    Δε προσπαθω να πεισω φυσικα κανεναν ο καθενας αποφασιζει συμφωνα με τα βαλαντια του και τις αναγκες του..

2. Τα παρακάτω μέλη 3 έκαναν Like!! στον billegend για αυτό το post.:

Moderator
    Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη
    Lethrinis's Avatar
    Αναρτ.
    2.397
    ..Like!!
    2.989
    Thanked 3.905 Times in 1.458 Posts
    Όνομα:
    Σπύρος
    Time Online
    4 Months 6 Days 11 Hours 40 Minutes 3 Seconds
    Avg. Time Online
    9 Minutes 22 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    279
    Πολυ μεγάλη συζήτηση φίλε μου. Θα σταθώ στη τελευταία παραγραφο και θα πω οτι με την απαιτούμενη τεχνική το γρηγορο καλάμι θα πετάξει πιο μακρυά αυτό είναι σίγουρο, μιλώντας πάντα όμως για καλάμι ίδιας ποιοτικής κατασκευής και ίδιας δύναμης.

4. Τα παρακάτω μέλη 2 έκαναν Like!! στον Lethrinis για αυτό το post.:

Φήμη
    billegend's Avatar
    Αναρτ.
    70
    ..Like!!
    34
    Time Online
    4 Days 2 Hours 31 Minutes 4 Seconds
    Avg. Time Online
    18 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    31
    Λιγο πριν παραγγειλω τα δικα μου φιλε μου σπυρο μου ηρθε μια σκεψη..μηπως να μη το παρω με fast action,να πεταω πιο μεσα το βαρυδι..Αλλα μετα σκεφτηκα δυο πραγματα..οκ λεω το ημιπαραβολικο καλαμι θα κανει τη δουλειά στη βολη,μετα τι?και σκεφτηκα μερικα απο αυτα που εγραψα παραπανω..το δευτερο?θα αναγκαζομαι παντα να κανω απλες βολες μιας και το καλαμι θα λυγιζει μονο του,και επειδή ηθελα ΕΓΩ να κανω το καλαμι να λυγιζει με τη τεχνικη μου,αυτη τη στιγμη λεω με σιγουριά οτι δε μετανιωσα καθολου για την επιλογη μου..

6. Τα παρακάτω μέλη 2 έκαναν Like!! στον billegend για αυτό το post.:

+ Απάντηση στο Θέμα

Σελιδοδείκτες

Σελιδοδείκτες

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να αναρτήσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε απαντήσεις
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις αναρτήσεις σας