Beach Ledgering = μηχ 8000-14000, καλαμί τρίσπαστο ή τηλεσκοπικό με low ή extra low action!
Καλό θα ηταν αλλά ξέρεις πως είναι δύσκολο.
Απλα βλέπω το speed που είναι στα ίδια γραμμάρια περιπου με το AERLEX να είναι μια χαρά.
Απο την αλλη για αλλη δουλεια είναι αυτό και για αλλη η μελλοντική αγορά που θέλω ή ακόμα πόση σημασία έχει το "ζύγισμα" σε αυτήν την κατηγορία ψαρέματος.
Όσο για το μηχανάκι που ανεφερα οι διάφορες που βρήκα κάτι φωτός στην πομπινα είναι μονο στο βάθος σε σχέση με το 4000,δεν έχει μεγαλύτερη διάμετρο ,μονο οτι μπορεί να σου δώσει περισότερο βάρος απο τα παραπάνω μετρα πετονιας που δέχεται.
Μια και έχω χρονο μέχρι την αγορα θα μείνω λίγο στα όσα έχουμε πει εδώ και πιο παλαιά που όταν ερθει η ωρα θα αναφερθω παλι.
Ευχαριστώ φιλέ για τις συμβουλες.![]()
Beach Ledgering = μηχ 8000-14000, καλαμί τρίσπαστο ή τηλεσκοπικό με low ή extra low action!
Ψαρεύω για να ζω.... ζω για να ψαρεύω!!
Φίλε Βασίλη είναι μεγάλο θεμα και το ξέρεις καλά αυτο. Δηλαδη το ultegra π.χ ( το αναφέρω γιατι είναι πασίγνωστο) με 20kg φρένα προορίζεται για ledgering?
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη Lethrinis : 12-01-2018 στις 00:38
Δεν νομιζω οτι ειπώθηκε για τα φρένα,μια και η πετονιες μας είναι ψιλες αλλά λογο μεγέθους πομπινας όσο αφορα τις βολές.
Γνώμη μου πάντα.
Βασίλη αν συναντηθούμε κάποια στιγμή θα σου δείξω το ενα σετάκι ledgering που έχω με καλάμι καθαρόαιμο ledgering 20-100 cw της veret και μηχανισμό tica 4500 και θα καταλάβεις τι λέω. Αρματωμένο με μανα 0,25 και σοκ 0,33 να ρίχνει με τη παραβολικότητα του τα 40ρια και 50ρια μολύβια 80 μέτρα εύκολα. Το κρατάς στα χέρια σου και είναι σα να σπινάρεις. Έχει σπάσει ρεκόρ στις μουρμούρες το συγκεκριμένο.
Καλημέρα.
Το σετακι αν θυμάμαι το είχες αναφέρει πιο παλαιά σε συζήτησεις με αλλά παιδια ή εστο το καλάμι.(Βλέπεις προσπαθώ να διαβάζω πολλά θέμα-ενοτητες εδώ μέσα)
Μηχανακι θα βρεθεί..
Αν θες ρίξε μια ματια για το νεο nexave beach 3σπαστο και μιλάμε το απόγευμα, μια και ήμουν νύχτα.
Απλα το βλέπω ιδανικό για πολλές συνθήκες αλλά και για λιγες μέρες το βρίσκω τιμή λίγο πιο πανω απο αυτό που έλεγα στα προηγούμενα ποστ.
Αν ναι στελνω σήμα για αγορά.
Το σετ που σου ανέφερα είναι παμπάλαιο. Εχουν εξελιχθεί πολυ τα πράγματα απο τοτε, ωστόσο κάνει τη δουλειά του τέλεια. Για ledgering αποκλειστικά δες ιταλικές εταιρείες, είναι πολυ μπροστά απο τον υπόλοιπο κόσμο στον εξοπλισμό του συγκεκριμένου ψαρέματος. Αν θές κοίτα το colmic gun 991 με λίγα χρήματα, εκπληκτικό καλάμι για αυτη τη δουλειά.
Εγώ θέλω να κάνω μια χαζή ερώτηση απλά για να καταλάβω κάτι.
Αυτό που σήμερα ονομάζουμε Beach Ledgering δεν είναι αυτό που λέγαμε παλιά Casting ή Light Casting? Αν όχι σας παρακαλώ μπορεί κάποιος να μου αναφέρει διαφορές?
Αν είναι αυτό τότε δεν μιλάμε για ελαφριά εργαλεία και αρματωσιές? Ελαφριά εργαλεία σε καλάμι δεν είναι καλάμια με casting weight το πολύ μέχρι 120-150γρ. και παραβολικά?
Ρωτάω γιατί σε αυτή την κατηγορία από όσο είχα δει τουλάχιστον πρν ένα χρόνο έπαιζαν και καλάμια μικτά ειδικά σε τρίσπαστα. Όταν λέω μικτά εννοώ καλάμια με 2 μύτες μία πιο μαλακή με χαμηλότερο Action και μία σκληρότερη και με μεγαλύτερο Action.
Εγώ προσωπικά θα πήγαινα σε τέτοια επιλογή γιατί όταν κανονίζεις να πας για ψάρεμα ποτέ δεν ξέρεις τι καιρό θα συναντήσεις και εφόσον πας και σε άγνωστο μέρος δεν γνωρίζεις ούτε τι είδους βυθό θα συναντήσεις. Οπότε με ένα καλάμι έχεις ουσιαστικά 2 επιλογές, μία Light Casting/Casting και μία Casting/Surfcasting και παίζεις ανάλογα.
Όσον αφορά το μηχανισμό επίσης θα πήγαινα σε μια πιο βαριά κατάσταση που να είναι ουσιαστικά Surfcasting ώστε να έχω τη δυνατότητα να παίξω ανάλογα.
Το μόνο που λογικά θέλει αλλαγή είναι οι αρματωσιές και οι μπομπίνες που χρησιμοποιείς στη μία και στην άλλη περίπτωση.
Βασίλη όσον αφορά το βάρος που αναφέρεις όταν μιλάμε για Light Casting και λόγω της παραβολικότητας των καλαμιών αυτών δεν ξέρω πόσο μακρινές βολές μπορείς να κάνεις. Πιστεύω ότι οι βολές θα κυμαίνονται μεταξύ 40-70 μέτρων οπότε δεν νομίζω ότι το σωστό ζύγισμα σε αυτή την περίπτωση είναι το ζητούμενο.
Χρηστο μιλάω για beach ledgering. Δηλαδη τη θαλασσα γιαούρτι. Γι αυτο κοιτάμε το καιρο πριν φύγουμε. Οποιαδήποτε άλλη καιρική συνθήκη δεν είναι ledgering
Στο άλλο θεμα που αναφέρεις με τα ελαφρια παραβολικά καλάμια θα στείλεις τα δολώματα σε πολυ καλή απόσταση, σε άψογη κατάσταση. Με καλάμια surf μπορει να πανε πιο μακρυα αλλα δεν θα χει καμια σχεση η καταπόνηση του δολώματος στη βολή.
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη Lethrinis : 12-01-2018 στις 12:43
Δεν υπάρχει διαφωνία, ο καθένας οτι θέλει αγοράζει, δοξα Τον Κύριο η αγορά μπούχτησε.
Οι ιταλοί μπορω να φανταστώ οτι πιο πολλοί το ψάρεμα τους είναι αυτό,ίσως και για αυτό το έχουν εξελίξει τόσο.Όχι μονο σε καλάμια αλλά και σε αλλά,ακόμα και μηχανισμούς που είναι για αυτή τη δουλειά. Είπαμε και κάτι σε καλη τιμή θα βολεψει.
Για μένα ναι θα προτιμούσα να πάρω ενα Ιταλικό,αλλά . . . .σίγουρα θα ξεφυγω σε τιμή για κάτι καλό.
Το gun το ειχεις πει και το κοιτουσα αλλά δεν το έχει διαθέσιμο σε κάνα δυο site που ψωνιζω.Παίζουν όμως αλλά λίγο πιο πανω.
Ένας σοβαρός λογος που ανέφερα το Shimano Nexave Ax Beach είναι κάτι που είπε σωστα ο Χρηστος,δηλαδή μπορείς να παίξεις με τις κορυφές. Το έχουν κανει οι Ιταλοί πολύ πιο πριν βέβαια. Ακόμα βγαίνει χαμηλά σε τιμή, αν δεν είχα θέμα θα γουσταρα με 1000 ενα Tubertini η ενα άλλο ιταλικό αντίστοιχης κατασκευής.
Να σκεφτείς έχω το Trabucco Seatalisman Xtreme Surf σε 180gr και η κορυφή του σχεδόν παίρνει τα παντα!
Θα ξαναψαξω το gun που μου ειπες αλλά θα δω και τι άλλο θα βγει απο την εκεί αγορά.
Χρήστο απο αυτά που λες είναι ίσως και ενα λογος που κοιτάζω λίγο και αυτό το ειδος καλαμιών που λίγο πολύ δε σε δεσμεύουν, είναι σαν να εχεις δυο και για αυτό είπα για το shimano.Ακόμα λογο τιμής.Αλλά αν ίσως φτάσω σε αυτά τα επίπεδα θα δω πιο σοβαρά και τα Ιταλικά.
Όσο τώρα για το ζύγισμα, την ίδια εικόνα είχα και γω χθες αλλά ίσως και να μπορεί ένας μηχανισμός με μεγάλη μπομπίνα να βοηθήσει στο πέταγμα,που όπως και πριν είπα οτι οι 'γείτονες' έχουν κάνει ανάλογα μηχανάκια με ρίχες μπομπίνες χαμηλού βάρους σχετικα.
Το gun υπάρχει στην Ελλάδα φίλε Βασίλη γιατι ντε και καλά απ έξω? Επιπλέον στα ιταλικά καλάμια είμαστε στις ίδιες τιμές με τους ιταλούς πάνω κάτω, σε κάποια δε και φτηνότεροι.
Ναι το βρήκα λίγο πριν και με βόλευε για την παραλαβή.
Απλα λογο δουλειας δεν σε προλαβα.
Δηλαδή λες για αυτό?Μετα ανεβαινουμε πολύ έτσι?
Αυτό που είπα δεν . . κανει?
Παντος διότι έχει αναφερθεί και πάλι το καλάμι,μια και είναι στα πλαίσια που θέλω βλέπω να το χτυπώ.
Για βάρη αυτά που είχες προαναφερει?40~60?
Για τις τιμες ξέρεις καλύτερα απο μένα,αλλά μερικές φορες γίνεται χαμός και εδώ και εξω.
Ειναι πολυ ποιοτικο για τη τιμή του. Ναι μια χαρά 50-60 γρ μολύβι.
Φίλοι μου δεν ξέρω γιατί,μα δεν μπορώ να αναρτήσω νέο θέμα,οπότε θα σας ρωτήσω εδώ.Έχω πάρει το Daiwa saltist II,4.20-120gr,μηχανισμό Shimano Ultegra 5000 FB και μάνα 0.30mm Trabucco T Force Super ISO με αντοχή 11,94kg.Θέλω να πετάω 60-90gr μολύβι.Με 60gr σίγουρα δεν χρειάζομαι shock leader,μα με 90gr βαρίδι,πρέπει να βάλω ή να το δοκιμάσω χωρίς;Αν βάλω,τί διάμετρο θέλει;Με Sufix Duraflex 0,40mm και αντοχή 15,5kg για shock leader θα είμαι εντάξει;Επίσης,έχει κανείς το ίδιο καλάμι ή τον μηχανισμό για να μου πεί αν του βγήκαν καλά;Για καλάμι έβλεπα και το Shimano Speedmaster Beach ledgering -120gr,μα δεν ξέρω αν ήταν ελληνικής αντιπροσωπίας και το φοβήθηκα.Επίσης το DAM SALT-X BEACH QUIVER ήταν στις επιλογές και θέλω την γνώμη σας,σε περίπτωση που αποφασίσω να πάρω ακόμη ένα καλάμι για beach ledgering.
Σταύρο καλημέρα.
Αν αισθάνεσαι ασφάλεια για το καλαμι σου σε 90γρ το 0.40mm που λες σε shockleader είναι αρκετά ικανοποιητικο για την αντοχή του βαριδιου. Θεωρώ όμως τα 70-80γρ για το καλαμι αυτό είναι πιο σωστά, ίσως έχεις και καλύτερα αποτελέσματα σε θέμα βολών.
Τώρα θα σου πρότεινα αν παίζεις σε καθαρούς βυθούς και σε περνει να κατεβαινες και σε διατομή μάνας. Σε αυτό το ψάρεμα οι λεπτές πετονιές βοηθούν.
Όσο για το καλαμι έχω ακούσει καλά λόγια αν και δεν το έχω πιάσει στα χέρια μου, άρα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.
Για το SpeedMaster από μόνο του, σε casting που το έχω δουλέψει, εκπληκτικο καλαμι
Ευχαριστώ για την απάντησή σου Βασίλη.Το καλάμι είναι καινούριο,οπότε όπως λες θα το δοκιμάσω με 60-80gr αρχικά για να δω τις αντιδράσεις του και ίσως να δοκιμάσω αργότερα με 90gr.Ένας λόγος που πήρα αυτό το καλάμι και τον μηχανισμό,είναι το βάρος τους,που συνολικά είναι 658gr.Έχω και ένα shimano alivio EX 4,20-170gr,με μηχανισμό shimano beastmaster 7000XSA για μεγαλύτερα βαρίδια(μέχρι 125gr δοκίμασα),μα με βάρος συνολικά 1200gr(χωρίς πετονιά και βαρίδι) δεν με βόλεψαν.Πριν ψάρευα με ένα καλάμι mitchell 4,00m,πολύ ελαφρύ,με βαρίδια 50-60gr,οπότε το προηγούμενο σετ(alivio+beastmaster) με κούραζε και δεν μπορούσα να κάνω μακρινές βολές.Πιστεύω πως στην ίδια απόσταση πήγαιναν τα δολώματά μου,αφού το mitchell το φόρτιζα καλύτερα.Οι βολές μου είναι πάνω από το κεφάλι,γιατί ψαρεύω σε προβλήτα συνήθως και φοβάμαι να απλώσω την αρματωσιά στα τσιμέντα.Μια φορά μόνο το δοκίμασα,κάπου σκάλωσε το αγκίστρι και έσπασα στα 2 το mitchell.Τώρα θέλω με το καινούριο σετ να συνηθίσω το 80-90gr βαρίδι και ίσως έτσι καταφέρω με τον καιρό να κάνω καλύτερες βολές και με το shimano alivio με 125gr βαρίδι.Γλυκοκοίταζα τo speedmaster σε beach ledgering πολύ καιρό,πρέπει να είναι τέλειο,το βλέπω στον ελληνικό κατάλογο της shimano του 2018,μα σε μαγαζί που πήγα μου είπαν πως δεν το φέρνουν γιατί δεν είναι ελληνικής αντιπροσωπίας και φοβήθηκα πως αν το πάρω και σπάσω καμμιά μύτη,δεν θα βρω ανταλλακτικό.Κρίμα γιατί το είχα βρει από Ιταλία σε πολύ καλή τιμή,μα και σε ένα κατάστημα στην Αθήνα λίγο ακριβότερα.
Λοιπόν φίλε Σταύρο, επειδή το daiwa saltist το είχα σε 170gr και το πούλησα. Έχω να σου πω πως πρόκειται για ένα πολυ ποιοτικό καλάμι με fuji K alconite οδηγούς, που δύσκολα συναντάς σε καλάμια τέτοιας τιμής. η δράση του είναι καθαρά κορυφής και ψαρεύει πολυ ευχάριστα απο μουρμούρες μέχρι σεβαστού μεγέθους τσιπούρες. Τώρα το 120 που έχεις εσύ, όπως είπε και ο φίλος Βασίλης θεωρώ πως τα 90 γραμ είναι πολλά μια και με αυτά δούλευα συνήθως το 170 εγώ. Γενικά το καλάμι είναι και αρκετά ελαφρύ και δε κουράζει σε σχέση με τα οικονομικά shimano που όπως λες είναι αρκετά βαρυά σα καλάμια. Γενικά shimano το speedmaster που αναφέρεις είναι ένα πολυ ψαρευτικό καλάμι και ζυγιζμένο ώστε να ψαρεύει ξεκούραστα. Η φιλοσοφία της shimano όμως ειναι διαφορετική απο τις άλλες εταιρείες ως προς τη δράση του καλαμιού και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που ξενίζει πολλούς και τα απορρίπτουν. Όσον αφορά το θέμα με το σοκ λιντερ που λες πιο πάνω. Τα χουμε συζητήσει αρκετές φορές όλα αυτα τα χρόνια. Μάθε να το χρησιμοποιείς για το καλό το δικό σου, του εξοπλισμού σου, των γύρω σου αλλα και στο σύνολο της αποτελεσματικότητας του ψαρέματος σου.
*** Επειδή όλοι έχουμε δει αγορές του εξωτερικού, η daiwa παραδοσιακά είναι απο τις λίγες εταιρείες που αξίζει να αγοράσεις απο Ελλάδα.
Τελευταία επεξεργασία από τον χρήστη Lethrinis : 16-11-2020 στις 12:32
Σπύρο ελπίζω να βγει καλό το Daiwa,οι οδηγοί του και το βάρος του με έκαναν να το αγοράσω.Για το high modulus carbon που λένε δεν μπορώ να κρίνω γιατί δεν έχω γνώσεις,ενώ στην shimano σου λέει πχ XT30,ΧΤ60,XT200 κλπ,οπότε ξέρεις πως όσο μεγαλύτερο το νούμερο του carbon,είναι και καλύτερο....ανεβάζοντας βεβαίως και την τιμή του.Στο 3σπαστο DAM που ανέφερα πιο πάνω,λέει carbon TC24,αλλού βλέπεις άλλες τιμές...είναι σπαζοκεφαλιά και θα προτιμούσα ένα ενιαίο σύστημα μέτρησης της ποιότητας του carbon,όπως αυτό της shimano.Θα δοκιμάσω στα 80gr όπως λες.
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που αφορά όλες τις μεθόδους ψαρέματος.Αν εκεί που ψαρεύετε ξεκινήσει να ψιχαλίζει,τα μαζεύετε και φεύγετε;Ή το ψάρεμα μετά την βροχή είναι αποδοτικότερο και περιμένετε να σταματήσει η βροχή;Ρωτάω γιατί αν δεν χαλάσει πολύ ο καιρός εγώ παραμένω στην θέση μου,όμως αυτή μου η επιλογή μου δημιούργησε πρόβλημα σε ένα τηλεσκοπικό καλάμι,το οποίο δεν κατάφερα να επισκευάσω,όσα βίντεο και αν είδα με πιθανούς τρόπους επισκευής.Για την ακρίβεια,κόλλησε ένα στέλεχος και δεν έκλεινε με τίποτα.Πήγα σε μαγαζί και μου είπαν πως πήρε νερό από την βροχή γιατί δεν το είχα ανοίξει πολύ καλά και μετά από μια δυνατή βολή σφήνωσε το στέλεχος.Μου είπαν να ζεστάνω το στέλεχος με ζεστό νερό και μετά να ψύξω το πάνω στέλεχος με πάγο για να κάνει συστολή-διαστολή για να μπορέσω να το κλείσω,μα δεν έγινε τίποτα.Δοκίμασα διάφορα από βίντεο,μα το στέλεχος έμεινε σφηνωμένο για πάντα όπως φαίνεται και μπαίνει οριακά το καλάμι στο αμάξι.Σας έχει τύχει;Και αν ναι...τί κάνατε;Εμένα με έβαλε σε σκέψεις....πως τα 3σπαστα δεν θα έχουν τέτοιο πρόβλημα,αφού το λεπτότερο στέλεχος μπαίνει πάνω στο κατώτερο στέλεχος και άρα δεν κινδυνεύει να μπεί νερό,σε αντίθεση με τα τηλεσκοπικά.Γι'αυτό και έβλεπα το DAM που προανέφερα,για να το χρησιμοποιώ όταν βρέχει.
Η βροχή δεν είναι πρόβλημα ιδιαίτερο. Οι αστραπές όμως είναι κίνδυνος θάνατος. Εγώ αν δεν έχει ηλεκτρισμό η βροχή και φαινεται να μην είναι φορτωμένος ο καιρός, τότε μένω. Αν έχω έστω και υποψία ηλεκτρισμού στην ατμόσφαιρα, φεύγω τρέχοντας. Δεν παίζεις μ' αυτά.
Για το κολλημένο καλάμι ότι σου είπαν. Κρύο ζέστη, συστολή διαστολή και θα ξεκολλήσει. Αλλιώς πήγαινε σε ένα κατάστημα ειδών αλιείας και θα στο φτιάξουν.
Σταύρο, σχετικά με το carbon και τις ποιότητες που αναφέρεις. Είτε xt30, xt 40 ktl στη μια εταιρεία, είτε 24τ ή 36τ στην άλλη εταιρεία, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Θα λεγα οτι είναι μάρκετινγκ καθαρά το πως θα παρουσιάσουν τη ποιότητα του προϊόντος και εδώ φυσικά η σιμάνο κυριαρχεί αφού έχει βγάλει ένα σωρό κωδικούς για να παρουσιάσει το ίδιο πράγμα στην ουσία. Βασικά μη δίνεις και πολύ βάση σ αυτά. Για παράδειγμα στα πολύ ακριβά καλάμια των άγγλων δεν θα δεις να αναφέρονται τέτοια νούμερα, ούτε και σε κάποια ακριβά ιταλικά.
Σχετικά με τη βροχή, αυτό μπορεί να συμβεί δυστυχώς στα τηλεσκοπικά όταν εφαρμόζονται απλοί νόμοι της φυσικής. Λογικά θα ξεκολλήσει, αλλα κατι παραπάνω δεν έχω και γω να σου προτείνω. Γενικά όταν ψαρεύεις σε τέτοιες συνθήκες ή σε νύχτες με πολυ υγρασία, να το σκουπίζεις καλά πριν το κλείσεις.
Βασίλη και Σπύρο ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Όντως με βροχή μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις για εμάς αλλά και για τον εξοπλισμό μας και χρειάζεται επιπλέον προσοχή,ειδικά σε νυχτερινά ψαρέματα.Εννοείται πως με αστραπές και κεραυνούς εξαφανίζομαι...έτσι κι αλλιώς εξαφανίζονται και τα ψάρια με τέτοιες συνθήκες.Πριν χαλάσει ο καιρός πιστεύω πως τα ψάρια τρώνε καλύτερα,μα δυστυχώς αφού φεύγω,δεν ξέρω τί γίνεται μετά την κακοκαιρία,μετά από πόση ώρα εμφανίζονται τα ψάρια και αν είναι πιο λαίμαργα από πριν.Ελπίζω να λήξει σύντομα η απαγόρευση και θα κάνω μια δοκιμή μόλις βρω τις κατάλληλες συνθήκες.
Σελιδοδείκτες