Θα ήθελα να προσθέσω ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην δόλωση του παίζει η βελόνα όπως επίσης και τα παράμαλο κόμπος.
Αν ο κόμπος είναι πολύ χοντρός αναπόφευκτα χαλάει το σκουλήκι..ενώ το ίδιο ισχύει και με τις χοντρές βελόνες.
προσωπικα εχω κατασταλαξει στις εξης παρατηρησεις. οταν το μονοδολι ειναι εισαγωγης δεν σκαει ευκολα με αποτελεσμα να παιρνιεται ανετα στη βελονα. μου εχει τυχει να βγαλω τη βελονα απο αλλο σημειο του σωματος (εκτος απο πισω) πολλες φορες χωρις να το σκασω. τα ντοπια μονοδολια ομως σκανε με το παραμικρο και θελουν ιδιαιτερη μεταχειρηση και ευλαβιαγι αυτο τα παιρναω παντα σιγα σιγα στο αγκιστρι με το χερι οσο και να ειναι το μεγεθος τους και δεν παθαινουν τιποτα.
Είναι πολύ δύσκολη η εύρεση τους φίλε μου, και οι τόποι που μπορείς να τα βρεις είναι μετρημένοι στα δάχτυλα!! Θα σου πρότεινα να μην μπεις στο κόπο να ψάξεις διότι πολύ απλά δεν θα βρεις. Το καλύτερο είναι, αν δεν έχεις ξανά δουλέψει μονοδόλια, να τα προμηθευτείς από ένα κατάστημα έτσι ώστε να πάρεις και μια εικόνα για το πως ακριβώς είναι αυτό το δόλωμα, πως δολώνεται και πως δουλεύει στο νερό. Τέλος, στο ερώτημα σου, αν δαγκώνει, όχι το μονοδόλι, η μάνα και το μανάκι δεν δαγκώνουν διότι δεν έχουν στόμα. Το μόνο που έχουν για στόμα είναι μια μικρή τρύπα εμπρός και μια άλλη πίσω έτσι ώστε να περνάει το νερό από μέσα τους να το φιλτράρουν και να απορροφούν τις οργανικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στο νερό για να τραφούν.
Ψαρεύω για να ζω.... ζω για να ψαρεύω!!
Έχω δει να βγάζουν μόνοδολια και μάνες στους ωρεους και στο Αργοστόλι.. Ο τρόπος ειναι πολυ απλός- χρειαζεεται μια τσουγγρανα.
τα μεγάλα μονοδόλια κάνουν για μουρμούρες και για άλλα ψάρια που δεν έχουν μεγάλο στόμα ?
οι μουρμούρες, τα μελανούρια και γενικά ψάρια που δεν έχουν μεγάλο στόμα ή δόντια όπως οι μουρμούρες κ.λ.π τρώνε μεγάλα μονοδόλια?
Δεν ειναι λιγες οι φορες που εχουν πιαστει μουρμουρες τερατα σε μονοδολι. Ειναι δολωμα τις αμμου και καμια μουρμουρα δεν θα πει οχι αν το βρει μπροστα της απλα πρεπει να ειναι αρκετα μεγαλη για να μπορεσει να το παρει καλα. Τωρα οσον αφορα τις πιο μικρες του ειδους αλλα και αλλα ψαρια οπως τα μελανουρια κλπ δοκιμασε να τα ψαρεψεις με πιο λεπτα σκουλικια και ψιλο καραβιδακι!!!
κωστακη ξερεισ που ειναι το μαγαζι!τραβηξου κι ελα να σου δωσω τα φωτα μου!!!! :d οσο για τα αποτελεσματα δε χρειαζεται να τραβιομαστε στη θαλασσα!! θα τα πεταμε στο σαργο που σου εδειχνα που εχω για κατοικιδιο να δεις πως τα καταπινει.σα μακαρονες!!!!!
ξερει κανενας αν τα μονοδολια εισαγωγης απο το καταστημα με ειδη αλιειας ο καβουρας ειναι παντα σε μικρο μεγεθος, γιατι 2 φορες πηρα απο εκει μονοδολι εισαγωγης και ηταν ολα μικρα και λεπτα!!
Τα εισαγόμενα μονοδόλια, φίλε Κωνσταντίνε είναι σε όλα τα καταστήματα κατά 95% μικρά και λεπτά και δυστυχώς δεν "δουλεύουν" καλά στο ψάρεμα μας!
Ψαρεύω για να ζω.... ζω για να ψαρεύω!!
Παιδιά μια ερώτηση.Γενικά δεν χρησιμοποιώ μονοδόλι, αφου είμαι πολυ ικανοποιημένος με ακροβάτη και αμερικάνο. Ωστόσο τελευταία μου τη χαλάνε πολυ τα μικρόψαρα ιδίως στον ακροβάτη. Σκέφτομαι τωρα να πάρω 5-6 μονοδόλια να τα δοκιμάσω. Το μαγαζί που ψωνίζω στο Πειραιά τα βάζει σε ένα διαφανο κουτάκι με κάτι σαν μαξιλαράκια (κυβάκια) μέσα. Η ερώτηση μου είναι σχετικά με τη συντηρηση τους και τη μεταφορά τους. Να τα έχω μαζί με τα υπόλοιπα δολώματα μου μέσα στον ισοθερμικό μου σάκο (με παγοκύστη) ή θέλει άλλες θερμοκρασίες; Το βράδυ σπίτι συντήρηση ψυγείο? Το λέω αυτό γιατί μια φορά πρόλαβα και ψάρεψα με ένα και τα υπλολοιπα μετα απο μια ημέρα είχαν σκάσει μεσα στο κουτάκι και τα πέταξα.
Με παγοκυστη τα συντηρεις αλλα προσεξε μην ερθει σε αμμεση επαφη με την παγοκυστη.στο ψυγειο μπορεις να τα βαλεις αν δεν εχει πολλη ψυξη.σε καμμια περιπτωση μην τα βαλεις σε νερο θαλασσινο.αυτα που πουλανε σε κουτι ειναι εισαγωγης και δεν ειναι για πολλα πολλα.παρε ντοπιο,δουλευει καλυτερα και ζει πολυ περισσοτερο.εμενα μου ειχε ζησει το ντοπιο τρεις εβδομαδες στο ψυγειο χωρις καν οξυγονωτη.ειναι πιο ακριβο βεβαια,αλλα ειναι πολυ ανωτερο απο το εισαγωγης.
είναι αλήθεια!! και εγώ είχα πάρει μονοδόλι και ακροβάτι πριν τρεις εβδομαδες, και στο χθεσινο ψάρεμα τα μονοδόλια ήταν έτσι και έτσι αλλά οι ακροβάτες ρε παιδιά όπως την πρώτη μέρα... και μόνο στο ψυγείο... δίπλα απο τα ζαμπόν και τα τυριά... χαχαχα
μαλλον ως προς το τελευταιο κοματι εχεις δικιο βασιλη....χθες συγκεκριμενα πηγα σε αμουδερη παραλια με καμποσο βαθος που εμαθα οτι καραταει μουρμουρες..και πληροφοριες οτι τα δολωματα που δουλευουν ειναι το μαυρο ο ακροβατης και η μανα...στο καταστημα δολωματων βρηκα μονο ακροβατη απο αυτα και αναγκαστηκα να παρω εκτος απο ακροβατη αμερικανο και μονοδολι εισαγωγης...παρολο που ψαρεψα ημερα 11-4 ολες οι τσιμπιες που πηρα και οι 3 μουρμουρες 250αρες χτυπησαν σε ακροβατη και αμερικανο....τα μονοδολια ετσι οπως τα εριχνα ετσι και μενανε...και μαλιστα καλοδολομενα...ισως να ετυχε ισως και οχι
Πρέπει φίλε μου να παίζει ρόλο μεγάλο το κατάστημα και απο που τα προμηθεύεται. Εγω παίρνω εισαγωγής και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, βασικά δε βλέπω διαφορά. Όσον αφορά τα προβλήματα δόλωσης και το σκάσιμο τους, τη περασμένη βδομάδα δοκίμασα το εξής: Επειδή το σκάσιμο αν γίνει κατα 90% θα γίνει στο κόμπο (αν το αγκίστρι έχει παλέτα) ή στο κρίκο, δοκίμασα και έβαζα πρώτα ένα μικρό κομματάκι ακροβάτη που είναι και φτηνός με τον οποίο κάλυπτα το κόμπο. Στη συνέχεια πέρναγα το μονοδόλι άνετα με βελόνα και φυσικά δε χρειαζόταν να περάσει το κόμπο. Και γρήγορα και χωρίς χάσιμο χρόνου με ιδιαίτερα φυσική παρουσία.
Παιζει συμαντικο ρολο να μαθεις καλα τον τοπο και το τι τρωνε για να καταληξεις σε καποιο συμπερασμα.
Για παραδειγμα μου εχει τυχει πολλες φορες ειδικα στο ψαρεμα της μουρμουρας σε καποιο τοπο να τρωνε μονο αμερικανο,αλλου να τρωνε σε ακροβατη και σε ενα μερος στο οποιο πηγαινω τακτικα τα μεγαλα κομματια να χτυπανε αποκλειστικα σε μονοδολι και το εχω τσεκαρισμενο 100% γιατι ειχα δυο καλαμια με ακροβατη και αλλα 2 με μονοδολια,γενικα τα μεγαλα του ειδους απο 400 γραμαρια και πανω δειχνουν ιδιαιτερη προτιμηση στα μεγαλα δολωματα
Βασική προϋπόθεση είναι να έχει ψάρι εκεί που ρίχνουμε. Από κει και πέρα πιστεύω ότι η προτίμηση στα δολώματα από τα ψάρια αλλάζει και κάνει κύκλους. Στο μέρος που ψαρεύω το τελευταίο διάστημα το μονοδόλι (ντόπιο και εισαγωγής) δεν έχει πάρει ούτε μια τσιμπιά σε αντίθεση με ακροβάτη και αμερικάνικο που τραβάνε καλά τώρα. Παλιότερα στο ίδιο μέρος συνέβαινε το αντίθετο.
Γενικα ειναι δυσκολο δολωμα.Εγω εχω βγαλει το συμπερασμα (προσωπικο) οτι σε 1 απο τους 5 ψαροτοπους μπορει να ειναι το top δολωμα,και στους αλλους 4 να μην παιρνει τσιμπια......
Οταν το μονοδολι ειναι πολυ ωρα μεσα στη θαλασα και χανει τα υγρα του αλλα εξακολουθει και εχει καλυμενο το αγκιστρι κανει δουλεια η πρεπει να το αλλαζεις?
Το εισαγωγής κάνει καλύτερη δουλειά έτσι. Το ντόπιο δε ξέρω γιατι δε το γουστάρω.
Μαζί σου Σπύρο. Το εισαγωγής το πάω και γω πιο πολύ. Εγώ στο μισάωρο χωρίς τσιμπιά θα το άλλαζα όμως. Χθες πάντως δεν πήρε τσιμπιά καθόλου το εισαγωγής ούτε το μαύρο σε αντίθεση με αμερικάνο και μάνα που δούλευαν. Μια έτσι μια γιουβέτσι οι κυρίες όπως πάντα!
Το καλύτερο και εγγυημένο....μαζεύεις και βλέπεις στο αγκίστρι πάνω το μονοδόλι αλλα σκασμένο. Το ανεβάζεις ψηλά και απο κάτω περνάς και δεύτερο φρέσκο. Τρελή μπουκιά.
Το έκανα κιΆ αυτό χθες αλλά δεν έπιασε. Δοκίμασα ακόμα και «μπουφέ» εισαγωγής με μαύρο αλλά τίποτα. Είναι με τη μέρα. Τα ίδια σε άλλη μέρη μπορεί να παίζουν, γιΆ αυτό και θέλω να έχω πάντα 3 είδη δολώματα + ακροβάτη στάνταρ.
Ρε παιδια μια απορια.Παιρνω από ένα μαγαζι στην Αθηνα εισαγωγης που είναι σε διαφανο κουτακι με σφουγκαρακια και είναι μαπα.Ειναι πολύ μακρουλα και με το ζορι κινουνται.Παιρνω παλι εισαγωγης από ένα άλλο μαγαζι στην ευβοια μου τα δινουν με το κοματι και είναι και πιο μικρα αλλα δραστηρια και πιο χοντρα και καλυτερα στη δολώση.Χτες σε μια παραλια στην ευβοια δεν πηρα τσιμπια ουτε με μανα ουτε με μονοδολι.Μονο με τον ακροβατη κατι λιθρινακια.
Σελιδοδείκτες