Ο όρος "surfcasting” μεταφορικά σημαίνει ψαρεύω στα κύματα, επίσης σημαίνει ρίχνω την αρματωσιά μου σε αφρισμένα κύματα, μερικές φορές μάλιστα με ακραίες καιρικές συνθήκες! Η συγκεκριμένη τεχνική μας χαρίζει τεράστια ικανοποίηση αφενός, από την άποψη των πολλών και πολλές φορές, μεγάλων αλιευμάτων, αφετέρου, η μάχες που θα χρειαστεί να δώσουμε με τον αντίπαλό μας (ψάρι) φέρνοντας εμάς και τα εργαλεία μας στα όρια τους είναι αυτό που κάνει αυτή την τεχνική ξεχωριστή. Μιλάμε λοιπόν για μια τεχνική, η οποία γεννήθηκε για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κύματα και τα δύσκολα και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο λόγος που η τεχνική του surfcasting χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας είναι γιατί στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πιο συχνή η παρουσία των ψαριών κοντά στην ακτή, επειδή τα διάφορα είδη ψαριών προσελκύονται από την αναταραχή του βυθού και είναι ποιο εύκολη για αυτά η αναζήτηση τροφής.
Αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αναζητήσουμε το πιο περιζήτητο θήραμα. Φυσικά δεν θα αντιμετωπίσουμε το ψάρι που θα επισκεφτεί το αγκίστρι μας όπως στην ήρεμη θάλασσα, αλλά θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερες δυσκολίες, και γι 'αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε κάποια “κόλπα”, διότι χωρίς αυτά το ψάρεμα μας μπορεί να είναι αδύνατο.
Πρώτα απ 'όλα να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την τεχνική του surfcasting είναι όταν “λήξει” η καταιγίδα η ο δυνατός αέρας, δηλαδή στο «σπάσιμο» του καιρού που λέμε! Η στιγμή αυτή θεωρείται μαγική. Μπορώ να σας το περιγράψω….. όταν ο άνεμος κοπάσει και η θάλασσα εξακολουθεί να έχει κυματισμό. Αυτές είναι μόνο λίγες ώρες πριν από την πλήρη ηρεμία της θάλασσας και για αυτό, το χρονοδιάγραμμα της εξόρμησής μας είναι κρίσιμης σημασίας και αυτό διότι θα πρέπει να αποφύγουμε την εντελώς ήρεμη θάλασσα. Η καλύτερη στιγμή δηλαδή είναι μόνο όταν σταματά να φυσάει και η θάλασσα συνεχίζει να έχει κύματα για λίγες ώρες, και είναι ακριβώς αυτή η χρονική στιγμή που θα πρέπει να βιαστούμε για να φτάσουμε στην θάλασσα το συντομότερο δυνατό.
Το σπάσιμο του καιρού, όπως είπαμε, είναι σίγουρα το ιδανικό , αλλά μπορείτε να ψαρέψετε ακόμη και κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας, ακόμα και όταν ο άνεμος φυσά δυνατά και η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε με το μέρος μας τις μεγάλες πιθανότητες αλίευσης κάποιου μεγάλου θηράματος. Επίσης κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, ο δυνατός άνεμος δεν θα μας αφήσει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και την τεχνική μας, βολές, κτλ στο μέγιστο αλλά με λίγο επιμονή, είναι πιθανό να αχούμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Φυσικά το surfcasting κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες δεν είναι για όλους και αυτό διότι χρειάζεται πολύ εξάσκηση και μεγάλη υπομονή. Αυτός που θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να «οπλιστεί» με μεγάλη υπομονή και να αναζητά συνέχεια καινούρια κόλπα ώστε να κάνει το ψάρεμα του αποδοτικό. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι θα είναι πολλές οι φορές που θα αναγκαστούμε να κατασκευάσουμε νέα παράμαλλα γιατί κόπηκαν στην μάχη με ένα μεγάλο ψάρι, η να φέρνουμε την αρματωσιά μας έξω χωρίς μολύβι γιατί πλέχτηκε σε κάποια κλαδιά η σε διάφορα σκουπίδια τα οποία θα είναι πολλά από τα δυνατά κύματα. Και όμως, η καλύτερη ψαριά γίνετε σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, γι 'αυτό θα σας προτείνω κάποιες μικρές λεπτομέρειες που μπορούν σίγουρα να κάνουν το ψάρεμα σας ευκολότερο.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το βάρος του μολυβιού, για να πάρουμε καλύτερο κράτημα στο βυθό θα χρησιμοποιήσουμε μολύβια από 130 έως 170 γραμμάρια, κατά προτίμηση τύπου άγκυρας για να μπορούμε να ψαρεύουμε ακόμη και τις πιο ακραίες συνθήκες, βεβαίως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό που να μας επιτρέπει να ψαρέψουμε με αυτά τα μολύβια.
Το καλάμι θα πρέπει να έχει C.W. 150 gr και πάνω. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε παράμαλλα μήκους έως 1 μέτρου, αλλά αν είναι απαραίτητο ακόμη πιο κοντά, ποιότητας fluorocarbon με διάμετρο από 0,30 και πάνω (συστήνω τουλάχιστον ένα καλό 0.35).
Επίσης η διάμετρος της μάνας δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 0,35, γεμίζοντας έτσι την μπομπίνα μας με μια καλή πετονιά. Ακόμα ποιο σημαντική είναι η επιλογή του δολώματος, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση δολώματα ανθεκτικά, (σε ακραίες συνθήκες δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε μικρούτσικες έτσι θέλουμε δολώματα που να δουλεύουν αρκετή ώρα στο βυθό και να μην διαλύονται από τα ρεύματα η ακόμη και από τα μικρόψαρα) κατά προτίμηση, φαραώ ο οποίος κάποιες στιγμές θα τυλίξουμε με ελαστικό νήμα, φρέσκα η αλατισμένα ψαροδόλια, μεγάλες μάνες κτλ.
Τέλος, ο τύπος της αρματωσιάς θα είναι κατά την γνώμη μου paternoster, μειώνοντας το μήκος του και την αυξάνοντας τη διάμετρο, για να αποφευχθούν τα μπερδέματα. Η τελευταία συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να μην ελέγχετε πολύ συχνά τα καλάμια σας, ας τα αφήσουμε να δουλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, φροντίζοντας να τα ελέγχετε κάθε μια ώρα.
Ελπίζω με αυτές τις μικρές συμβουλές το ψάρεμα σε ακραίες συνθήκες να γίνει λίγο πιο εύκολο και να θυμάστε πάντα ότι σε βράχια και ακραίες συνθήκες δεν πάμε ποτέ μονοί μας έξαλλου το ψάρεμα σημαίνει καλή παρέα με φίλους .
Του Βασίλη Βασιλαρόπουλου.
Ψαρεύω για να ζω.... ζω για να ψαρεύω!!
η επυτυχια σε ενα καλο ψαρεμα σερφ ειναι η επιλογη του καταληλου μερους που θα επιλεξουμε να ψαρεψουμε και ακομη η επιλογη του σημειου στην τοποθεσια που επιλεξαμε να ψαρεψουμε !
πολλες φορες εχουμε βρεθει σε ασχημη ψυχολογικη κατασταση οταν μετα απο αρκετες ωρες ψαρεματος αντιμετωπιζοντας συνθηκες σερφ (+4)δεν καταφεραμε να προσελκυσουμε καποιο αλιευμα !
η γνωση το πως διαμορφωνετε ο βυθος στο μερος που διαλεξαμε να ψαρεψουμε θα μας βοηθηση αρκετα γιανα διαλεξουμε το σωστο σημειο οπου θα στησουμε τον εξοπλισμο μας !
σε συνθηκες σερφ με τα εντονα φαινομενα θα πρεπει να τα ψαξουμε τα ψαρια σε σημεια που πιθανον εχουμε αναγνωρισει σε καποια εξερευνηση του βυθου και εχουμε παρατηση καποια κινητικοτητα απο αλιευματα (οι καλοκαιρινοι μηνες ειναι ιδανικοι για αποκρυπτογραφησουμε τα μερη που θελουμε να ψαρεψουμε τους χειμερινους μηνες )!στην περιπτωση και με τα εντονα φαινομενα αλλα και στο σπασιμο του καιρου το ζητουμενο ειναι να στειλουμε την αρματωσια μας στο 1ο σκασιμο του κυματος που δημιουργειται οταν ερχετε σε επαφη με καποιο αποτομο ανεβασμα του βυθου η καποια ξερα που υπαρχει σε εκεινο το σημειο σε αυτην την περιπτωση η κατασκευη καποιας αρματωσιας με την χρηση καποιου baitcilp για να καταφερουμε να καλυψουμε την αποσταση που χρειαζετε αλλα και ο δολος να φτασει στο σημειο που θελουμε στην καλυτερη δυνατη κατασταση ειναι οτι καλυτερο !τωρα καποιο εχουν την δυνατοτητα να αποκρυπτογραφουν στον σχημετισμο των κυματων τα καταληλα σημεια στα οποια θα επιλεξουν να στειλουν την αρματωσια τους !ενα αλλο που θα μας βοηθηση αρκετα ειναι να προσαρμοζομαστε με τις συνηθειες των αλιευματων κατα καιρους !πχ φετος οι μουρμουρες ειχαν την τιμητικη τους σε καταστασεις καθαρα σερφ(+4)και καποια αλιυματα πχ το λαυρακι η τσιπουρα ο σαργος σπανια μας τιμουσαν με την παρουσια τους (μιλαω και αναφερομαι για τις περιοχες που ψαρευω εγω )μια φορα μονο με τιμησαν τσιπουρες σε συνθηκες σερφ !πετονιες η επιλογη παλι εχει νακανει μετην μορφολογια του βυθου πχ σε αμμουδερη παραλια που γνωριζουμε οτι σε σερφ συνθηκες θα ψαξουμε καποια καλα ψαρια εκει ακομη και μια 26αρα μανα θα κανει την διαφορα οταν θελουμε να καλυψουμε καποια αποσταση που θελουμε στειλουμε τον δολο μας σε αντιθεση με ενα μεικτο η βραχοτοπι που τοτε 0.,35 +μανες ειναι επιβεβλημενη !αξεσουαρ που μπορει να κανουν την διαφορα ειναι αναμφιβολα τα διαφορα φλοατ η ποπ απ !σε εντονα φαινομενα τα ψαρια στην αναζητηση τροφης δεν ειναι υποχρεωτικο οτι ψαχνουν πατωτα !μπαιτ κλιπ θα μας βοηθηση να στειλουμε εκτος απο ποιο μακρια την αρματωσια μας αλλα και τον δολο μας στην καλυτερη δυνατη κατασταση και σε συδυασμο με καποιο στοπερ για τον δολο πανω στο παραμαλο θα ειναι ο καλυτερος συνδυασμος για να ειναι ποιο ελκυστικο το δολομα μας !στο θεμα αγκιστρι και ειδικα σε σερφ συνθηκες οταν το δολομα μας θα καταπονυθει αρκετα απο τον εντονο κυματισμο καποιο αγκστρι τυπου aberdeen θα κρατει ποιο ωραια τον δολο μας και ποιο ευπαρουσιαστο !και το κυριοτερο θεμα με τα παραμαλα και τα μπερδεματα που αντιμετωπιζουμε η χρηση φλορο καρμπον δυστυχως ειναι κατι που αρκετοι απο εμας δεν θελουν να σκεφτουν να μην τυχον και δεν χρησιμοποιησουν σε αυτην την περιπτωση διαλεχτε φλορο με την λιγοτερη δυνατη μνημη (δηλδη με ενα τεντωμα να επανερχετε στην αρχικη τις κατασταση)για ολους τους αλλους που θελουν να δοκιμασουν κατι αλλο υπαρχουν στην αγορα καποιες monofilament η οποιες και θα μας γλυτωσουν απο μπερδεματα αλλα και τον δολο τον παρουσιαζου αριστα !ειναι πολλα αυτα που μπορουμε να πουμε και να γραψουμε για μια τετοια τεχνικη που απαιτει γνωση των παραμετρων που εχουμε να αντιμετωπισουμε και θελει να προσαρμοστουμε αναλογα !
αυτα τα λιγα (ποια λιγα !!!!!!) χαχαχαχαχαχαχα μεσα απο προβλιματισμους και δοκιμες θα μπορεσουμε να προσαρμαστουμε οσο το δυνατον καλυτερα γιανα ειμαστε ποιο αποδοτικοι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
για τι στο ψαρεμα ποτε δεν ξερεις !ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ!
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ!!
ΑΑΑΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ SURF-CASTING!!
Αληθεια αν μπορουσατε θα πηγαινατε για ψαρεμα ;
Απευθυνομαι στα τρελοκομεια που εχουμε εδω μεσα.
Εννοείτε ότι θα πάω φίλε και θα σου εμφανίσω και φωτογραφίες για να ζηλεύεις!! :P :P :P
Η αληθεια ειναι οτι παρα ειναι για surf αλλα οκ.Εαν δεν φοβουμουν το ματι θα ημουν μονιμα μεχρι να πεσει ο καιρος σε μια παραλια.
Αλλα επειδη το καλο το παληκαρι ξερει και αλλο μονοπατι..(προμηθευτηκα γυαλια του σκι και αυριο θα παω να τα δοκιμασω) θα ξεκινησω απο αυριο με τους αλλους μουρλους δηλαδη
Παντως εκτος απο τον εξοπλισμο (που δεν εχω) εγω πρεπη να εφοδιαστω με πολλα παραπανω βαρυδια με τετοιον καιρο!!!!!Πρεπη να βαλω αρκετα στις τσεπες μου πριν ψαρεψω...........
Με αφορμή ένα πρόσφατο ψάρεμα που έκαμα, διερωτώμαι με ποιο τρόπο ψαρεύετε όταν έχει 5 μποφόρ και σιγά σιγά έρχεται το σπάσιμο, σουελ;
Τι καλάμια βάζετε (όσοι έχετε με διαφορετικά action ή με κάποια άλλη ιδιότητα) και πως τα στήνεται;
τι σας αποδίδει καλύτερα;
νομιζω οτι μιλας για συνθηκες surf casting αν κοιταξεις τα θεματα που ειναι δημοσιευμενα για αυτην την τεχνικη πιστευω θα σε κατατοπισουν απολυτα..
Φίλε inglese.fishing, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή σε ότι αφορά το ψάρεμα μας στο σπάσιμο του καιρού! Τα καλάμια που χρησημοποιούμε είναι ίδια με αυτά του Surf Casting, δηλαδή σκληρά καλάμια με action fast και extra fast, μήκους 4,2μ και 4,5μ και C.W. 150 - 300 και μερικές φορές και 400! Το στήσιμο των καλαμιών γίνετε με μεγάλες σε μήκος (1,5μ) βάσεις άμμου έτσι ώστε να αποφεύγουμε να έρχεται σε επαφή η μάνα με το κύματα που σπάνε μπροστά μας.
Ίσως να μην έγινα αντιληπτός θα προσπαθήσω να εξηγήσω. Κάποιες φόρες ή σε κάποια μέρη πάμε για να πιάσουμε το ψάρι τρόπαιο που σίγουρα τα πιο δυνατά καλάμια να βοήσουν το όλο έργο.
Ξεκίνησα με δυο σκληρά καλάμια αλλά παρόλο που δεν έπρεπε (λόγο ότι τα ψάρια μου χαλούσαν τα δολώματα) πήρα τα δυο ποιο μαλακά καλάμια που έχω και ψάρεψα με αυτά και ένα από τα δυνατά μου. Ανίχνευα τσιμπιές και πήρα κάποια ψάρια (κράτησα τα 8 που ήταν πάνω από 350γρ) μόνο στα δεύτερα. Συνέβηκε και σε εσάς; Απορώ αφού μου χαλούσαν τα δολώματα στα άλλα τι γίνεται;
Επίσης με ενδιαφέρει πως εσείς προτιμάτε να ψαρεύετε σε surf πχ τεντωμένη πετονιά και βλέποντας τη μύτη των καλαμιών σας όπως κάνω εγώ.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Πχ ποιο παλιά έβαζα ένα led με καμπανάκια λίγο ποιο πάνω από τον μηχανισμό. Αν πάρεις κάτι μεγάλο θα το δεις να πάει είτε πάνω είτε κάτω.
Μαλακότερα καλάμια που θα λυγίσετε και λίγο τη μύτη φέρνοντας τα στα όρια τους ή καλάμια που δεν πάνε πάνω κάτω και ότι προκύψει;
Επίσης να διευκρινίσω κάτι. Ένας κατασκευαστής καλαμιών λέει ότι θέλει για το action του καλαμιού του. ¶λλο ένα zziplex που λέει ότι είναι 100-150γρ και άλλο ένα Lenea Effe που λέει 100-200γρ.
Μαλακό σκληρό είναι στη ώριμη κρίση του καθενός μας
επειδη ειχα τεραστιο προβλημα απο μικροτσιμπηματα που μου διαλουσαν τα δολωματα εγω προσωπικα βρηκα την λυση στο ελαστικο νημα επισης εγω χρησιμοποιω τεντομενη πετονια και σηκωνω το καλαμι οσο το δυνατον περισσοτερο απτο εδαφος για να αποφυγω τα κυματα που σκανε για τα υπολοιπα περιμενε απαντηση απο τους εμπειρους της τεχνικης...Και τελος μια συμβουλη..:μην αγχονεσε για τα καλαμια αν ειναι να τσιμπησει θα τσιμπησει εξασφαλισε τα δολωματα σου με ελαστικο νημα και περιμενε να αγκυστρωθουν και ολο αυτο το λεω γιατι μεχρι τωρα ουτε zziplex ειχα ουτε shimano.. ψαρευω με ενα καλαμι βαρκας σαπιο απο το παζαρι με ενα μηχανακι που ζητημα ειναι αν το θυμαται ο κατασκευαστης του οτι αυτος το εχει φτιαξει..
φιλικα Δημητρης
Θα πω την προσωπική μου άποψη και ελπίζω να βοηθήσω.
Καταρχήν όταν εγώ λέω συνθήκες Surf Casting εννοώ όπως αυτές της εικόνας παρακάτω.
Στο Surf Casting δεν ψαρεύω ΠΟΤΕ με μαλακά καλάμια διότι σε συνθήκες κυματισμού 5+ τα μαλακά καλάμια δεν ψαρεύουν αλλά "χορεύουν". Ένας άλλος λόγος είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες (εικόνα) δεν έχει μικρόψαρα αλλά και να έχει δεν με ενδιαφέρουν.
Στο "σπάσιμο" στο οποίο αναφέρεσαι ισχύουν τα παραπάνω. Σε ανοικτές θάλασσες όπως είναι το Αιγαίο το σπάσιμο σημαίνει 3άρι γεμάτο το οποίο με τη σειρά του σημαίνει 1,5 - 2 μέτρα κύμα και 15 - 20 μέτρα σουέλ οπότε τα μαλακά καλάμια πάλι θα "προσκυνάνε" τη γαλανή.
Όταν οι συνθήκες είναι πιο ήπιες δεν το ονομάζω Surf αλλά απλά casting και αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.
Επειδή ψαρεύω πάντα με μολύβια άγκυρες η πετονιά μου, όταν το καλάμι μου είναι στημένο, είναι πάντα τεντωμένη με κουδούνι στην κορυφή του καλαμιού. Δεν γίνετε να αφήσω χαλαρή μάνα διότι η αρματωσιά μου δεν θα ψαρεύει έτσι όπως πρέπει και θα υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτεί.
Το action δεν έχει να κάνει με τα γραμμάρια του καλαμιού. Όταν ένα καλάμι είναι σκληρό (δράση κορυφής) είναι fast ή extra, όταν είναι μαλακό είναι παραβολικό κτλ.
Και κάτι τελευταίο για τα φρένα τα οποία δεν αναφέρονται, εγώ προσωπικά δεν αφήνω φρένα στο surf casting και αν αφήσω θα είναι οριακά.
Δεν ξέρω κάπου έχεις δίκαιο για τη διαφορά από casting σε surfcasting αλλά τόπος από τόπο έχει διαφορά.
Εγώ πάντα την έννοια του surfcasting τη συνδέω άμεσα με αβαθή παραλία, μακρινές βολές και σειρά από κύματα που σε κάποιες παραλίες φτάνουν και 300 μέτρα.
Αν ο τόπος κρατά μουρμούρες και όχι άλλα ψάρια;
Ένα παράδειγμα http://www.youtube.com/watch?v=k_lxzM2yJW8&t=24m7s
Πως θα το ονομάζαμε;
Στο βίντεο αυτό οι συνθήκες είναι surf casting σε σπάσιμο και το καλάμι που χρησιμοποιούν είναι κυρίως το Cassiopea τo οποίο είναι η "ναυαρχίδα" της Trabucco και είναι αμιγές καλάμι fast και κατασκευασμένο για την τεχνική του suf casting! Αν κατάλαβα καλά τα ερωτήματα σου, θα σου απαντήσω ότι δεν αλλάζω τα καλάμια μου από σκληρά σε μαλακά αν οι συνθήκες γίνουν πιο ήπιες στη διάρκεια του ψαρέματος μου. Αυτό που αλλάζω είναι οι αρματωσιές μου που από διπλάρια με παράμαλλα από 0,35 έως 0,45 με μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο φορτωμένα με μολύβια άγκυρας 150γρ ...σε μονάγκιστρα συρόμενα με sissy ή διπλάρια με ψιλά και διακριτικά εργαλεία με μολύβια 110 - 130 γρ. Επίσης τα καλάμια μου τα χαμηλώνω λίγο και κρεμάω οπτικούς ειδοποιητές. Για το λιάνισμα από τα μικρόψαρα που ανέφερες, δυστυχώς πολλές φορές δεν υπάρχει λύση, ακόμα κι αν βάλεις ελαστικό νήμα δεν έχει αποτέλεσμα. Πολλές φορές λιανίζουν το δόλωμα μας πριν ακόμα πέσει στο πάτο της θάλασσας. Σε αυτή τη περίπτωση εγώ φίλε μου δεν ψαρεύω ή αλλάζω τόπο.
γεια σας παιδια τι κανουμε καλα ειμαι καινουριο μελος και σιγα σιγα μαθαινω και εγω τα μυστικα του ψαρεματος τωρα θελω να μαθω την Τεχνική του Surf Casting και τα παρελκομενα του
δεν βιαζομαι για αρχη τα παρω ενα καλαμι και μηχανακι του Surf Casting φτηνο περιπου 120 ευρω να μαθω το φαρεμα αυτο και μετα θα δουμε για κατι αλλο περιμενω να μου πειτε εαν το κανω καλα για αρχη. ευχαριστω
Καλησπέρα και από μενα είμαι νεοφερτος στην τεχνικη του surf απ'οτι διαβασα πιο πανω τα λετε πολύ αναλυτικα όμως θα ηθελα να μου πειτε την γνωμη σας οσον αφορα τις αρματωσιες που χρησημοποιουμε οσα βιντεακια και αν εχω δει οι περισσοτεροι δουλευουν το περαστο μονογκιστρο και αυτό δουλευω και εγω όμως από θεμα επιτυχιας θηραμάτων δεν το εχω ακομα με αρκετα δολώματα που εχω δοκιμασει σιγουρα κανω κατι λαθος και ολο αυτό πολλες φορες με κουραζει τι άλλο να κανω!!!Ευχαριστω εκ των πρωτερων
Φίλε Diver καλώς ήρθες! Την αρματωσιά που αναφέρεις (εικόνα 1) δεν προβλέπεται για την τεχνική του Surf casting αλλά μόνο για casting δηλαδή σε ήπιες συνθήκες κι αυτό διότι δεν μπορείς να κάνεις χρήση συρόμενου μονάγκιστρου με μολύβι άγκυρα (εικόνα 2).
Όσο για την απογοήτευση σου θα σου έλεγα μία λέξη...υπομονή!
εικόνα 1
εικόνα 2
Πολι καλες ι οικονες απλα θα ειθελα να ρωτεισω το μολυβι αγκυρα τι ακριβος κανει με σχεσι ενα απλο μολυβι γιατι να βαλω αυτο και οχι ενα κανονικο ?
Παρατήρησε Νίκο το μολύβι κάτω χαμηλά που εχει τις "άκιδες". Όταν κανεις τη βολή και πάρεις τα μποσικα αυτό πιάνει κάτω κι έτσι δε το παρασέρνει το δυνατό κύμα. Απο την αλλη το παραμαλλο μας δουλεύει ελεύθερα. Όταν τσιμπήσει Και καρφωσουμε οι άκιδες ανοίγουν κι έτσι φέρνουμε το ψάρι επάνω. Όταν θελουμε να ξαναριξουμε οι άκιδες ξανά έρχονται σ´αυτη τη θέση αφού τις βάζουμε εμείς στις εγκοπες που εχει το βαρίδι γί αυτό το λόγο.
ΆΣεβασου τον εαυτο σου και οι αλλοι θα σε σεβαστουνΆ
Κομφουκιος
και μια φωτο με ανοικτες ακιδες,οπως θα ειναι δηλαδη την ωρα που μαζευουμε.
![]()
ειναι κανεις για surf casting και να δοκιμασουμε και τις αγκυρες?
πριν απο λιγο το κυμα εφτανε στο τσιμεντο.εστηνες απο κει δηλαδη χαχαχα
Σελιδοδείκτες