Υποστηρίξτε την λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Σας ευχαριστούμε!
-
Βελτίωση- αναβάθμιση Shimano Ultegra 14000 Xsd

Πολλοί απο εμάς έχουμε στην κατοχή μας αξιόλογους μηχανισμούς που καλύπτουν τις απαιτήσεις μας,δεν είναι όμως λιγες οι φορές να σκεφτόμαστε την αλλαγή τους με νεότερο μοντέλο που μόλις κυκλοφόρησε χωρίς ιδιαιτερες αλλαγές.
Αν η ανάγκη δεν είναι για το μειωμένο βαρος τοτε με μικρές και σημαντικές αλλαγές ο " παλιός " μας μηχανισμός μπορεί να γίνει καλύτερος απο το νεότερό του.Έτσι μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά ¤ απο ίσως άσκοπες αγορες αλλά και να εμπλουτίσουν οι γνώσεις μας για τα εργαλεία που έχουμε στην κατοχή μας.
Έχοντας στην κατοχή μου 2 Ultegra 14000XSD έψαξα να βρω τις διάφορες του με τα ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας,που εκτός το βάρος - κράμα παρα πολλά βασικά χαρακτηριστικά παραμένουν ίδια,ενω το σώμα γενικά δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις βοήθησε έτσι στην πιο εύκολη τροποποίηση του.
Με αυτό το τροπο κομμάτι κομμάτι διαβάζοντας όλα τα manuals των μηχανισμών είδα την έλλειψη ρουλεμάν σε σημεία που σε ακριβότερα είχαν προστεθεί με σκοπό την πιο άνετη -ομαλή λειτουργία του.
Έτσι αυτά που χρειάστηκαν για αρχή να έχω 3 διαφορετικά manual.
1.Shimano Ultegra 14000 XSD
https://dassets.shimano.com/content/.../16UL14XSD.pdf
2.Shimano Ultegra 10000 XSC
http://paraktiopsarema.gr/reel%20sch...9830910220.pdf
3.Shimano Aero Technium 14000 Mgs
https://dassets.shimano.com/content/...000XSC_RKV.pdf
--Line Roller--
Στο Ultegra XSD στο χώρο του roller δεν διαθέτει ρουλεμάν, αντί αυτού έχει προσαρμοστεί ένας κυλινδρικό άξονα με δυο κάθετες ροδέλες πανω του για να το κρατά σταθερό,αυτό έχει κωδικό εταιρείας RD17618. Έτσι η τροποποίηση ήρθε βάση του προηγούμενου Ultegra XSC,πέρνοντας το αντίστοιχο ρουλεμάν + τον αποστάτη.Ο κωδικός της εταιρείας είναι RD14396 με διαστάσεις 4x8x3mm για το ρουλεμάν και RD11686 για τον αποστάτη που επίσης αντί αυτού μπορεί να μπει άλλο ενα ρουλεμάν διαστάσεων 4x7x2mm όπου και έτσι γίνεται δουλειά.

--Χειρολαβή Μανιβέλας--
Η δομή της χειρολαβής επι των πλείστον παραμένει ίδια όπως και σε πιο ακριβά μοντέλα που εκεί υπάρχουν δυο ρουλεμάν που είναι αρμόδια για την περιστροφή ενω στο Ultegra XSD ροδέλες τεφλόν.Έτσι σαν βαση έχοντας το Technium αντικαθιστούμε αυτές με ρουλεμάν,ο κωδικός εταιρείας είναι RD13185 με διαστασεις 5x9x3mm για το πίσω και RD14173 με διαστάσεις 4x9x4mm για το μπροστά. Κατα την εγκατάσταση τέλος της βίδας καλό είναι να μπει μια σταγόνα κόλλα σπειρωμάτων για σωστη στερέωση όπως και η σύσφιξη να γίνει τόσο να μην υπάρχουν κενά στη χειρολαβή αλλά και να περιστρέφεται πολύ άνετα πλέον.

--¶ξονας μειωτηρα_ατέρμονας
Όλη η κίνηση και περιστροφή της μπομπίνας περνά απο κεί. Παρουσιάζεται με κωδικό RD17640.Το συγκεκριμένο εξαρτήμα πατάει και περιστρέφεται πανω σε χάνδρες ροδέλες τεφλόν πανω RD15167 και κάτω RD15181.Σε πιο ακριβά μοντέλα η κάτω έχει αντικατασταθεί με αντίστοιχο ρουλεμάν. Έτσι μπορούμε να επέμβουμε και σε αυτό το σημείο εύκολα κανοντας και ενα βήμα ακόμα παραπανω..Αλλάζοντας και το πάνω τμήμα τεφλόν. Και εδώ είναι οι αλλαγές εξίσου εύκολες.
Αφού βγάζουμε το καπάκι χρωμίου που είναι στη βάση και ξεβιδωμουμε εκεί που κρατά το λαμακι στήριξης του άξονα έχουμε πρόσβαση στο σημείο οπου αποσπαμε με προσοχή μονο το τεφλόν.Μια ψιλή ροδέλα RD16801 παραμένει ως έχει στον άξονα.Εκεί προσαρμόζουμε ρουλεμάν με κωδικό εταιρείας RD11018 σε διαστάσεις 3x6x2.5mm + μια πλαστική ροδέλα 3x6x1mm για να πάρει τις σωστές αποστάσεις.Αντίστοιχα τώρα στο πάνω μέρος αφού αποσυναρμολογήθηκαν όλα τα εξαρτήματα (μπομπίνα,προστατευτικά, πικάπ, άξονας,κεφαλή) για να έχουμε πρόσβαση στο σημείο αυτό απομάκρυνουμε το ανάλογο τεφλόν οπου εκεί προσθέτουμε δυο ρουλεμάν αυτή τη φορά ίδιου μεγέθους + δυο πλαστικές ροδέλες. Συναρμολογούμε ξανά τα εξαρτήματα όπως ηταν και είμαστε πλέον έτοιμοι.

Με όλες αυτές μικροαλλαγές βοηθάμε το μηχανισμό μας να πάρει μια πιο ομαλή και ξεκουραστη λειτουργία όπως ακόμα δίνοντας την αίσθηση ενός μηχανισμού* πολλαπλάσιας αξιας ξοδεύοντας όμως παρα πολύ λιγα ¤.
Ανάλογες αλλαγές μπορούν να γίνουν και σε αλλους τύπους μοτέρ οταν αυτά κρατάνε μια αρχική δομή σαν στάνταρ και μετα προσθέτουν κάτι ανεβάζοντας την αξία - ποιότητα του εκάστοτε μοντέλου.
Έτσι καλό είναι να γνωρίζουμε όσο γίνεται καλύτερα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας και με πιο πιο τροπο μπορούμε να παρουμε τα μέγιστα απο αυτά γλυτώνοντας μας ίσως άσκοπες αγορές.
PS. Όλα τα παραπάνω εξαρτήματα παρουσιάζονται με κωδικό εταιρεία για μπορέσει κάποιος να τα προμηθευτεί μέσω καταστημάτων αλιείας ή με διαστάσεις σε καταστήματα με βιομηχανικό υλικό που κατα προτίμηση ας επιλέξει για ρουλεμάν τα ανοξείδωτα Ιαπωνίας.
Καλό είμαι να έχουμε μαζί μας λάδι και γράσο μηχανισμών.
Κατα την εξαγωγή και τοποθέτηση των εξαρτημάτων πάντα αν χρειαστεί καθορίζουμε τα παλιά λιπαντικά και προσθέτουμε νέα λίπανση κατα την εισαγωγή τους.
-
Τα παρακάτω μέλη 9 έκαναν Like!! στον filosofos για αυτό το post.:
-
Μπράβο φίλε Βασίλη. Δεν είμαστε απλοί ψαράδες, αλλά επιστήμονες του ψαρέματος με μεράκι και πολυ πολυ πάθος! Ευγε και πάλι!
-
Τα παρακάτω μέλη 2 έκαναν Like!! στον Lethrinis για αυτό το post.:
-
-
Τα παρακάτω μέλη 2 έκαναν Like!! στον jveriopoulos για αυτό το post.:
-
Τιτανομεγιστοτεράστιος!!!
Οπότε βρεις χρόνο και διάθεση δες και τον Penn μήπως τον κάνουμε καλύτερο!
-
Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Chris_Ncm για αυτό το post.:
-

Αρχική ανάρτηση από
Chris_Ncm
Για αρχή βάψε τον μπλε και μετά βλέπουμε
-
-

Αρχική ανάρτηση από
Chris_Ncm
Χρήστο μια.και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να τσιμπισω και Penn σίγουρα θα πέσει ξανά διάβασμα για να γίνει κάτι ανάλογο, αρα να αναμενεις....

Αρχική ανάρτηση από
Lethrinis
Για αρχή βάψε τον μπλε και μετά βλέπουμε

Όπως και να το βάψει παλι πλάκα θα μας κάνει το σετακι του😁
-
Τα παρακάτω μέλη 2 έκαναν Like!! στον filosofos για αυτό το post.:
-
Το σοκ λίντερ που του δωσα εγώ έκανε τη διαφορά αλλα δε το ξέρει 
Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
-
-
Τα παρακάτω μέλη 2 έκαναν Like!! στον Chris_Ncm για αυτό το post.:
-
- Ισχύς Φήμης
- 15
παιδια καλημερα, θελω να παρω τον ultegra 14000 αλλα εχω μπερδευτη με τα μοντελα xcd kai xtd. τι διαφορα εχουν και αν εχουν πιο ειναι καλιτερο για σερφ καστινκ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
-
-

Αρχική ανάρτηση από
gianisz
παιδια καλημερα, θελω να παρω τον ultegra 14000 αλλα εχω μπερδευτη με τα μοντελα xcd kai xtd. τι διαφορα εχουν και αν εχουν πιο ειναι καλιτερο για σερφ καστινκ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Μηχανικά δεν έχουν καμία διαφορά μόνο χρωματικά έχουν διαφορές. Υποτίθεται πως το μαύρο xtd μοντέλο το δουλεύουν στο λιμνίσιο ψάρεμα ενω το xsd στη θάλασσα. Αλλα είναι πολλοί οι οποίοι δεν βρίσκουν το xsd και αγοράζουν το xtd. Το ξανα λέω καμία διαφορά πρακτικά δεν έχουν. Με πέτυχες στη φαση που αγόρασα και γω το 14000 xsd. Μας έχει κάνει ζημιά η shimano με τα προιόντα της.
-
Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Lethrinis για αυτό το post.:
-
- Ισχύς Φήμης
- 15
Ευχαριστω πολυ, αυτο θα παρω και εγω.
Μου ειπαν και για το saragosa το 10000 αλλα αυτο ειναι πιο ακριβο και δεν ξερω αν αυτο ειναι μονο για χειβ καστινκ
-
-

Αρχική ανάρτηση από
gianisz
Ευχαριστω πολυ, αυτο θα παρω και εγω.
Μου ειπαν και για το saragosa το 10000 αλλα αυτο ειναι πιο ακριβο και δεν ξερω αν αυτο ειναι μονο για χειβ καστινκ
Καμία σχέση με casting - surfcasting. Θα πάρεις το ultegra 14000 με κλειστά μάτια. Αν θες πιο οικονομικό σε shimano θα πας σε speedmaster 14000 που ειναι ίδιο απλά εχει μια μπομπίνα χωρίς ανταλλακτική. Και επίσης πιο φτηνό αλλά πολυ καλό το aerlex επίσης μια μπομπίνα. Αλλα το ultegra σε υπερκαλύπτει στα πάντα.
Στάλθηκε από το SM-A105FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
-
Καλημέρα και από εμένα, αν φτάνεις σε αυτό το επίπεδο να πάρεις το ultegra σε θέμα ψαρεματος να είσαι σίγουρος θα το χαρείς από θέμα λειτουργίας του, αν κάνεις και τα όσα έχω αναφέρει θα δεις διαφορά μεγάλη.
Τόσο καιρό που που το έχω κάνει μόνο θετικά βλέπω ακόμα και δίπλα με πιο ακριβά μοτέρ.
Τώρα όπως είπε και ο Σπύρος πριν το πιο οικονομικό είναι το SpeedMaster που είναι ίδιο πράγμα αλλά με μια πομπινα. Αλλά ότι και να πάρεις να ξέρεις κερδισμένος θα είσαι.
-
Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον filosofos για αυτό το post.:
-
- Ισχύς Φήμης
- 15
Ευχαριστω το ultrega xcd θα παρβ αλλα δυσκολευομαι να το βρω
-
-
- Ισχύς Φήμης
- 15
Ευχσριστω το ultrega θελω να παρω αλλα δυσκολευομαι να το βρβ στην αθηνα. Το βρηκα καπου αλλα μου ειπσν οτι δεν θα εχω την εγγυηση αμα χαλαση, μονο απο τον αντιπροσωπο. Μπορω να το παραγγειλω απο αυτον? Δεν αναφερω ονοματα για ευνοητους λογους .ευχεριστω
-
-
- Ισχύς Φήμης
- 15
Φιλε μου ευχσριστω για τις πλροφοριες, το μονο που στεναχωριεμαι ειναι οτι οι αλλαγες που προτεινεις για βελτιωση του μηχανησμου μου φαινονται πυρινικη φυσικη
-
-
Φίλε μου κάτι δεν ψάχνεις σωστά. Το 14000 xsd το χουν πολλά μαγαζιά. Ούτε γω θέλω να αναφέρω ονόματα και μάλιστα είναι επίσημα shimano point με την εγγύηση φυσικά. Θα δώσεις αρκετά χρήματα εννοείται πως πρεπει να χεις εγγύηση.
-
-
- Ισχύς Φήμης
- 15
Ναι φιλε το βρηκα και το παρηγγειλα, αλλα λιγο μακρυα.
Πιστευω αν χρειαστω κατι να μην πρεπει να το στελνω πανω
-
Τα παρακάτω μέλη 2 έκαναν Like!! στον gianisz για αυτό το post.:
-

Αρχική ανάρτηση από
gianisz
Ναι φιλε το βρηκα και το παρηγγειλα, αλλα λιγο μακρυα.
Πιστευω αν χρειαστω κατι να μην πρεπει να το στελνω πανω
Φίλε καλορίζικο το μοτέρ σου.
Μην ανησυχείς ότι χρειαστείς και έχεις απορία στείλε εδώ και θα σε βοηθήσουμε.
Να ξέρεις από Shimano βρίσκεις ανταλλακτικά οπότε χρειαστείς, εγώ ακόμα και για μοτέρ 10ετιας.
-
-
Καλορίζικο. Μην ανησυχείς είναι απροβλημάτιστα.
-
Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Lethrinis για αυτό το post.:
-
- Ισχύς Φήμης
- 15
-
-
- Ισχύς Φήμης
- 15
Παιδια σας ευχαριστω πολυ
-
Δικαιώματα - Επιλογές