Υποβάλετε εδώ την προσφορά σας. Στόχος προσφορών: 30 EUR, Προσφέρθηκαν: 0 EUR (0%)
Υποστηρίξτε την λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Σας ευχαριστούμε!

+ Απάντηση στο Θέμα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων: 1 έως 13 από σύνολο 13

Θέμα: Κυκλικά αγκίστρια

giannhs
    Επισκέπτης giannhs's Avatar

Κυκλικά αγκίστρια

sxima5-Mustad39951BLN_Circle_Hook.jpgsxima6-circles.jpg

Τα κυκλικά αγκίστρια σίγουρα δεν είναι κάτι το καινούργιο, τα χρησιμοποιούσα ήδη από την δεκαετία του 60 οι επαγγελματίες ψαράδες στα παραγάδια ανοιχτής θαλάσσης για να πιάνουν τους τόνους. Τα κυκλικά αγκίστρια πήραν το όνομα αυτό λόγω σχήματος αφού η αιχμή τους γυρίζει προς το στέλεχος με γωνιά 90 μοιρών σχηματίζοντας ένα νοητό κύκλο. Όταν το ψάρι καταπιεί το αγκίστρι, αυτό βγαίνει από τον οισοφάγο χωρίς να αγκιστρώσει το ψάρι αλλά μόλις το ψάρι στρίψει για να απομακρυνθεί το αγκίστρι περιστρέφεται και μετακινείται προς το στόμα του ψαριού. Μόλις όμως το στέλεχος βγει από το στόμα του, η πετονιά στρέφει το αγκίστρι το οποίο αμέσως αγκιστρώνει το ψάρι από το στόμα , συνήθως από την γωνία που σχηματίζουν η άνω με την κάτω γνάθο. Τα τελευταία όμως χρόνια, οι ψαράδες ανακάλυψαν τα σημαντικά πλεονεκτήματα των κυκλικών αγκιστριών και αρκετές από τις μεγάλες εταιρείες δεν έχασαν την ευκαιρία και άρχισαν να τα παράγουν και να τα διαθέτουν στην αγορά. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτών των αγκιστριών είναι ότι αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ψαριών αγκιστρώνεται από το στόμα, είναι εύκολο να απελευθερωθούν ζωντανά και χωρίς να έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η τεχνική του κάθε ψαρά θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως αφού δεν νοείται το γνωστό κάρφωμα με τα κυκλικά αγκίστρια, γιατί τότε απλά θα αρπάζαμε το αγκίστρι από το στόμα του ψαριού. Αφήνουμε το ψάρι να πάρει το δόλωμα και μόλις γυρίσει και πάει να απομακρυνθεί, δηλαδή με το που θα καταλάβουμε ένα ήπιο τράβηγμα, σηκώνουμε λίγο το καλάμι μας ή γυρίζουμε 1-2 φορές την μανιβέλα του μηχανισμού. Το αγκίστρι θα καρφώσει μόνο του το ψάρι. Σε κάποιες χώρες η χρήση αυτών των αγκιστριών επιβάλλεται δια νόμου για το αθλητικό ψάρεμα όπου συνεπάγεται η απελευθέρωση των ψαριών. Κυκλικά αγκίστρια από διαφορετικές εταιρείες διατίθενται στην αγορά με κάποιες διαφορές στην σχεδίαση αλλά όλα έχουν την ίδια βασική αρχή – η αιχμή του αγκιστριού σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με το στέλεχος.

2. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον giannhs για αυτό το post.:

konstantinos a
    Επισκέπτης konstantinos a's Avatar
    το μονοδολι μετριου μεγεθους (να περασει ενα μικρο μερος του δολωματος στο παραμαλλο) μπορει να δουλεψει στο κυκλικο αγκιστρι ή δεν συνησταται?

Δάσκαλος
    Επισκέπτης Δάσκαλος's Avatar
    Κωνσταντίνε καλή η ερώτησή σου.Όταν διάβασα γι αυτά τα αγκίστρια και εγώ,ενθουσιάστηκα και με την πρώτη ευκαιρία αγόρασα μερικά.Με τα πρώτα ψαρέματα όμως μου δόθηκε η εντύπωση πως έπιανα δυσκολότερα τα ψάρια με αυτά τα αγκίστρια!Διαπίστωσα δε πως ειδικά με δολώματα όπως μανάκια,μονοδόλια δεν έκανα απολύτως τίποτα.Αν προσέξει όμως κάποιος την λειτουργία και τον τρόπο δράσης του κυκλικού αγκιστριού,όπως πολύ καλά γράφει παραπάνω ο Γιάννης,θα καταλάβει πως αυτά δουλεύουν καλά με όσο πιο λεπτά,μαλακά και μικροκαμωμένα δολώματα υπάρχουν.Πάντα βέβαια σε σχέση με το μέγεθος του αγκιστριού έτσι;Αν δηλαδή βάλεις μονοδόλι σε ένα 6άρι ή 4άρι αγκίστρι δεν θα είναι το ίδιο με το να το βάλεις σε ένα 2άρι ή άσσο.Με άλλα λόγια θα πρέπει το δόλωμα να αφήνει τόσο χώρο,όσο χρειάζεται το ειδικό αυτό αγκίστρι για να δουλέψει.Από την δική μου πείρα φαίνεται να δουλεύει καλύτερα με σκουλήκια μαλακά (ακροβάτης,κόκκινο,τριχιά,αμερικάνος κ.λ.π.)

Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη Φήμη
    thanos70's Avatar
    Περιοχή
    Αγ,Βαρβαρα
    Αναρτ.
    136
    ..Like!!
    513
    Όνομα:
    Θανασης Τσιρογιαννης
    Time Online
    5 Days 13 Hours 53 Minutes 42 Seconds
    Avg. Time Online
    24 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    58
    Εγω φιλοι μου,χρησιμοποιω τα τελευταια χρονια,σχεδον αποκλειστικα τα κυκλικα αγγιστρια!Οι λογοι ειναι πως γινεται πολυ πιο εφικτη η απελευθερωση με αυτα,οπως επισης λογω του οτι μπορω να παιρνω ευκολοτερα τα ψαρια με δυνατες και κοφτερες οδοντοστοιχιες(το αγγιστρι αρπαζει συνηθως στα μαγουλα με αποτελεσμα να μην μασιεται το παραμαλλο).Οσον αφορα τα μονοδολια και τα μανακια,θεωρω πως η δολωση γινεται αψογα,αρκει φυσικα να μην χρησιμοποιηθει βελονα,οπως επισης και το μεγεθος του αγγιστριου να ειναι το ενδεδειγμενο(εγω χρησιμοποιω αποκλειστικα No1 η 2)!Οσον αφορα τα αλλα σκουληκια που χρειαζονται βελονα,οπως οι ακροβατες οι αμερικανοι κλπ κλπ,οντως η δολωση ειναι λιγο πιο δυσκολη,ομως αν το δουλεψεις αρκετα μετα θα ειναι παιχνιδι!
    Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη thanos70 : 08-05-2013 στις 21:57
    Φιλε Παυλο,θα εισαι παντα στην καρδια και στο μυαλο μου!Να περνας καλα εκει πανω...

6. Τα παρακάτω μέλη 6 έκαναν Like!! στον thanos70 για αυτό το post.:

konstantinos a
    οποτε μου προτεινετε να χρησιμοποιησω μαλακα δολωματα (ακροβατη, αμερικανο)!!!

thanos70's Avatar
    Περιοχή
    Αγ,Βαρβαρα
    Αναρτ.
    136
    ..Like!!
    513
    Όνομα:
    Θανασης Τσιρογιαννης
    Time Online
    5 Days 13 Hours 53 Minutes 42 Seconds
    Avg. Time Online
    24 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    58
    σου προτεινω να χρησιμοποιησεις ολα τα σκουληκια!Καποια δολωνονται πιο ευκολα,καποια αλλα πιο δυσκολα!
    Φιλε Παυλο,θα εισαι παντα στην καρδια και στο μυαλο μου!Να περνας καλα εκει πανω...

konstantinos a
    το κυκλικο αγκιστρι τυπου:mustad 39951 bln νουμερο 1/0, το εχει χρησιμοποιησει κανενας απο εσας?… καθως και σε τι ψαρια απευθυνεται?

Φήμη
    path's Avatar
    Περιοχή
    Πειραιάς, Χαλκίδα
    Αναρτ.
    80
    ..Like!!
    100
    Time Online
    2 Weeks 3 Days 2 Hours 4 Minutes 21 Seconds
    Avg. Time Online
    1 Minute 15 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    50
    Το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές Κωνσταντίνε και είναι ένα πολύ καλό αγκίστρι που όπως πολύ σωστά είπε και σε προηγούμενο μήνυμα ο Θάνος πλεονεκτεί σε ψάρια που έχουν δυνατά και κοφτερά δόντια και είναι επίφοβο να μας μασήσουν το παράμαλλο. Ίσως να μειονεκτεί λίγο σε σχέση με άλλου τύπου αγκίστρια σε ψάρια που έχουν μικρό στόμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνεται να πιαστούν με αυτό, καθώς έχω βγάλει ότι είδη έχω βγάλει και με τα υπόλοιπα αγκίστρια.Αυτά εκτός του πλεονεκτήματος της εύκολης απελευθέρωσης ενός μικρού ψαριού που θα τύχει να πιαστεί.

11. Τα παρακάτω μέλη 5 έκαναν Like!! στον path για αυτό το post.:

konstantinos a
    Παράθεση Αρχική ανάρτηση από thanos70 Προβολή Ανάρτησης
    Εγω φιλοι μου,χρησιμοποιω τα τελευταια χρονια,σχεδον αποκλειστικα τα κυκλικα αγγιστρια!Οι λογοι ειναι πως γινεται πολυ πιο εφικτη η απελευθερωση με αυτα,οπως επισης λογω του οτι μπορω να παιρνω ευκολοτερα τα ψαρια με δυνατες και κοφτερες οδοντοστοιχιες(το αγγιστρι αρπαζει συνηθως στα μαγουλα με αποτελεσμα να μην μασιεται το παραμαλλο).Οσον αφορα τα μονοδολια και τα μανακια,θεωρω πως η δολωση γινεται αψογα,αρκει φυσικα να μην χρησιμοποιηθει βελονα,οπως επισης και το μεγεθος του αγγιστριου να ειναι το ενδεδειγμενο(εγω χρησιμοποιω αποκλειστικα No1 η 2)!Οσον αφορα τα αλλα σκουληκια που χρειαζονται βελονα,οπως οι ακροβατες οι αμερικανοι κλπ κλπ,οντως η δολωση ειναι λιγο πιο δυσκολη,ομως αν το δουλεψεις αρκετα μετα θα ειναι παιχνιδι!
    φιλε θανο και εμενα τα μονοδολακια δολωνονται τελεια στο κυκλικο αγκιστρι ( χρησιμοποιω κυκλικο αγκιστρι Νο: 1\0) αλλα και στα μαλακα δολωματα (ακροβατη, αμερικανο) που χρειαζονται βελωνα δολωσης, τα δολωματα περνιουνται στο αγκιστρι χωρις καποιο προβλημα αν και εχω ακουσει απο πολλα ατομα που τα εχουν χρησιμοποιησει κυκλικο αγκιστρι πως δυσκολευονται να περασουν τα δολωματα με τη χρηση της βελωνας!

13. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον konstantinos a για αυτό το post.:

Φήμη
    tayri's Avatar
    Περιοχή
    Καλλιθέα
    Αναρτ.
    41
    ..Like!!
    36
    Όνομα:
    Χάρης
    Time Online
    5 Days 10 Hours 34 Minutes 8 Seconds
    Avg. Time Online
    23 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    0
    Πήρα χτες Owner Mutu Νο.6 και ακροβάτι... δεν σκέφτηκα αν θα τον δολώσω σωστά με βελόνα!! τα έχει δοκιμάσει κανείς??

Moderator
    Lethrinis's Avatar
    Αναρτ.
    2.397
    ..Like!!
    2.990
    Thanked 3.905 Times in 1.458 Posts
    Όνομα:
    Σπύρος
    Time Online
    4 Months 6 Days 12 Hours 2 Minutes 34 Seconds
    Avg. Time Online
    9 Minutes 16 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    281
    Δεν είναι και κατάλληλο γι αυτό το δόλωμα. Δε σου λέω πως δεν θα το δολώσεις απλά ταλαιπωρείται πολυ το σκουλήκι. Αν χρησιμοποιείς αποκλειστικά ακροβάτη να παίρνεις τύπου aberdeen με το μακρυ στέλεχος.

16. Το παρακάτω μέλος έκανε Like!! στον Lethrinis για αυτό το post.:

Μέλος της ομάδας μας
    Φήμη Φήμη
    tasos pot's Avatar
    Περιοχή
    Αθήνα
    Αναρτ.
    115
    ..Like!!
    339
    Όνομα:
    Τάσος Ποτούδης
    Time Online
    2 Weeks 2 Hours 13 Minutes 1 Second
    Avg. Time Online
    1 Minute 2 Seconds
    Ισχύς Φήμης
    50
    Τα κυκλικα αγκιστρια τα δολωνουμε με βελονα την οποια εχουμε στραβωσει στο τελος της εκει που μπαινει το ακγιστρι , ετσι ωστε αυτη δεν βρισκει στο στελεχος.

18. Τα παρακάτω μέλη 4 έκαναν Like!! στον tasos pot για αυτό το post.:

Φήμη
    tayri's Avatar
    Περιοχή
    Καλλιθέα
    Αναρτ.
    41
    ..Like!!
    36
    Όνομα:
    Χάρης
    Time Online